Heltenes hjerteskjærende møte med flyktningbarna

Invitert til FNs høykommissær

Nominert i prisutdeling

Bourbon Orca-heltene: – Vi glemmer aldri barna

33 norske sjømenn på skipet Bourbon Orca reddet
2000 liv i Middelhavet i høst. De små barna, som mannskapet dro opp av bølgene, gjorde sterkest inntrykk.

 • May Linn Gjerding

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag er de norske sjømennene sammen med Rederiforbundet invitert til FNs høykommissær i Genève, etter sin historiske innsats i flyktningkrisen i år.

– Vi er sammen med Bourbon Orca invitert til FNs høykommissær for flyktninger til dialog om båtflyktninger. Der vil en representant for mannskapet legge frem førstehåndsopplevelser, sier administrerende direktør Sturla Henriksen ved Norges Rederiforbund.

Torsdag ankom mannskapet Oslo for å delta på TV-innspillingen av Norske Helter-prisen.

12 heltepriser deles ut av TVNorge i samarbeid med VG og Gjensidigestiftelsen til mennesker som har gjort noe ekstraordinært for andre.

Søndag kveld ble prisgallaen sendt på TVN, med nachspielsending på VGTV.

Kaptein Jens Flatval (38), kaptein Einar Winnemog og mannskapet på ankerhåndteringsskipet som drives fra Fosnavåg på Sunnmøre, mottok pris i Norske helter for sin innsats.

Flatval hadde ledelsen under syv redningsaksjoner på fire uker.

Saken fortsetter under bildet.

HER FÅR DE PRISEN: Mannskapet på Borubon Orca fikk prisen for Årets heltedåd, utdelt av artist Margareth Berger og advokat Abid Raja. Prisen deles ut av TVNorge i samarbeid med VG og Gjensidigestiftelsen. Foto: Daniel Tengs, TVNorge Foto: ,

Det ble et svært hjertelig gjensyn da de staute vestlandsguttene møttes igjen for å motta prisen på Norske helter. Flere hadde ikke sett hverandre siden skiftet hvor de reddet rundt 2000 personer, deriblant mange barn.

- Det har vært et fantastisk teamarbeid i alle ledd fra rederiet, til kontoret og ned til lærlinger og mannskap. Vi vil også takke sjømannsprestene Ole Dagfinn Sky og Morten Høst for all støtte, vi satte utrolig stor pris på at de tok seg tid til å komme ombord på Orca for å prate med oss, sier verneombud Glenn Midtvik (41) ved Bourbon Orca.

Saken fortsetter under bildet.

HELTEMØTE: Her er en del av mannskapet ved Bourbon Orca samlet i Norske helter-gallaen som sendes på TVNorge søndag kl. 20.30. Foto: Mattis Sandblad Foto: ,VG

SJEKKLISTEN: Dette gjør redningsmennene

Kokken Tommi Kristian Honkakoski jobbet på spreng i byssa, og rederiet har selv bekostet ekstrarasjoner av mat og vann. På det meste hadde de 480 flyktninger om bord. Barna fikk det beste de hadde å spise: Banan, yoghurt, frukt og frokost. Plutselig hadde skipet også en «barnehageavdeling» på dekk.

Sammen så mannskapet også nøden på det mest grusomme: Bølger hvor druknede familier fløt; voksne og barn som aldri slapp hverandres hender. Synet gikk sterkt inn på redningsmennene.

Nå går mannskapet førjulstiden i møte med tanker om hvordan det går med små og store, som fikk gnisten av håp tent da de ble dratt opp av håpløsheten på havet. Flere av sjømennene er selv småbarnsfedre.

Når VG spør om barna de berget, og om de sterkeste minnene, får flere av mennene umiddelbart tårer i øynene.

– Jeg tenker mye på de barna vi hadde om bord, og hvordan fremtiden deres kommer til å bli, sier maskinoffiser Trond Seljeset (27) ved Bourbon Orca.

Saken fortsetter under bildene.

DOKUMENTERTE: Førstestyrmann Marius Remøy ved Boubon Orca har i tillegg til å delta i redningsarbeidet, dokumentert dramaet i bilder. Her er noen av de mange barna han fikk god kontakt med på båten. Foto: ,

FIKK NORSK HJELP: Sjømennene tok vel imot små og store som ble berget om bord. Foto: MARIUS REMØY Foto: ,

De har håndtert hele redningsoperasjoner, dratt mennesker opp av sjøen like før de druknet, plukket opp lik for kystvakten, trøstet forskremte barn og voksne, matet horder av utsultede mennesker og gitt enkel førstehjelp før de bragte dem til Italia.

Elektriker Bárður Nielsen lurer på hvilke minner barna kommer til å ha fra Middelhavet. Noen av foreldrene rakte barna sine i været da de så det norske skipet. De var villige til å bli skilt fra barna sine for at de skulle bli reddet.

– Jeg lurer på om de kommer til å huske oss. Vi vil i alle fall aldri glemme dem, sier Nielsen som nå ønsker å ta redningskurs, og delta i redningsoppdrag på fritiden.

CARSTEIN SKJELBREID LEDER PRISUTDELINGEN:– Mamma Gro er min største helt

Matroslærling Martin Parr (18) mener han har vokst som menneske av å delta i redningsaksjonene.

– Hva har du selv lært av dette?

– Å være glad for hver eneste dag, og at foreldrene mine og alle jeg er glad i er friske, sier Parr.

Christian Remøy (24) synes det har vært særlig brutalt å se små barn stuet sammen i utrygge gamle båter, drivende på det åpne Middelhavet.

HELTER FOR LIVET: En gutt ser gledesstrålende på sine norske redningsmenn. Flere i mannskapet forteller at de aldri kommer til å glemme håpet som ble tent i øyene, på barn og voksne, etter at de skjønte at de var reddet fra å gå under i Middelhavet. Foto: Marius Remøy Foto: ,

– Hva har vært det mest positive med å delta i disse store redningsaksjonene?

– Det beste er å se det stigende håpet i øynene på flyktningene, når de innser at de er trygge og på vei til Italia. Det kjennes godt, sier Remøy.

STOLT: – De norske sjøfolkene ombord på Bourbon Orca har reddet livet til nærmere 2000 skipbrudne medmennesker – barn, kvinner og menn som hadde vært fullstendig hjelpeløse uten deres innsats, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til VG. Foto: AP Foto: ,

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen fremholder at mannskapets innsats er av stor viktighet i en av vår tids største flyktningkriser.

– Jeg er stolt over det arbeidet de har utrettet som livreddere for desperate mennesker i havsnød i Middelhavet. Samtidig skal vi ikke undervurdere den store kjenningen det er gang på gang å havne i en situasjon der de må redde flere hundre desperate mennesker fra å drukne. Det må vi ta på alvor, påpeker Egeland.

KRISE:Nå har Italia avsluttet hjelpen

Nå ber han norske myndigheter om å engasjere seg.

– Det aller viktigste vi kan gjøre er å skape håp for fattige og krigsrammede i deres egne land slik at de slipper å flykte, sier Egeland til VG.

Orca-mannskapets jobb er å flytte oljerigger til sjøs. Men i Middelhavet nord for Libya, havnet sjømennene fra Vestlandet midt i den største flyktningstrømmen siden 2. verdenskrig, etterfulgt av Vietnamkrigen.

GIR HONNØR: Rederiforbundets direktør Sturla Henriksen gir Bourbon Orca-mannskapet sitt beste skussmål. Foto: Nils Petter Dale/Rederiforbundet Foto: ,

Rederiforbundets direktør Sturla Henriksen gir Bourbon Orca-mannskapet sitt beste skussmål.

– Mannskapet på BO har gjort en formidabel og imponerende innsats som har vært avgjørende for å redde livene til flere tusen mennesker. Farkostene som flyktningene blir fraktet i har ikke kapasitet eller evne til å krysse Middelhavet, ogde bryter ofte raskt sammen. Norske skip har også deltatt i søk etter farkoster hvor ferden har endt i forlis, og dette er en skjebne svært mange ville ha delt om ikke de norske skipene hadde kommet til unnsetning. Dette er en tragisk situasjon for de som er på flukt, men den er også svært krevende for mannskapene, sier Henriksen.

Hittil i år regner FN med at over 3000 flyktninger har druknet i Middelhavet.

Reaksjonene til dem som blir reddet er helt spesiell, forklarer Ingar Husabø. Barna hylskriker av fortvilelse.

– De er helt desperate. Det er noe som skjer i øyene deres, de lyser opp når de forstår at de holder på å bli reddet, sier 31-åringen.

Glenn Midtvik kjørte sikksakk gjennom lik i redningsbåten 24. august. Han forteller at det var en hel barnehage i sjøen den natten. Sammen med Robert Klokk Haram (22) måtte han lyse mange lik i ansiktet med lommelykt for å lete etter overlevende.

Om bord jobber det til enhver tid et mannskap på 16, og det er to skift. Samtlige av sjømennene VG har snakket med, forteller at de har fått et nytt perspektiv på tilværelsen etter de dramatiske redningsaksjonene.

Da Trond Seljeset kom hjem til Fosnavåg, så han et program om flyktninger på

TV. Da meldte han seg som flyktningefadder i Unicef.

– Jeg husker veldig godt en hendelse som gjorde sterkt inntrykk på meg på Sicilia for å levere flyktningene i land. Der sto en liten gutt, på kanskje 7-8 år, som var redd og begynte å gråte. Det viste seg at han har mistet hele familien sin, og at han var på flukt uten noen nære slektninger. En familie hadde tatt han inn som sin egen, og de passet på ham. Det er vanskelig å forestille seg hvordan han har hatt det etter lengre tid på flukt helt alene. Og jeg blir rørt når jeg ser hvordan de tar vare på hverandre i slike håpløse situasjoner, sier han.

Mannskapssjef Åge Bjerkvik ved Borbon Offshore og kvalitet- og sikkerhetsssjef Endre Leine var også med på prisudelingen i Oslo. De er svært glade for hvor bra redningsaksjonene alt i alt gikk.

- Kapteinen og mannskapet skal ha all æren for at det gikk så bra. Det er vi i ledelsen sjeleglade for. Jeg tror det gode samholdet ombord og det beste vi har av sjømenn, er medvirkende faktorer til det, sier Bjerkvik.

Jan Egeland poengterer at det som skjer i Middelhavet er et drama uten sidestykke i moderne tid.

– Hvor får de opphold? Hvor er disse barna nå?

Mange av disse barna flykter videre nordover i Europa og ender ofte opp i Tyskland og Sverige. Det er disse to europeiske landa som i vesentlig grad har åpnet sine grenser for flyktninger som har måttet flykte fra det krigsherjede Syria. Andre igjen blir plassert i asylmottak i Italia, sier Egeland.

VG-leserne har i høst nominert sine egne helter, og flere av historiene er fortalt i VG, som historien til ALS-syke Pål Eikrems fantastiske holdning til livet og omgivelsene, 8-årige Victor som har reddet farens liv fem ganger, Geir Lippestads stedatter (17) som nominerte moren som helt - og de norske sjømennene som har reddet rundt 2000 flyktninger fra drukningsdøden.

Foto:,

Les også

 1. Victor (8) reddet livet til pappa Stig (33) fem ganger

  KRISTIANSAND (VG) Da Stig Hem Lian lå på bakken og blødde under et livstruende epilepsianfall, berget sønnen Victor…
 2. Tysk fisketurist fanget på fjellhylle:
  Gjorde alt for å redde Armin

  Armin Reuteri (51) sto på kanten av stupet, fanget på fjellhyllen. I bekmørket tok bygdefolk seg oppover den bratte…
 3. Geir Lippestads stedatter (17) nominerer moren som helt: - Min hverdagshelt er mamma

  Da Geir Lippestad jobbet døgnet rundt med 22.- juli-saken, fødte kona Signe Husebye Lippestad (48) familiens åttende…
 4. Etterlyst: Norske helter!

  Hva er en hverdagshelt og hvor finner vi dem? Da Benedicte Isaksen var 14 år, utførte hun en skikkelig heltedåd.
 5. Gaute ble skadet av motorsag - reddet av Christian

  Gaute Øksne (34) skulle felle en bjørk, men traff låret med motorsagen så blodspruten sto.
 6. Landslagssjefen Stig Kristiansen om tiden etter ulykken: - Det har vært som å ha benet inne i en brennende peis

  Landslagssjef Stig Kristiansen (43) lever med torturlignende smerter etter han kjørte slalåm mellom tilskuere i veibanen…
 7. Charlotte startet hjelpegruppe på Facebook: Hjelper andre 24/7

  Alenemor Charlotte Gjerde (30) fra Ålesund har siden august…
 8. Fikk verdens verste nervesykdom: Nå slåss Pål for å hjelpe andre

  Pål Eikrem (43) var frisk og aktiv da han fikk ALS. Sykdommen kom snikende, og lammet kroppsdel for kroppsdel.

Mer om

 1. Norske helter

Flere artikler

 1. Jan Egeland hyller Bourbon-Orca-mannskapet: - Jeg er stolt

 2. 33 norske sjømenn i kamp på liv og død i Middelhavet: Har reddet 1909 flyktninger fra drukningsdøden

 3. Pluss content

  Sjøens helter

 4. Glenn (41) kjørte sikksakk mellom druknede flyktningbarn: – Tenker ofte på det

 5. Helter reddet 1910 liv - får mer heder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder