FÅR KRITIKK: Fungerende ordfører i Bergen, Tor A. Woldseth, bekalger bildet han la ut på Facebook. Her fra Frps valgkampturné, sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og Silje Hjemdal (Frp) sosialbyråd i Bergen. Foto: , Bergens Tidene

Bergens-politikere raser mot fungerende ordfører

Fungerende ordfører i Bergen, Tor A. Woldseth, har fått krass kritikk etter at han delte et bilde på Facebook som ser ut til å gjøre narr av flyktningekatastrofen. Nå beklager ordføreren.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg synes at han, som ordfører i Bergen, har begått en stor feil. Han har vist utrolig dårlig dømmekraft, og det i en veldig krevende tid med flyktningkatastrofe og krig i Syria, sier bergenspolitiker Pål Hafstad Thorsen (Ap) til VG.

Fredag delte nemlig fungerende ordfører i Bergen, Tor Woldseth (Frp), en fotomontasje på Facebook som har fått sosiale medier til å koke.

Fotomontasjen er todelt, og viser øverst et bilde av utmagrede, afrikanske barn. Under følger et bilde som kan tolkes som godt kledde flyktninger som får hjelp på en togstasjon. Montasjen ledsages av teksten «Sorry guys, we are too busy helping these...»

Dette bildet, som fungerende ordfører i Bergen delte på Facebook, har fått flere Bergenspolitikere til å reagere. Foto: , Facebook

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Poenget med bildet og teksten er at vi har det for travelt med å redde ressurssterke flyktninger fra Syria, til å hjelpe utsultede barn i Afrika.

Ble utrolig opprørt

Bildet ble lagt ut samme helg som det skal være en støttemarkering for syriske flyktninger i Bergen, og Woldseth møter kraftig kritikk for å ha lagt det ut.

– Du må være av Tor Woldseth sitt kaliber for å synke så dypt at du setter to slike grupper opp mot hverandre, slik han gjør, sier Pål Hafstad Thorsen (Ap) til Bergensavisen.

På Twitter kårer politikeren Woldseth til «Årest kødd».

– Tidligere pleide BA å kåre «årets kødd». Jeg synes det passet bra på ham i 2015, sier Thorsen til VG, og legger til:

– Jeg ble utrolig opprørt da jeg så bildet. Og så skrev jeg det så sterkt også fordi vi vet at bergenserne ønsker å vise internasjonal solidaritet. Når vi har en ordfører som oppfører seg så splittende, er det behov for å ta til motmæle, sier Thorsen til VG.

Politikeren mener ordføreren er i utakt med byens befolkning.

Usmakelig

Også Dag Inge Ulstein, listetopp for KrF i Bergen, mener bildet er usmakelig.

– Jeg har ikke ord. Denne mannen er fungerende ordfører i byen vår. Det gjør det ekstra graverende. Jeg blir oppgitt, og lurer på når på døgnet han har sendt ut dette, sier Ulstein til Bergensavisen.

Til VG sier Ulstein at han mener det er overraskende at Woldseth ikke ser hva et slikt bilde kommuniserer.

– Det er det som er skuffende. Og det er det siste vi trenger nå, i en tid der mange engasjerer seg og har lyst til å bidra. Vi har utfordret Frp på hvordan de vil bidra, og har ikke fått svar på det. Så er dette der første som kommer på, sier Ulstein, og legger til:

– Det viser at han mangler totalt forståelse for hvordan situasjonen er. I tillegg er det mange bergensere som har opplevd det samme, som har vært flyktniger, og som blir rammet ved at familien deres står midt oppi det i dag. Så er det ikke en hvilken som helst Frp-er som deler bildet – det er han som er ordfører for alle i Bergen.

Beklager

Tor Woldseth selv sier til NRK at bildet er ment som en oppvekker.

– Vi har et veldig fokus på Syria nå, men vi glemmer lett dem som sliter i andre land med sult. Vi må ikke glemme dem, sier han til kanalen.

Lørdag kveld valgte Tor Woldseth (Frp) å slette det omdiskuterte bildet fra sin Facebook-profil. Samtidig beklager han at han delte et bilde som kunne mistolkes.

Den fungerende ordføreren skriver: «Alle mennesker i nød i verden fortjener den samme oppmerksomheten. Jeg er lei for at jeg delte et bilde som kunne mistolkes. Mitt poeng var å sette fokus på at det er svært mange katastrofer i verden i dag, men jeg ser at bildet har gitt en feil fremstilling i forhold til mitt budskap og jeg har derfor valgt å slette bildet.»

– Tidligere i dag mente han at det ikke var noe å beklage, men hvis han har snudd på det, er jeg glad for det. Det var fint at han så det nå, men det var synd at han ikke så det før, sier Ulstein til VG.

Flere artikler

  1. Stord-ordfører Harry Herstad er død

  2. Ordfører ber innbyggerne melde seg ut av «Mannegruppa Ottar»

  3. Klepp-ordføreren følte seg ikke trygg: – Vi sov ikke hjemme

  4. Bergen Høyre fjernet Drevland-plakater før Erna-besøk

  5. Bergensordfører og trillingmor hardt ut mot Ropstad: – Kvinner vet best

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder