MAMMA: Jeanine Esberg (29) var gravid da hun fikk kreftdiagnosen. Behandlingen med Perjeta startet tre uker etter at datteren Lykke ble forløst ved keisersnitt. Foto:Privat,

Norske Jeanine (29) får kreftbehandlingen Norge ikke har råd til

Behandles i Stockholm ** - Norske kvinner må få samme behandling som meg

Norske Jeanine (29) bodde heldigvis i Sverige da hun ble rammet av brystkreft midt i svangerskapet.  – Er mitt liv mer enn verdt enn livet til en kvinne i Oslo? spør hun.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hun er sjeleglad for at hun bor i Stockholm. Der var det en selvfølge å gi henne medisinen brystkreftsyke kvinner i Norge ikke får.

På Karolinska Sjukhusets avdeling på Solna utenfor Stockholm spurte Alexander Esberg (27) i august i fjor om hans gravide kone ville få kreftmedisinen Perjeta. Kreftlegen på Karolinska Sjukhuset i Stockholm nølte ikke:

– Legen svarte umiddelbart «selvfølgelig. Du skal få alt det beste», forteller Jeanine, som har gode prognoser.

Hun hadde spredning til bare én lymfeknute. Jeanine forteller om livet som kreftrammet og nybakt mamma i bloggen jeanineesberg.com.

Gode resultater

STØTTE: Ektemannen Alexander Esberg er Jeanines nærmeste støttespiller. Foto:Privat,

Perjeta er det nye legemiddelet som norske kreftleger ønsker å gi til sine pasienter. Men forhandlingene mellom legemiddelgiganten Roche og direktørene i de norske helseregionene har foreløpig ikke gitt resultater.

Forhandlingene startet i mai, da direktørene sa nei til å ta medikamentene i bruk fordi de var for dyre. Dermed er Norge fortsatt et av svært få europeiske land som fortsatt ikke tilbyr Perjeta til bryskreftpasienter med spredning.

– Du skal lete lenge etter et nytt legemiddel med de resultatene, sier overlege Erik Wist ved Oslo universitetssykehus.

FIENDEN: Jeanine Esberb sier «fuck cancer» og går løs på kampen for å bli frisk. Foto:Privat,

Perjeta gir alvorlig syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lenger levetid. Halvparten lever fem år eller enda lenger. Det viser den internasjonale Cleopatrastudien der 808 pasienter har deltatt. Resultatet ble lagt fram på den Europeiske kreftkonferansen i høst.

– Det var forferdelig

Jeanine var i 26. svangerskapsuke da moren til en venninne fikk brystkreft. Jeanine ble fortalt at brystvorter som endrer seg og trekker seg innover, bør undersøkes.

Nettopp denne endringen kunne hun se på sitt eget bryst. Det hadde blitt helt annerledes enn det andre brystet der melk allerede dryppet ut.

Les også: Byttet ut cellegift med pille

29-åringen ble bekymret, ble raskt undersøkt og fikk diagnosen brystkreft 8. august i 2014.

– Det var forferdelig. Det er mange tanker som går gjennom hodet når du bærer på et barn og får kreft. Får jeg leve lenge nok til å se datteren min vokse opp? Skal mannen min, som er tre år ynger enn meg, bli alene? Skal han miste kona si samtidig som vi får et barn? Jeg var redd for hvordan kreften og behandlingen ville påvirke babyen, forteller Jeanine.

BEHANDLING: Vesle Lykke og mamma Jeanine (29) ligger side om side på sykehuset. Den nybakte mammaen startet intensiv kreftbehandling tre uker etter at datteren ble født. Foto:Privat,

Karolinska Sjukhuset la raskt en behandlingsplan for henne. Jeanine fikk to omganger med cellegift frem til datteren Lykke ble forløst ved keisersnitt 10. oktober, i uke 34 i svangerskapet. Da hadde svulsten i venstre bryst vokst fra en diameter på fem centimeter til å være ni ganger syv centimeter stor.

– Dypt urettferdig

Behandlingen med Perjeta startet tre uker etter fødselen. Hun har fått en cocktail av cellegift, Perjeta og medikamentet Herceptin. Det er denne kombinasjonen som gir så gode resultater.

FØR ALT STARTET: Da Jeanine Esberg og ektemannen Alexander dro til Karolinska Sjukhuset 8.august i fjor, visste hun at alt ville bli endret. Det var dagen da hun fikk diagnosen brystkreft. Foto:Privat,

– Behandlingen har fungert veldig godt. Svulsten har blitt mindre og mindre for hver ultralyd. Ved siste undersøkelse fant ikke legene noen levende kreftceller. Jeg har hatt lite bivirkninger og legene gjør meg trygg og optimistisk, sier Jeanine.

Det er to uker siden hun etterfjernet begge brystene og samtidig fikk dem rekonstruert.

Jeanine får en svært dyr behandling, og har som snart 30 år gammel nybakt mamma tenkt mye på hva et liv er verdt.

– Jeg er så heldig at jeg bor i Stockholm og at det var ingen spørsmål om jeg skulle få denne medisinen. I Sverige tilbyr ikke alle regionene behandlingen. Det er dypt urettferdig. Jeg er født på Rikshospitalet og oppvokst i Bærum. Jeg er klar over at hvis jeg hadde bodd i Norge, ville jeg ikke fått Perjeta. Tenker man slik blir man litt gal, sier Jeanine.

- Må se på andre grupper

Da norske helsetopper vurderte om Perjeta skulle tas i bruk i Norge, viste beregninger at et vunnet, godt leveår ville koste 1,9 millioner. Det er langt over hva Beslutningsforum har godtatt for andre typer kreftmedikamenter.

Etter det VG kjenner til skal prisen i fjor høst ha blitt justert noen hundre tusen ned til omlag 1,5 millioner kroner.

– Jeg forstår brystkreftgruppens frustrasjon, men vi er nødt til å se på andre grupper samtidig. Vi er opptatt av pris og er i forhandlinger. Disse forhandlingene har tatt uvanlig lang tid, sier Helse Nord-direktør Lars H.Vorland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder