Frykter for Oslo-talentene

Fikk permisjonsavslag

Lisa får uvolig fravær

KREVER REGELENDRING: Sprangrytter Lisa Ulven (15) og pappa Alf Ulven er ikke glad for det strenge permisjonssystemet som er innført i Oslo-skolen. - Drev du med idrett på internasjonalt nivå tidligere, så fikk du fri. Nå er det håpløst, sier Lisa Ulven. Her sammen med spranghesten Simon på Østern Brug Ridesenter i Bærum.

Supertalentet Lisa Ulven (15) reiser Europa rundt: Skoleregler struper hestekarriere

Hestetalentet Lisa Ulven (15) skvises av rigide fraværsregler i Oslo-skolen. - Nå er det håpløst, sier Lisa Ulven som drømmer om EM-finale.

 • Jonas Tjersland

Artikkelen er over seks år gammel

- Skal du hevde deg på et elitenivå internasjonalt, er det noe hver helg. Og skal du på utenlandsturer, må du dra tidligere i uken. Da blir ti dager alt for lite, sier Lisa Ulven (15) som går i niende klasse ved Ruseløkka skole i Oslo.

15-åringen er et av Norges største hestetalenter, og Lisa Ulven har allerede kapret tre NM-titler. Målet er finaleplass under europamesterskapet i sprangridning til sommeren.

De nye reglene i Oslo-skolen fører imidlertid til store utfordringer for elever som vil prestere på toppnivå: Maksimal permisjon som kan innvilges er ti dager, og som utgangspunkt skal det ikke gis permisjon til «treningssamlinger eller lignende».

- Håpløst

- Drev du med idrett på internasjonalt nivå tidligere, så fikk du fri. Nå er det håpløst, sier Lisa Ulven til VG.

I høst benyttet 15-åringen seg av sju permisjonsdager. Dermed var det bare tre dager igjen på kvoten etter nyttår. Tidligere i år fikk hun blankt avslag fra Ruseløkka skole om permisjon ut over tidagersregelen som ble innført i august i fjor.

Verken skolebyråd Anniken Hauglie (H) eller Oslo-ordfører Fabian Stang har planer om hjelpe Lisa Ulven ut av fraværsfloken.

LES HELE TILSVARET HER: Skolebyråden bom fast - Fabian Stang velger skole fremfor idrett

Vårens rideprogram er tettpakket, og nesten hver helg deltar Ulven i konkurranser i utlandet. I ukedagene er hennes tre hester på reise gjennom Europa, mens Lisa er hjemme i Norge for å følge skolen.

- Jeg var i Belgia og Frankrike i påsken. Nå er det frihelg, og så er det England og Belgia igjen, sier Lisa Ulven.

I FRAVÆRSSKVIS: - Skole er selvfølgelig viktigst, og jeg pleier å prate med lærerne før jeg reiser. Og så tar jeg igjen alt skolearbeidet når jeg er borte, sier Lisa Ulven (15) som går på Ruseløkka skole i Oslo.

Ulovlig fravær

- Hvordan kommer du gjennom sesongen?

- Jeg tar bare fri, og jeg får ulovlig fravær. Det vil sette ned ordenskarakteren min for i år. Men jeg har ikke noe annet valg, for EM er målet i år, og da må du ut på de internasjonale stevnene. Du har ikke noe annet valg, sier Lisa.

- Kan du fortsette på dette nivået?

- Nei, ikke hvis man skal være innenfor tidagersgrensen. Det er ikke mulig å holde det nivået, sier hun.

Frykter for talentene

Lisa Ulven får støtte fra pappa Alf Ulven, som er en profilert eiendomsinvestor.

- Det er dumt at Oslo ikke skal fostre opp idrettsstjerner. Det er en stor mengde unødvendig fravær som ødelegger for noen få som presterer både på idrettsarenaen og på skolen, sier Alf Ulven til VG.

Investoren foreslår at regelverket åpner for permisjon så lenge eleven kan vise til gode resultater på skolen.

- Elevene skal oppnå et kompetansenivå, og det måler de ved hjelp av karakterer. Har eleven tilfredsstillende kompetanse, har skolen gjort jobben sin. Det betyr at elever som har ressurser til mer, som idrett på toppnivå, må få anledning til å få fri fra skolen så lenge de klarer å oppnå godt kompetansenivå i skolen. Men det må være toppkarakterer, sier Alf Ulven som også er høyrepolitiker i Aremark i Østfold.

TRENEREN: - Er man flink på skolen, bør man kunne drive med sport på elitenivå med tilhørende nødvendig fri fra skolen, sier trener og tidligere OL-rytter Morten Aasen (t.v.). Han mener Lisa Ulven ligger an til å være blant de ti beste i europamesterskapet i 2014. Her sammen med pappa Alf Ulven.

Refser partikolleger

- Det må være god høyrepolitikk å legge forholdene til rette for de som mestrer flere oppgaver og vil opp og frem og representere Norge på internasjonale sportsarenaer, sier han.

- Vi som driver med hest på landslagsnivå, er avhengig av å være ute og konkurrere. Det skjer dessverre ikke i Norge, men i Europa. Det medfører at vi må ut og treffe de vi konkurrerer mot, og da bør det være rom for det, så lenge elevene leverer på skolen, sier Alf Ulven.

- Hva med elever som er dårlige på skolen og gode i idrett?

- Da mener jeg at du ikke kan få fri, sier Ulven.

- Er det ikke et litt vel elitistisk forslag?

- Det er jeg ikke enig i. Du må prioritere skole foran alt annet. Det har ingenting med elite å gjøre, men det har med hvordan man prioriterer tiden. Man må levere på skolen før man kan begynne å leke. Du må klare begge delene - og da kan du dokumentere at du fortjener å få fri, sier Alf Ulven.

- Slitsomt med Fiat

Ifølge Ulven har datteren konkurrenter fra andre kommuner som får innvilget langt mer permisjon enn Oslo-elever. Familien har imidlertid ingen planer om å flytte fra Oslo for å løse fraværsfloken.

- Lisa har vurdert å gi seg. Har du vært på landslagsnivå, må du gå ned i høyde og vanskelighetsgrad for å konkurrere i Norge. Det blir som at har du kjørt Formel 1 i Monaco, er det slitsomt å kjøre Fiat 500 på Rudskogen. Da blir det bare for hyggeskyld, sier han.

- Men dette gjelder ikke bare Lisa, det gjelder alle idretter. Du må ut og måle deg mot dine likemenn. Regelverket er for firkantet, og det er trist hvis Oslo ikke får opp nye idrettstalenter, sier Alf Ulven.

- I toppen

Trener og tidligere OL-rytter Morten Aasen skryter av Lisa Ulvens hestefremtid.

- Lisa er vel en av de som ligger an til å være blant de ti beste i europamesterskapet. Hun vil være med å kjempe i toppen, sier Morten Aasen som har vært trener for 15-åringen i fem år.

- Er man flink på skolen, bør man kunne drive med sport på elitenivå med tilhørende nødvendig fri fra skolen. Jeg opplevde at det var mer liberalt før, og særlig Oslo-skolen er blitt strengere, sier han om fraværsregimet.

SATSER HARDT: - Jeg var i Belgia og Frankrike i påsken. Nå er det frihelg, og så er det England og Belgia igjen, sier sprangrytter Lisa Ulven. Her er hun sammen med hesten Simon som eies av broren Per Ulven.

Les også

 1. Flertall på Stortinget for makstak på fravær

  Både Arbeiderpartiet og Høyre sier ja til å innføre en maksgrense for hvor mye ugyldig fravær elever i videregående…
 2. Oslo-elever kan deles inn etter faglig nivå

  Utdanningsbyråd Anniken Hauglie i Oslo kommune åpner for å skille svake og sterke elever i skoleklassene i grupper…

Mer om

 1. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Fabian Stang velger skole fremfor idrett: Skolebyråden bom fast

 2. Vil straffe fravær med kutt i barnetrygden

 3. Skole snudde om elevstreiken: - Lar det være et barneopprør

 4. Lærere i ny rapport: Presses til å ta inn de beste elevene

 5. Vil ta barnetrygden fra familier
  med lengre utenlandsopphold

Fra andre aviser

 1. Osloskolen endrer utskjelte fraværsregler

  Aftenposten
 2. Bergenselever får mindre fri fra skolen

  Bergens Tidende
 3. 12 år gamle Linus er spesielt begavet men får ikke gå på talentskole - kommunen nekter å betale

  Aftenposten
 4. Oslo-skolen manglet 37 barn etter ferien. «Syk bestemor». «Mistet flyet». Det er standardforklaringene rektoren får.

  Aftenposten
 5. Forrige forsøk druknet i en debatt om krenkelser av elever. Nå prøver han på nytt.

  Aftenposten
 6. Vil ta barnetrygden fra foreldre som holder barna borte fra skolen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder