STAKER UT FREMTIDEN: Politidirektør Odd Reidar Humlegård var klar på at han tror det blir rundt 10 distrikter da han møtte Politijuristene.Foto: ROGER NEUMANN Foto: ,

Det går mot 10 politidistrikter

Snart kommer stortingsmeldingen om fremtidens politi

Det nye politi-Norge kommer etter alt å dømme til å bestå av 10 politidistrikter – ikke seks, som Politianalysen anbefalte.

  • Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG kan nå avsløre at både politidirektøren og riksadvokaten mener at den såkalte mellommodellen er den mest realistiske.

TOPPMØTE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch talte til Politijuristene om hva fremtiden kan bli.Foto: ROGER NEUMANN Foto: ,

Denne uken har de, som Tor Aksel Busch uttrykte det under landsmøtet til Politijuristene, sett inn i glasskulen.

Det endelige slaget om det som betegnes som tidenes politireform står i Stortinget neste år.

– Vi jobber under høyt trykk med å forankre en ny struktur i Stortinget, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen.

Han kan ikke si eksakt når stortingsmeldingen som vi endre politiet kommer. Etter det VG forstår kan det tidligst skje i midten av desember, men mest sannsynlig i januar.

TALEGLAD: Politidirektør Odd Reidar Humlegård i møte med politijuristene.Foto: ROGER NEUMANN Foto: ,

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har allerede innsett at kampen om seks regioner er tapt, men griner ikke av den grunn. Reduksjonen fra dagens 27 blir uansett kraftig.

– Inntil 10 distrikter blir mye bedre. Over det vil det bli det dårligere.

Syv i Sverige

Humlegård viser til at Norge er «siste par ut» av land som har kuttet distrikter.

Sverige går ned til syv, hvor ingen distrikter har færre enn en halv million innbyggere. Finland har 11, mens Scotland tar det helt ut, og går helt ned til kun ett distrikt. Island, like stort som hele Nord-Norge, greier seg utmerket med én operasjonssentral.

– Vi venter nå bare på en avklaring. Norsk politi står i rusegropen for take off, fastslår Humlegård.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er spent på hvor regjeringen lander, men samtidig klar på at det blir betydelige endringer.

– Seks politidistrikter er alt for få. Avstanden fra politimesteren til der oppgavene løses vil da bli for lang. Jeg tror det laveste antallet blir ni, det høyeste 14 til 15. Ett sted midt imellom blir nok resultatet, tror Busch.

Ingen partier på Stortinget vil røpe hva de mener, kanskje med unntak av Senterpartiet som har snakket varmt om fylkesmodellen (18 distrikter).

Forutsigbarhet

Aps leder av justiskomiteen, Hadia Tajik, sier at de vil være med på å «spille reformen god», at den skal være godt forankret i Stortinget og ikke minst forutsigbar, også når de sitter med regjeringsmakten. Antall distrikter avviser hun kontant å snakke om, også overfor landets politijurister.

– Vi har forventninger til stortingsmeldingen. Ikke bare til distriktene. Like viktig er det å si noe om innhold og kvalitet i politiets arbeid – og hvordan gode ledere skal rekrutteres.

Sier ingenting

STATSSEKRETÆR: Vidar Brein-Karlsen sier stortingsmeldingen om politireformen ert like rundt hjørnet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: ,

Statssekretær Brein-Karlsen reagerer på partiets oppførsel.

– Ap flagger absolutt ingenting, selv om vi har invitert dem til et bredt samarbeid om politireformen. De etterlyser en bedre ledelse, men sier absolutt ikke noe om hva de mener med det. La oss derfor få vite hva de faktisk mener om fremtidens politi og hva de står for.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder