DOBBELFEIL: Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas innrømmet at feilene i romfolk-reportasjen ble beklaget for sent. Foto: HALLGEIR VÅGENES / VG Foto:

NRK-sjefen: - Vi beklaget for sent

(VG Nett) NRK-ledelsen innrømmer at håndteringen av romfolk-reportasjen gikk for sent. Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd synes synd på kringkastingssjefen.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er klart at dette ikke er bra for oss. Det var en stor feilvurdering av oss å lage saken, og da vi først gjorde det, var det flere alvorlige ting som skulle vært belyst, sier Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK, til VG Nett.

Etisk krise

Han har øverste redaktøransvar etter kringkastingssjefen, som var gjest i Aktuelt på NRK2 onsdag kveld, for å svare på kritikken.

«NRK i etisk krise», var overskriften programleder Ole Torp åpnet med.

Statskanalen har fått svært hard kritikk etter at de publiserte en åtte minutters lang reportasje lørdag 12. januar. Der unnlot NRK-reporter Runar Henriksen Jørstad å fortelle at romkvinnen han intervjuet var dømt for medvirkning til voldtekt av sin den gang 11 år gamle datter.

- Flere feil

Kanalen lot også romkvinnen navngi datteren, som nå lever på hemmelig adresse i Sverige. Saken ble i stedet fremstilt som en kulturkollisjon mellom norsk rettssystem og sigøynernes tradisjoner, hvor barna måtte reise og jobbe sammen med de voksne.

- Det ble gjort en graverende redaksjonell feilvurdering, og vi gjorde enda flere feil ved ikke å beklage tidlig nok og innrømme feilene, sier kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas i Aktuelt.

Beklagelsen kom først ti dager etter at saken gikk på luften.

- Vold mot journalistikken

Direktør og redaktør i VG, Torry Pedersen. Foto: ROGER NEUMANN / VG

Bjerkaas måtte svare på kritikk fra fire andre gjester, deriblant administrerende direktør og sjefredaktør i VG, Torry Pedersen.

- Det er helt ubegripelig at innslaget ble sendt. NRK utøver vold mot selve journalistikkens fundament ved ikke å bringe frem helt sentrale opplysninger. Det er som at legen amputerer venstre bein om høyre er sykt. Det er vanskelig å forstå, og det burde blitt beklaget tidligere, sier Pedersen.

- NRK har for høy tillit

Han nevnte også «pinlig nøyaktighet» som stikkord når en skal være tøff i journalistikken. Men Pedersen ser også noe positivt komme ut av debatten.

- NRK har nok for høy tillit i befolkningen i forhold til antall fellelser i Pressens Faglige Utvalg, og slik sett er det bare bra at de blir kritisert. VG har veldig lav tillit, men veldig få fellelser, sier Pedersen.

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: FRODE HANSEN / VG

Generalsekretær i Norsk presseforbund Per Edgar Kokkvold, kalte saken for «kritisk, farlig journalistikk».

- Men det går an å gjøre det uten å bli dømt i PFU. Du må bare være ekstra nøye.

Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, ønsket ikke å kommentere saken direkte, ettersom at den kan komme på hennes bord som leder av Pressens Faglige Utvalg.

- Hvis jeg var Bjerkaas ville jeg ikke bare diskutert denne saken, men gått i meg selv rundt dypereliggende årsaker for hvordan kunne det gå så galt.

- Synd på Bjerkaas

Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd. Foto: LINE MØLLER / VG

Haugsgjerd dro blant annet frem at det er svært viktig ikke å forenkle kompliserte saker for mye når du skal lage levende bilder, dramaturgi og spille på følelser i journalistikken.

- Redaktører må være tett på når avgjørelser i vanskelige saker må tas. Jeg synes ofte synd på Bjerkaas som har ansvaret for så mange saker og redaksjoner. Og som redaktør vet jeg at vi må være tett på når avgjørelser skal tas.

Programleder Torp spurte kringkastingssjefen om han forstår at folk som betaler lisens, blir forbannet over slike feil?

- Alt vi gjør som rokker ved tilliten, er særdeles vanskelig å leve med, svarte Bjerkaas.

- Feilene kom opp i debatten i etterkant, men vi burde fanget dem tidligere opp selv og beklaget tidligere. Dette er jo en sak som det er jobbet med over tid og som ikke ble produsert denne lørdagen, og derfor burde det blitt fanget opp før den gikk på luften. Her må vi se på om rutinene våre er grundige nok og om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier programdirektør Kalbakk.

Misfornøyde NRK-journalister

VG Nett har vært i kontakt med flere av NRKs profilerte ankere og journalister, men ingen ønsker å kommentere saken. Vaktsjef den aktuelle kvelden, Cecilie Roang Bostad, ønsker heller ikke uttale seg overfor VG.

Redaktør Kalbakk innrømmer at det er ulike meninger innad i redaksjonen.

- Journalistlaget vårt har uttrykt at de helst skulle sett at ting ble håndtert raskere i etterkant. Det er jeg helt enig i.

- Vi vil se på hva vi kan lære av dette. Det er ikke en enkeltperson som tok en avgjørelse, men en kollektiv svikt i redaksjonen. Dyktige folk gjør også feil, men det skal fanges opp før det går på lufta. Tilliten må vi gjenvinne med god journalistikk fremover, sier Kalbakk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder