VIL TIL OSLO: Grete Foslund Dahl vil følge rettssaken mot Anders Behring Breivik, som drepte datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya. Her sammen med May Tove Iversen, som mistet datteren Tina Iversen Sukuvara (18). Foto: Scanpix

Mistet datteren på Utøya - får ikke følge rettssaken fra Oslo

(VG Nett) Grete Fosslund Dahl vil se datterens drapsmann i øynene. I stedet må hun trolig følge rettssaken fra Alta.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
HøringsnotatHøringsuttalelser

For hvis Justisdepartementet får gjennom et nytt lovforslag, vil både overlevende og foreldre som mistet barn på Utøya kunne bli nektet plass i Oslo tingrett når rettssaken mot Anders Behring Breivik begynner i april.

I stedet vil de måtte følge rettssaken far lokale tingretter rundt om i landet.

- Jeg er helt slått i bakken av dette her. Jeg har fra ganske tidlig i saken tenkt at jeg skal følge rettssaken i Oslo, sier Åstas mor, Grete Fosslund Dahl til NTB.

Hun ønsker å være i samme rom som gjerningsmannen under hovedforhandlingen.

- Jeg synes det er sårende at vi som har mistet barna våre ikke er førsteprioritet. Jeg har hele tiden sagt at jeg vil være så nære ham som mulig. Han har tross alt skutt og drept datteren min. Jeg vil være tilstede og representere henne når saken hennes kommer opp, sier hun til VG Nett.

VGTV: Breivik viste høyreekstrem hilsen i tingretten

Lovfestet rett

I dag er det slik at alle fornærmede - som i denne saken er både pårørende til de som mistet livet og overlevende - har en lovfestet rett til å følge rettssaken fra tilhørerbenken.

Men fordi det er mer enn 1000 berørte i saken, har Justisdepartementet foreslått at tingretten skal få muligheten til å avgjøre hvor mange av de direkte berørte som får delta i rettssaken i hovedstaden.

«For å sikre at de fornærmede og etterlatte skal kunne gjøre bruk av sine rettigheter selv om antallet er svært høyt, er det behov for å gi retten hjemmel til å beslutte at fornærmede og etterlattes deltakelse under hovedforhandlingen, skal skje på annen måte enn ved tilstedeværelse i rettslokalet», heter det i lovforslaget, som nå er ute på høring.

Rettssalen som skal benyttes til hovedforhandlingen har bare plass til 190 tilhørere. De som ikke får plass, vil dermed måtte følge rettsforhandlingene via videooverføring til lokale tingretter rundt omkring i landet.

Domstolsadministrasjonen har bestemt at 18 tingretter skal tilby slik overføring.

Krever plass til nær familie

Den nasjonale støttegruppen har uttalt at de er positive til fjernoverføring, men understreker at dette må være et tilbud, ikke en regel uten unntak.

«Ved bevisførsel som gjelder død eller skadet person, må den nærmeste familien og dens representanter ha førsteprioritet når det gjelder deltakelse i rettsmøtet i Oslo, dersom de ønsker dette.Dette er et ufravikelig krav fra Støttegruppens side», skriver leder for støttegruppen, Trond Henry Blattmann.

Det er det både mange overlevende og pårørende som stiller seg bak.

- Det er fryktelig sårende, jeg har nesten ikke ord. Det føles som om datteren min ikke har noe verdi, hun er bare én av 77. Alt fokus er på gjerningsmannen. Jeg skjønner at det er mange som er rammet i denne saken, men vi er 69 familier som har mistet noen. De kommer aldri tilbake, sier hun.

Fosslund Dahl kontaktet selv tingretten for å avklare når hun kunne være i Oslo. I stedet for en dato, fikk hun vite at hun neppe ville få plass under hovedforhandlingen i det hele tatt, men må følge den fra tingretten i Alta.

- Jeg er veldig skuffet. Det snakkes om en verdig rettssak, men det er ikke noe verdighet i dette, sier hun.

Det samme sier May Tove Iversen, som mistet datteren Tina.

- Datteren min ble drept på Utøya fordi det norske samfunnet ikke klarte å beskytte henne. Da skal jeg ha et tilbud om å være til stede under rettssaken hvis jeg vil det, sier Iversen til NTB.

- Holdes på avstand

Også leder i Nordland AUF, Anette Davidsen, reagerer.

- Det føles som vi blir holdt på avstand fra saken og ikker er velkommen når vi ikke får være i Oslo under hovedforhandlingen, sier Davidsen til VG Nett.

Hun reiste helt fra Hadsel i Vesterålen til Oslo for å se gjerningsmannen under mandagens fengslingsmøte. Det ble en stor lettelse for henne å kunne se gjerningsmannen igjen etter flukten fra Utøya.

Derfor vil gjerne komme tilbake til Oslo under hovedforhandlingen.

- Jeg skjønner at det ikke vil bli plass til alle under rettssaken, men det er synd at de ikke kunne komme med en mer fleksibel løsning, sier hun.

Oslo tingrett jobber nå med å få full oversikt over hvor mange som ønsker å få plass i Oslo under hovedforhandlingen.

Les videre under bildet...

VIL FØLGE SAKEN FRA OSLO: Leder i Nordland AUF, Anette Davidsen, var på fengslingsmøtet i terrorsaken mandag denne uken. Hun vil følge rettssaken fra Oslo, men får trolig ikke den muligheten. Her sammen med bistandsadvokat Trude Marie Wold. Foto: Scanpix

Ber om ruleringsordning

Davidsens bistandsadvokat, Trude Marie Wold, har i dag sendt et brev til Oslo tingrett der hun ber om at hennes klienter får følge deler av rettssaken fra Oslo.

- Vi bor i Vesterålen, og må uansett reise 40 mil for å følge saken fra Bodø eller Tromsø. Vi må uansett reise langt, så da vil de heller reise til Oslo for å ta del i saken der, sier Wold til VG Nett.

Bistandsadvokaten understreker at klientene hennes ikke forventer å kunne overvære hele saken, men håper å kunne få delta noe i løpet av de ti ukene som er satt av.

- De er opptatte av det fellesskapet som vil være i Oslo under rettssaken, og vil gjerne være en del av det. Det er ingen andre som forstår hva de har vært igjennom på samme måte som de andre som var på Utøya, sier hun.

Ifølge departementet departementet foreslås det at retten skal bestemme hvem som skal være fysisk til stede i rettslokalet i domstolen til hvilke tidspunkt. Det legges opp til at domstolen avklarer dette i dialog med de fornærmede, etterlatte og bistandsadvokatene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder