BEHANDLES HER: Den ebolasmittede norske kvinnen er innlagt på høyrisikoisolat når hun kommer til Norge. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Slik skal Oslo Universitetssykehus
unngå ebolasmitte

Sykepleiere ebolasmittet i Spania og Texas

Knallharde smittevernrutiner skal sikre at sykehusansatte ikke blir syke mens de behandler den ebolasmittede kvinnen i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I Dallas i USA har en blitt sykepleier ebolasmittet og lagt på isolat etter å ha jobbet med en pasient på et sykehus i byen.

Kvinnen er blant helsearbeidere som har vært i et helseovervåkningsprogram etter å ha jobbet med den avdøde pasienten. Fredag hadde hun lett feber og tok kontakt med sykehuset. 90 minutter senere lå hun i isolat.

Oslo Universitetssykehus overtok ansvaret for kvinnen fra Leger Uten Grenser da ambulanseflyet landet på Gardermoen tirsdag klokken 12.10. Situasjonen var forberedt i flere måneder og det er trening og nøye planlegging som gjør at sykehuset fortsatt mener at de har så gode rutiner at smitte er lite sannsynlig:

* Beskyttelsesdraktene, som alle som er inne hos pasienten har på seg, er testet etter internasjonale standarder og har den høyeste beskyttelsesgraden mot smitte i henhold til disse standardene.

* Når helsearbeideren skal ut av rommet, er første stopp en automatisk dusj der drakten desinfiseres.

* Neste stopp er i et avkledningsrom der en spesialtrent sykepleier hjelper til med å få kollegaen trygt ut av beskyttelsesdrakten.

* Drakten er ikke for gjenbruk, den pakkes sammen og brennes etter bruk.

* Før den ansatte slippes ut i sykehusarealene skal han eller hun gjennom en siste runde i et rom der blant annet hender vaskes grundig.

* Adgang til smitteområdene er strengt regulert. Kun personer fra samarbeidende avdelinger som er godkjent for bruk av høysmitteutstyr slipper inn.

VG er kjent med smittesituasjonen i Dallas ble diskutert ved Oslo universitetssykehus søndag.

Texas Heath Presbytarian Hospital, der den smittede amerikanske sykepleieren er innlagt, er et av sykehusene som deltok i telefonmøtet som de amerikanske smittervernmyndighetene CDC organiserte onsdag.

BESKYTTET: Her ankommer kvinnen Oslo Universitetssykehus. Med svært klare rutiner, skal de ansatte unngå smitte. Foto:Terje Pedersen,Ap

Fra Oslo Universitetssykehus deltok avdelingssjef Dag Kvale sammen med en av overlegene som har den nære pasientoppfølgingen. Kvale er ansvarlig for behandlingen av kvinnen fra Leger Uten Grenser.

– I møtet fikk vi etablert en god dialog om erfaringer med individuelle sykdomsforløp og om alternative medisiner for ebola som kan bli aktuelle å prøve ut. Denne type utveksling er svært nyttig og dialogen vil fortsette i oppfølgingsmøter, sa Kvale onsdag.

SYK ANSATT: Texas Heath Presbytarian Hospital har en ebolasyk ansatt. Onsdag døde mannen hun hadde jobbet med, Thomas Eric Duncan. Foto:Lm Otero,Ap

Den amerikanske kvinnen er den andre helsearbeideren som er smittet etter å ha jobbet med en ebolapasient på et sykehus utenfor Afrika. Den første var spanske Teresa Romero som er innlagt på sykehuset Carlos III i Madrid.

Amerikanske Center for Desease Control and Prevention som er nasjonale smittervernmyndigheter, sa søndag kveld at sykepleieren i Dallas var smittet på grunn av et rutinebrudd. Det samme har spanske myndigheter sagt i forhold til Teresa Romero.

EBOLASYK: Teresa Romero er i bedring. Hunden hennes er avlivet. Foto:Handout,Reuters

Kritiske punkter

Smittevernsjef Tom Frieden i USA, strakk fram tre kritiske punkter i forhold smitteoverføring fra ebolapasient og til helsearbeider:

- Vi mener at smitte kan skje ved dialyse og inkubasjon. Det tredje kritiske punktet er ved avkledning av smittevernutstyr. Da skal man være sikker på at man ikke kommer i direkte kontakt deler av drakten der kroppvæske fra pasienten kan ha festet seg. Det er ikke enkelt å unngå dette. Det krever trening, sa Freiden.

Thomas Eric Duncan ble i løpet av sykdomsforløpet koblet til dialysemaskin fordi nyrene sviktet. Han fikk også pustehjelp og ble i den forbindelse intubert, et rør ble ført ned i pasientens pusterør. Tom Frieden mener smitten kan ha skjedd der.

Han sier at en minst like stor fare smittespredning oppstår når helsearbeideren skal ta av seg smitteverndrakten etter å ha jobbet med pasienten. Dette er et kritisk punkt som flere internasjonale helseledere trekker fram etter smitten i Texas.

CDC-møtet fungerer som en erfaringsutveksling mellom sykehus som har pågående ebolabehandling og vil trolig gjentas i løpet av denne uken.

Det fremkommer ikke i internasjonale medier om Texas Heath Presbytarian Hospital i Dallas og Carlos III sykehuset i Madrid har de samme rutinene som Oslo Universitetssykehus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder