FIKK HEDERSBEVISNING: For sitt utrettelige arbeid for Forsvaret fikk Gunnar Sønsteby en ny utmerkelse på fredag. Foto: Terje Bringedal

Hederskorset til «Kjakan»

(VG Nett) Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, er som den første i historien tildelt Forsvarets Hederskors.

  • Tom Bakkeli

Artikkelen er over syv år gammel

Sønsteby får Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaken.

-Med sitt brennende engasjement har Sønsteby gjennom flere mannsaldre vært en inspirasjon for alle i Forsvaret og et forbilde som har bidratt til å skape gode holdninger og ansvarsfølelse hos soldatene og for Forsvarets virke. Han har vært av avgjørende betydning for at Krigskorset skal være nasjonens varige dekorasjon for tapperhet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Gunnar Sønsteby har fra før, som eneste nordmann, Krigskorset med tre sverd. Inntil nylig reiste han rundt i landet og holdt foredrag om sine erfaringer som motstandsmann fra andre verdenskrig. Sønsteby gledet seg også over at den afghanske sikkerhetsstyrken som de norske spesialstyrkene har lært opp, Crisis Response Unit, adopterte hans agentnummer 24.

Forsvarets Hederskors ble innstiftet 30. januar i år.

- Både blant de som jobber i etaten og blant våre støttespillere rundt om i samfunnet finnes det enkeltmennesker som for sin innsats gjennom en lang karriere, eller for særlig fortjenstfull virksomhet i eller for Forsvaret fortjener vår synlige anerkjennelse. -Det er helt på som plass at Gunnar Sønsteby tildeles denne dekorasjonen som også etter sin militære karriere har gjort en betydelig innsats for Forsvaret, sier forsvarssjefen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder