Krever konas kokebok tilbake

Politiets sikkerhetstjeneste beslagla kokeboken til mullah Krekars kone. Nå raser den terrormistenkte kurderlederen, etter å ha spist samme type kake i 50 dager.

  • Kadafi Zaman
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Krekar er dypt irritert over at PST beslagla et av familiens viktigste eiendeler, nemlig kokeboken som hadde gått i arv i mange generasjoner.

Ganen og magen til den terrormistenkte firebarnsfaren savner de eksotiske matrettene, og nå er det full krise hjemme i leiligheten på Grønland i Oslo.

- Irrelevant beslag

Etter at Økokrim overtok ansvaret for etterforskningen av Krekar, er beslagene oversendt fra PST til Økokrim. I fullt alvor har advokat Brynjar Meling sendt et brev til Økokrim datert 22. mai. Der ber Krekars advokat eksplisitt om at kokeboken returneres til eier så fort som mulig. Bakgrunnen skal være at Krekar ikke orker mer eplekake.

«(...) Krekar's kones oppskrifstbok er blitt borttatt, slik at Krekar har vært henvist til å spise den samme kake nå i 50 dager. Da min klient begynner å bli lei av eplekake, ber man om at beslaget oppheves omgående, og at oppskriftsboken tilbakeleveres,» står det i brevet til Økokrim.

Meling mener at etterforskerne holder tilbake beslag som er helt irrelevante i forhold til de alvorlige siktelsene mot Krekar.

Ikke useriøst

- Mannen er glad i mat, og vil smake forskjellige retter og kaker. Kokeboken har vært viktig for hele familien, og mange av oppskriftene har gått i arv i flere generasjoner. Den har ikke noe med etterforskningen å gjøre, sier advokat Meling til VG.

- Synes du ikke at det er useriøst å blande inn kokeboken når det er snakk om en mulig al-Qaida-link?

- Nei, på ingen måte. Det er heller mer useriøst av Økokrim å holde tilbake en oppskriftsbok. Det er derfor vi ber om at beslagene gjennomgås, slik at alt som ikke er relevant, kan tilbakeleveres forut for en rettslig overprøving, sier Meling.

- Er du sikker på at det ikke er oppskrifter på noe annet enn mat i kokeboken?

- Nei, det er det ikke. Oppskriftene er skrevet på arabisk eller kurdisk. Jeg har spist mye kurdisk mat hjemme hos Krekar, og selv om det er sterkt krydret, kan jeg garantere at det er innenfor grensen for hva PST og Økokrim definerer som kjemisk krigføring.

- Heter matrettene noe spesielt? Er de oppkalt etter berømte muslimske skikkelser?

- Nei, det er ikke noe som heter Osama-pai eller noe sånt. Boken betyr faktisk, alvorlig talt, mye for en familie som er svært glad i mat, sier Meling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder