Blodig ulve-video fra Sp får slakt

Borten Moe i Sp: Den nakne sannheten

Kjente dyre- og naturvernere slakter Senterpartiets nye ulvevideo. Nina Jensen i WWF mener videoen som viser en blodig og opprevet hund, er spekulativ.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ulvevideoen som er produsert av Senterpartiet, starter med stillbilder av skuespiller Kevin Costner som holder rundt en ulv fra den kjente filmen «Danser med ulver», kombinert med skjermteksten «Tror du på eventyr?».

Det hele akkompagneres av Edvard Griegs kjente verk «Morgenstemning». Hvoretter bilder av et blodig, opprevet hundelik viser seg på skjermen. Det musikalske temaet fra filmen «Haisommer» spilles også i bakgrunnen. Videoen avsluttes med at jakten i 2017 er ødelagt.

Les også: Fotballkjempen Bård Bjerkelands hund angrepet av ulv

Generalsekretær Nina Jensen i norske WWF liker ikke det hun ser.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Her spiller de på alle virkemidler i boka for å få folk til å bli redde, med haisommer-musikk og blodige hunder, samtidig som de ikke forholder seg til reelle fakta. Her er det ikke lenger snakk om alternative fakta, men å tegne opp et helt eget verdensbilde, sier Jensen til Dagsavisen.

REAGERER PÅ ULVEVIDEO: Generalsekretær Nina Jensen i World Wildlife Fund Norge (WWF). Foto: Privat

Les også: Flertall for å utvide jaktsesongen på ulv

Sp: Beskriver virkeligheten

Sp-nestleder Ola Borten Moe, avviser at videoen er spekulativ. Han kaller det en skildring av virkeligheten.

– Er det nødvendig å vise en blodig, opprevet hund?

– Ja, fordi det går rett i kjernen av hva denne debatten dreier seg om. Det er noe annet enn aggregerte tall og statistikk om hvor mange bufe og andre dyr som blir tatt av rovdyr. Bildet i videoen forteller hvordan dette ser ut i praksis. Dette er den nakne sannheten, det er rovdyr som river i- og biter på andre dyr. Det er jo stygt å se på, men det burde ikke komme som noe sjokk på folk at det foregår slik, svarer Borten Moe.

Medierådgiver Lars Vangen i Senterpartiet forsvarer innholdet i videoen og at den er publisert på Facebook.

– Vi beskriver bare virkeligheten til dem som opplever ulven på nært hold. Bildene viser en hund som er blitt angrepet av ulv. Dette er slik virkeligheten er for dem som opplever ulven på kroppen, sier han til VG.

FORSVARER ULVEVIDEO: Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet synes videoen fra Senterpartiet speiler virkeligheten. Foto: Helge Mikalsen VG

VG mener: Ulvebestanden må reguleres

– Dere bruker nasjonalromantisk musikk av Edvard Grieg, bilder av Rødhette og ulven i kombinasjon med en blodig, opprevet hund. Er det nødvendig?

– Videoer på Facebook fungerer annerledes enn debatter på Stortinget. Vi bruker slike virkemidler for å få frem at ulven ikke er et koselig dyr, men et dyr som kan gå til angrep på hunder og andre dyr, svarer Vangen.

– Men er det nødvendig å ty til så blodige bilder?

– Vi har vurdert dette nøye, og kommet til at vi ville vise virkeligheten. Men det finnes adskillig blodigere og verre bilder enn det vi publiserer i videoen, sier Vangen til VG.

Bakgrunn: Helgesen sa nei til ulvejakt

Dyreverner: Sp-propaganda på sitt verste

Også dyrevern-organisasjonen NOAH reagerer sterkt på Senterpartiets ulvevideo.

– Sp viser sitt rette ansikt. Dette er propaganda på sitt verste. Hvor lavt skal et politisk parti med stortingsrepresentanter få lov til å synke hva gjelder faktaforakt og populisme? Det er useriøst og viser Sps konfliktdrivende interesse i denne saken, sier Siri Martinsen, leder av NOAH, til Dagbladet.

Hun påstår også at Senterpartiet sprer løgner ved å insinuere at NOAH vil ha ulv som kjæledyr.

– Kunne vært mer dramatisk

Medierådgiver Lars Vangen i Senterpartiet tar avstand fra Martinsens reaksjon.

– Jeg synes at å stemple meningsmotstandere som populister og løgnere er et debattnivå som også Siri Martinsen bør holde seg for god for.

Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet, kaller videoen for «nøktern folkeopplysning».

– Kan videoen virke mot sin hensikt – og skape mer motstand mot Senterpartiet og ulvejakt?

– Nei, det kan jeg ikke forstå. Vi viser et budskap og en fortelling som baserer seg på virkeligheten – og som må være helt ålreit å få frem, sier Borten Moe til VG.

Senterpartiets virkelighet

– Hva er egentlig hensikten med videoen?

– Å fortelle om en virkelighet fordi vi føler at vår opplevelse av virkeligheten ikke blir presentert i norsk offentlighet. Dette er egentlig ikke noe annet enn brosjyremateriell fra et parti i form av en video. Der vi kommer fra, er rovdyr et stort problem blant annet for næringsgrunnlaget, det medfører redusert jakt og utrygghet. Det vil vi vise frem. Da er det ikke så hyggelig at mange i det norske samfunnet ikke tar dette på alvor, svarer han.

– Har dere kalkulert med at natur- og dyrevernere som WWF og Noah ville reagere sterkt på filmen?

– Nei, svarer Ola Borten Moe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder