UTMERKELSE: Gunnar Sønsteby fikk St. Hallvard-medaljen av ordfører Fabian Stang i 2009. Ordføreren vil gjerne oppkalle en gate eller plass i byen etter den avdøde krigshelten. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ordfører Stang: - Kjakan-hyllest bør være på et historisk sted

Sønsteby er også aktuell som «halehelt» hos Norwegian

(VG Nett) Oslo-ordfører Fabian Stang sier det er en selvfølge at Gunnar Sønsteby skal hylles med en egen gate eller plass i Oslo.

Julie Lundgren
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg har tenkt mye på Kjakan siden torsdag, og det er helt naturlig at vi hyller ham med en gate eller plass. Men vi må tenke oss like grundig om som det han gjorde da han utførte sine operasjoner. Dette må gjøres med kløkt, sier Fabian Stang.

VG Nett har invitert leserne til å komme med sine forslag til hvor og hvordan Gunnar «Kjakan» Sønsteby bør hedres , og forslagene strømmer inn.

Blant dem som ønsker å hedre Sønsteby med en gate eller plass er kulturminister Anniken Huitfeldt og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland. For Oslos ordfører er det viktigste at en hyllest av «Kjakan» ender på et historisk viktig sted.

- Det er ikke størrelsen på gaten eller plassen som teller, men at det blir et sted hvor han utførte noen av sine operasjoner, sier Stang.

Varierte forslag

Selv vil ikke ordføreren komme med konkrete forslag, men VG Netts lesere foreslår blant annet en omdøping av Karl Johans gate, Universitetsplassen, eller Solli plass (hvor det allerede står en statue av ham).

- Hvordan fungerer en slik navneendring i praksis?

- Det er byrådet som forslår det. Når det gjelder nye gater går det ganske fort, mens det med omdøping er en mer langvarig prosess, det tar fort et par år. Men det viktigste i dette tilfellet er at det blir gjort, sier Stang.

Andre forslag som har kommet inn i VG Netts protokoll går ut på å hedre Sønsteby med bilde på 500-lappen, oppkalle et oljefelt i Nordsjøen etter ham, eller opprette et eget Kjakan-kompani.

Noen mener at mannen, som også var kjent som agent nr. 24, bør få en egen park oppkalt etter seg, eller en allé med 94 trær - ett for hvert år han levde.

«Halehelt»

Det er tydelig at mange ser på Sønsteby med samme øyne som Oslos ordfører, og flere har foreslått ham som såkalt «halehelt» på et Norwegian-fly. Det kan også bli en realitet.

HALEHELTER: Selma Lagerlöf og Roald Amundsen er allerede på halen til et Norwegian-fly. Nå kan Kjakan også bli halehelt. Foto: Foto: Espen Braata/VG


- Vi i Norwegian er helt enig i at Gunnar Sønsteby er en meget verdig kandidat og vi vil svært gjerne hedre ham som halehelt, på samme måte som vi har hedret Max Manus og andre som har gjort en helt uvurderlig innsats for fedrelandet. I løpet av året får vi inn flere nye fly i flåten og ingenting ville glede oss mer enn om Kjakan var på ett av dem, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG Nett.

Se krigsheltens utrolige liv i bilder!

Når passasjerene eventuelt kan stige om bord i et fly prydet av «Nr.24» er likevel usikkert.

- Det er litt tidlig å gå i detalj på dette. Nå de nærmeste dagene er hele Norges oppmerksomhet rettet mot å gi «Kjakan» en verdig avskjed og så skal vi i etterkant fra vår side følge opp i forhold de mange ønskene som allerede er kommet fra folket om å få han som helt også hos oss.

EGEN STATUE: Gunnar Sønsteby er allerede hedret med en statue på Solli Plass i Oslo. Foto: Frode Hansen, VG


- Utrolig toleranse

For Fabian Stang er det ikke bare viktig at Oslo får et sted oppkalt etter Sønsteby, men at folk også husker hva han stod for.

- Den aller beste måten å hedre ham på er å videreføre det arbeidet han nedla med å snakke med unge mennesker om at fred og frihet ikke kommer gratis. Det at man hver dag må kjempe for friheten. Det som ville gledet ham er at vi forstår meldingen i det han ville fremføre, sier Stang.

Han beundrer Sønsteby for flere ting, men spesielt hans holdninger etter andre verdenskrig.

- Det som kommer mer og mer frem når jeg tenker på Gunnar er den utrolige toleransen han klarte å vise ved at han jobbet for forståelse og dialog. Han gikk ikke i hat- og hevnsporet når krigen var over, men ønsket dialog med andre mennesker, sier Stang.

KOM MED DINE EGNE FORSLAG TIL HVORDAN SØNSTEBY KAN HEDRES HER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder