Slik reagerte de pårørende på sjokkbeskjeden

- Sorgen som brer seg nå er hjerteskjærende

GARDERMOEN MILITÆRE FLYSTASJON (VG Nett) Gråt, taushet og bunnløs sorg. Seniorprest i Luftforsvaret Jan Inge Ringsby har prøvd å trøste de pårørende etter Hercules-ulykken på best mulig måte.

 • Marcus Husby

Artikkelen er over åtte år gammel

SISTE:Svensk politi opplyste lørdag kveld at hunder har markert for kroppsdeler og det er sannsynlig at flyet har eksplodert. De fem savnede har dermed fått staus som omkomne.

Seniorprest Jan Inge Ringsby har hatt ansvaret for pårørendesenteret på Gardermoen militære flystasjon - litt utenfor Oslo, hvor flere av de pårørende har hatt tilholdssted siden flyet ble meldt savnet torsdag.

- Familiene til de savnede har blitt invitert til å komme og oppholde seg her på flystasjonen, hvor de har hatt tilgang fagpersonell, sier feltpresten.

Lørdag ettermiddag fikk de pårørende en ny, tung beskjed: På fjellet hvor de har funnet vrakrester fra flyet, er det også blitt funnet klær.

VGTV: Generalinspektøren:- Først og fremst er det fortvilelsen

Ringsby forteller at besteforeldre, foreldre, søsken og barn av de savnede har funnet trøst hos hverandre - og fått svar på spørsmål de måtte ha fra leger, psykologer, prester og militært personell inne på flystasjonen.

Uvissheten verst

- Uvissheten har vært det mest dramatiske de siste dagene. De pårørende som sitter der vet ikke om deres mann eller kone lever, og om de selv sitter igjen som enker eller enkemenn. Nå er vi inne i en overgansfase, men bildene fra ulykkestedet viser at de mest sannsynlig kommer til å få et annet liv fremover, sier han, og legger til:

- Men sorgen som brer seg nå er hjerteskjærende. Barn har mistet foreldre, foreldre har mistet sine barn og søsken er borte.

- Hvordan reagerte de pårørende på beskjeden om at vraket etter flyet hadde blitt funnet på toppen av Kebnekaise-fjellet?

- Det har vært alt fra gråt til taushet. Folk reagerer jo svært forskjellige i slike situasjoner, og det må vi være åpne for. Det har blant annet vært personell på flystasjonen her som har sett ut av vinduene og kommentert: «Der er bilen hans, den han satt igjen før han skulle ut på jobb. Nå blir den ikke hentet», sier feltpresten.

Vanskelige dager

VG Nett er selv tilstede på flystasjonen, og har vært vitne til at mange av de pårørende også har funnet ro ved å gå turer i skogsområdet ved militærbasen.

Ringsby som selv tar til tårene når han skal beskrive de siste dagene, innrømmer at det har vært spesielt tøft å se sorgen i øynene hos familien og de savnedes barn.

- Men barn legger ikke noe i mellom og spør de når de lurer på noe. De er svært åpne, sier Ringsby.

- Hvordan har du selv opplevd de siste dagene?

- Det har vært sterkt følelsmessig. Men vi har også opplevd et utrolig samhold innad i orginasjonen - til tross for det tragiske som har skjedd. Det føles godt å være soldat i en slik periode, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

GARDERMOEN FLYSTASJON: Seniorprest i Luftforsvaret og leder for pårørendesenteret Jan Inge Ringsby (f.v.), Generalmajor Finn Kristian Hannestad og Stasjonssjef på Gardermoen militære flystasjon Diederik Willem Kolff under pressekonferansen på Gardermoen lørdag. Foto: Espen Braata/VG

Må innhente dokumentasjon

Generalmajor Finn Kristian Hannestad sier at stedet, hvor Hercules-flyet ble funnet, etterhvert blir overlevert den svenske havarikommisjonen.

- De har ikke fått lov å overta funnstedet ennå. Men det er mye arbeid de kan begynne med allerede nå. Innhenting av dokumentasjon som værdata og radarplot er allerede i gang. Når politiet og etterhvert havarikommisjonen får eierskap til havaristedet, så kan de også gå i gang med å kartlegge havaristedet.

BILDESPESIAL: Hercules-ulykken

Hver enkelt flybit forteller en historie. Det er den historien havarikommisjonen skal sette sammen, og til slutt komme frem til et svar om hva som har skjedd, sier han.

Stasjonssjef på Gardermoen militære flystasjon Diederik Willem Kolff innrømmer at det siste døgnet, og spesielt bildene av flydelene i fjellet, har vært tøffe å ta inn over seg.

- Når du ser at flymaskinen ligger spredd i flere tusen biter over et stort område, så begynner alt å synke inn. Vi er inne i en overgangsfase fra håp til sorg, sier han.

Les også

 1. Kongen deltar på minnemarkering søndag

  (VG Nett) Søndag arrangeres det en markering på Evenes flystasjon for offiserene som omkom i Hercules-havariet.
 2. Leter med fare for eget liv

  GUOBIRVAGGI/NIKKALUOKTA(VG Nett) Bresprekker og ekstremvær tvinger redningsmannskap ned fra fjellet.
 3. Forsvarsministeren: Tankene våre går til de pårørende

  (VG Nett) Forsvarsminister Espen Barth Eide sender sine tanker til familiene til de savnede.
 4. - Har funnet klær på ulykkesstedet

  BARDUFOSS/NIKKALUOKTA (VG Nett) Det savnede Hercules-flyet ligger spredt i tusenvis av biter på begge sider av Sveriges…
 5. Norske spesialsoldater fant Hercules-flyet

  BARDUFOSS/NIKKALUOKTA(VG Nett) - Vi har funnet flyvraket, sier sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter til VG Nett.
 6. Her er siste tegn fra flyet

  (VG Nett) Letemannskapene har markert to punkter på kartet hvor de tror Hercules-flyet har styrtet.
 7. Forsvarssjefen: - To av de beste flyverne i Norge

  (VG Nett) Forsvarssjef Harald Sunde har flydd med Truls Ørpen og Ståle Garberg i Hercules-fly mange ganger, og omtaler…

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. - Sorgprosessen hadde vært enklere med en kiste

 2. Luftforsvaret minnes sine døde

 3. Pårørendekontakt: Håpet er at de fortsatt er i live

 4. Dette er de savnede etter flyulykken

 5. Navnene på de savnede er offentliggjort

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder