Breivik dømt til forvaring: - Glad noen endelig tør å bruke hodet

Overlevde Utøya: - Nå trenger jeg ikke å tenke på ham lenger

Mistet datteren: - La ham råtne i fengsel

(VG Nett) Trine Aamodt har hele tiden sagt at hun ønsker at mannen som drepte sønnen hennes på Utøya skulle bli dømt tilregnelig.

 • Dyveke Nilssen
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Jorunn Stølan

Artikkelen er over åtte år gammel

Hennes sønn Diderik (19) ble skutt og drept ved pumpehuset på Utøya 22. juli.

- Jeg er fornøyd. Jeg er glad for at han ble dømt tilregnelig. Endelig er det noen som tør å bruke hodet. Jeg er også glad for at det var enstemmig, da blir det veldig tydelig, sier Aamodt til VG Nett.

FORNØYD: Trine Elisabeth Aamodt mistet sønnen Diderik på Utøya. I dag fikk drapsmannen Anders Behring Breivik straffen hun hadde håpet på. Foto: FOTO: FRODE HANSEN/VG

Hun reagerte sterkt da aktor la ned sin påstand i terrorsaken om at massemorder Anders Behring Breivik burde dømmes utilregnelig.

- Det er forferdelig om ikke bare han, men hele samfunnet, skal kunne fraskrive seg ansvaret, og si at dette bare var sykdom, sa hun til VG Nett da.

DIREKTE: Følg resten av domsavsigelsen i tekst og bilder her

- Byrde løftet av skuldrene

Like etter klokken 10.00 fredag ble det klart at Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig og dømmes til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Nå vil Aamodt gjerne følge hele opplesingen av dommen. Det viktigste for henne nå er at Breivik aldri slipper ut.

- Jeg er fornøyd med dommen, men det eneste er at han aldri skal ut. Jeg tror ikke han han vil komme ut, men det er jo noen som sier det kan skje, sier hun.

JUBLER: AUF-er Emma Martinovic overlevde massakren på Utøya. Hun føler hun nå kan gå videre, etter at det ble kjent at Anders Behring Breivik dømmes til forvaring. Foto: Privat

Også Utøya-overlevende og fylkesleder i Vest-Agder AUF, Emma Martinovic, hadde håpet på en tilregnelighetsdom. Hun ble overlykkelig da hun fikk vite avgjørelsen via mobilen på vei til Trondheim.

- Dette var kjempeviktig for meg. Følelsen av å stå og være helt «shaky» og endelig høre at han skal sone i 21 år¿ Jeg har ikke vært så lykkelig siden 22. juli i fjor, det er en stor byrde løftet av skuldrene mine, sier Martinovic til VG Nett.

Hva er din reaksjon på dommen?Si din mening her

- Føles rettferdig

Hun opplevde selv at Breivik skjøt etter henne på Utøya, og oppfattet ham som veldig bevisst på hva han gjorde.

- Dette betyr så mye. Alle har snakket om at han skulle bli dømt utilregnelig, og det trodde jeg også. Men dette bekrefter at han er tilregnelig og frisk, noe vi har visst siden dag en. Endelig er det noen som hører på oss og forstår oss. Det er helt fantastisk og føles veldig rettferdig. Endelig er ting på vår side.

AUF-eren sier at hun nå skal feire dommen.

- Dette gjør at jeg kan komme meg videre. Han er dømt, og det er ingen som kan si noe annet. Nå skal han på den cellen og så stoler jeg på politiets sikkerhetssystem. Nå trenger jeg ikke å tenke på ham lenger, jubler hun.

VITNET: Tarjei Jensen Bech (20) vitnet i Oslo tingrett. Han ble skutt i beinet og falt ned en mange meterhøy skrent. Foto: Mattis Sandblad

Reaksjoner i sosiale medier

Mange av de overlevende AUF-erne etter Utøya-massakren uttrykte glede over dommen i sosiale medier.

«Snipp, snapp, snute, du er ute. #ABBorte», skriver Adrian Pracon.

«Vi må huske å glemme ABB, men også huske å aldri glemme de drepte. Vi skal kjempe mot høyreekstremisme og solidaritet. Vi skal aldri glemme», skriver AUF-er Viljar Hanssen.

- Jeg er veldig lettet nå, sier Tarjei Jenssen Bech, overlevende fra Utøya.

VG har flere ganger tidligere intervjuet Tarjei, som ble skutt i foten og falt nesten ti meter ned en fjellskrent - men som utrolig nok overlevde.

- Jeg har hele tiden hatt tro på at rettsstaten skulle håndtere dette på en god måte. Det føles likevel utrolig godt at vi nå forhåpentligvis kan sette punktum for saken med en riktig dom, sier Tarjei.

DREPT: Hanne Ekroll Løvlie var statsviter i Arbeidsdepartementet. Hun var en av de syv som ble drept i Regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Kyrre Lien og privat.


- Håper ingen anker

Kirsti Sofie Løvlie mistet datteren Hanne Ekroll Løvlie da bomben eksploderte i Regjeringskvartalet.

Hun rørte hele rettssalen med sin beretning om datterens drap tidligere i sommer.

- Det jeg ønsker å si er at jeg er fornøyd med dommen. Jeg føler lettelse, skriver hun i en SMS til VG Nett.

Gaute Otto Sandvik fra Stavanger mistet datteren sin Marianne (16) på Utøya. Han og familien følger domsopplesningen fra Kristiansand tingrett, og er veldig lettet over dommerens avgjørelse.

- Veldig fornøyd. La ham råtne i fengsel. Jeg håper ingen anker, skriver han i en SMS til VG Nett.

- For meg er det viktig at han dømmes som tilregnelig slik at han stilles til ansvar for det han har gjort. For meg er det riktigere med straff enn behandling, sa Sandvik før dommen ble avsagt.

Minneord: Slik minnes vi våre kjære

- Håper saken er over i dag

- Dommen som falt i dag er en seier for demokratiet og det norske rettssystemet, sier Vanessa Svebakk, som mistet datteren Sharidyn på Utøya.

Hun mener dommen utvilsomt er en modig dom, avsagt av modige dommere.

- Det føles godt at de har holdt ham ansvarlig for min datters drap, og drapet på 76 andre. I retten i dag var det en grundig gjennomgang av hvordan han skjøt og drepte alle ungdommene på utøya. Det var helt ufattelig vondt å høre hvordan ungdommene ble drept, sier Vanessa Svebakk.

Alf Vederhus mistet sønnen Håvard Vederhus på Utøya. Håvard ble skutt ved pumpehuset klokken 18.15, og Vederhus har hatt mange kritiske spørsmål omkring politiaksjonen på Utøya.

Om dommen sier han:

- Som familie er vi fornøyd med at han er kjent tilregnelig, og at saken forhåpentlig er over i dag.

MISTET DATTEREN: Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte på Utøya. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG

- Riktig avgjørelse

Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak i massakren på Utøya. Han hadde ingen forventinger før dommen ble avsagt.

- Det kunne gå begge veier, så jeg reagerte ikke på den i det hele tatt. Dommen ble som den ble, og jeg er hverken glad eller trist. Han kommer jo aldri ut uansett, sier han til VG Nett.

Han mener likevel at dommen som i dag blir fremlagt er den beste.

- Det veier for og mot begge dommene. Hadde han blitt utilregnelig ville ideologien blitt sett på på en annen måte, men da hadde det blitt ankesak og mulighet for å behandle saken hvert tredje år. Det blir en større påkjenning for de som ikke ønsker det, sier han.

- Men med dommen er han jo tilregnelig, så da blir han borte mye lenger mellom hver gang. De aller fleste får nok mer ro. Jeg vil tro det er den beste dommen.

Også Christensen tror at dommen nå vil hjelpe ham å komme videre.

- Hva tenker du om at dommer Arntzen har gått mot det som var ventet og gått for en tilregnelighetsdom?

- Jeg tror hun har tatt en riktig avgjørelse. Hun har nok, som de fleste andre av oss, ganske enkelt sett at den mannen ikke kan være gal etter å ha nøye planlagt over så lang tid.

Les også

 1. Overlevde Utøya: - Samfunnet må beskyttes mot denne mannen

  Eivind Rindal måtte flykte fra Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli i fjor. Fredag får gjerningsmannen sin dom.
 2. «Den snillismen og naiviteten som førte til at det gikk så fryktelig galt 22. juli, må ikke få lov til å gjennomsyre dommen mot Breivik»

  (VG Nett) Etter 22. juli-kommisjonens knusende rapport er etterlatt Randi Johansen Perreau styrket i sin…
 3. Breivik tilregnelig - dømt til forvaring

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Retten mener terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig og dømmer ham til 21 års…
 4. Bistandsadvokat Larsen: En rettferdig dom

  (VG Nett) Mette Yvonne Larsen, én av de tre koordinerende bistandsadvokatene er fornøyd med dommen mot Breivik, og…

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Hyller dommer Arntzen

 2. «Den snillismen og naiviteten som førte til at det gikk så fryktelig galt 22. juli, må ikke få lov til å gjennomsyre dommen mot Breivik»

 3. - Kunne stått overfor en rettsskandale

 4. Breivik på bakrommet: - Ingen overraskelse

 5. Breivik tilregnelig - dømt til forvaring

Fra andre aviser

 1. Eskil Pedersen: - Utilregnelighetsdom vil skape uro

  Aftenposten
 2. - Han vet hva han har gjort

  Aftenposten
 3. - En modig handling av retten

  Aftenposten
 4. Enstemmig rett mener Behring Breivik er tilregnelig

  Aftenposten
 5. Eskil Pedersen: Utilregnelighetsdom vil skape uro

  Bergens Tidende
 6. Breivik dømt til 21 års forvaring

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no