HØYGRAVID: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, som snart venter sitt tredje barn, mottok onsdag utredningen om konsekvenser av høy innvandring for norske velferdsordninger fra professor Grete Brochmann som har ledet arbeidet med utredningen. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Listhaug åpner for å vrake kontantstøtten

Når Sylvi Listhaug (39) om kort tid får sitt tredje barn skal hun ikke ta ut kontantstøtte. Nå åpner hun for å vrake ordningen hun tidligere har kjempet for.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over tre år gammel

– De store negative konsekvensene kontantstøtten har for integreringen er en betydelig utfordring, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til VG.

Skjerper kravene: Slik skal de nekte asylsøkerne kontantstøtte i fem år

Hun fikk onsdag overlevert rapporten fra Brochmann II-utvalget som har sett på konsekvensene av høy innvandring til Norge. Utvalget kommer med forslag til hvordan integreringen kan bedres.

Anbefaler vraking

I 2011 leverte utvalget sin første rapport, og både nå og da anbefaler de at kontantstøtten avvikles fordi den hemmer integreringen.

Frp: Bare norsktalende skal få kontantstøtte

Det får Listhaug til å åpne for å avvikle hele ordningen, en ordning hun selv har benyttet for sitt førstefødte barn.

Listhaug og ektefellen Espen Espeset (42) venter sitt tredje barn i løpet av mars. Til VG opplyser Listhaug at hun ikke kommer til å ta ut kontantstøtte for det kommende barnet.

Listhaug i debattinnlegg: Innvandringstrykket mot Norge er ikke bærekraftig

– Jeg mener det er bra med valgmuligheter. Men frem mot vårt landsmøte så vil jeg gå grundig inn i dette spørsmålet, veie og veie de negative konsekvensene kontantstøtten har opp mot det. Det blir en diskusjon på landsmøtet, og jeg vil flagge mitt syn på det når vi nærmer oss landsmøtet.

GIFT: Listhaug og ektefellen Espen Espeset, som er nestleder for sekretariatet for Frps stortingsgruppe. Foto: Frode Hansen VG

– Du er åpen for å avvikle det?

– Ja, jeg mener at vi må gjøre vurderingene for og imot når vi ser de store negative konsekvensene det har for integreringen. Det er helt klart at dette er den store utfordringen. Selv om vi har avbøtt på dem som kommer hit nå, så er det klart at det er mange kvinner som har vært her lenger enn fem år og som ikke er omfattet av det nye regelverket, sier Listhaug.

Valgfrihet

Frp-statsråden har tidligere vært en varm forsvarer av ordningen.

– Vi er helt mot at kontantstøtteordningen og valgfriheten skal fjernes bare fordi det har vært ført en naiv og snillistisk integreringspolitikk, og noen har misbrukt ordningen, sa Listhaug til Dagbladet i 2009.

Listhaug viser til at det er flere eksempler på familier hvor inntekten fra kontantstøtten blir svært stor.

– En del kvinner får ganske godt betalt for å være hjemme med barna sine. De kan være i en situasjon hvor de kan språket dårlig, ikke kommer inn på arbeidsmarkedet og da blir kontantstøtten et hinder for bedre integrering. For flere av disse kan situasjonen også være at de får mange barn etter hverandre, og dermed blir gående hjemme i mange år og leve på kontantstøtten. Det er en utfordring, sier Listhaug.

På Fremskrittspartiets landsmøte 5-7. mai i år skal partiet avgjøre om det fortsatt skal forsvare kontantstøtte-ordningen.

VIL FJERNE: FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud, her sammen med Sylvi Listhaug under FpUs sommerleir i fjor på Skottevik feriesenter i Lillesand. Foto: Sondre Steen Holvik NTB scanpix

I arbeidet med nytt partiprogram har et mindretall i partiets programkomité foreslått å fjerne kontantstøtten og erstatte den med et skattefradrag som man må oppfylle enkelte kriterier for å motta.

En av dem som vil fjerne kontantstøtten er leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

– Vi vil fjerne kontantstøtten både fordi den i praksis er integreringshemmende, men også fordi vi mener det er mer riktig at folk betaler mindre i skatter og avgifter, sier Svendsrud.

Les også

 1. Frp-Horne vil nekte flyktninger kontantstøtte i fem år

  Frps familieminister Solveig Horne vil beholde…
 2. Frykter større trygdeeksport etter EFTA-dom: Barnetrygden kan bli lagt om

  Norge tapte en sak i EFTA-domstolen om utbetalinger til utlandet. Dommen kan få store konsekvenser for barnetrygden.
 3. Kontantstøtten for toåringer ennå ikke bestemt

  Regjeringen skal utvide ordningen med kontantstøtte til også å omfatte toåringer, men Frps og Høyres familiepolitikere…
 4. Vil nekte innvandrere kontantstøtte

  (VG Nett) Norges nye landsmenn må bo her i minst ti år for å kunne få kontantstøtte, mener Fremskrittspartiet.
 5. Frp vil bare gi kontantstøtte til norsktalende

  Fremskrittspartiet vil språkteste foreldre og nekte kontantstøtte til dem som ikke snakker norsk.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Sylvi Listhaug
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Knut Arild Hareide om Listhaugs kontantstøtte-oppgjør: - Dyrker konflikter

 2. Hareide mener Listhaug angriper familiene: – Hun er et større problem enn kontantstøtten

 3. Ekspertutvalg: Slik kan velferdsstaten håndtere høy innvandring

 4. Innvandringstrykket mot Norge er ikke bærekraftig

 5. Kan Sylvi Listhaug redde velferdsstaten?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder