FIKK SPARKEN: Stein-Robin Kleven Bergh er for andre gang avskjediget for sine ytringer på Facebook. Foto: Privat ,

Politimann i Hedmark fikk sparken – igjen

Stein-Robin Kleven Bergh (53) har nok en gang mistet jobben som politietterforsker etter krasse Facebook-ytringer. Selv hevder han oppsigelsen skyldes at han kritiserer «feil parti».

  • Sofie Braseth
  • NTB

Det sier Kleven Bergh til TV 2.

– Det hadde vært akseptert om noen hadde stilt spørsmål ved om om en Frp-politiker støtter terrorister. Eller om noen kalte Per Sandberg et krapyl, sier han.

Ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt kom mandag sammen for å drøfte politietterforsker Stein-Robin Kleven Berghs innlegg på Facebook, og møtet endte med at 53-åringen mistet jobben.

Bakgrunnen er at Bergh hadde spurt på Facebook om Hadia Tajik var «fan» av Anders Behring Breivik. Saken ble først omtalt av VG.

– Meget alvorlig og spesielt

– Å gå til det skritt å avskjedige en medarbeider i politiet er meget alvorlig og spesielt, både for den det gjelder, hans nærmeste, kollegaer og arbeidsgiver, sier politimester Tormod Bakke, som er formann i ansettelsesrådet.

Overfor TV 2 avviser Kleven Bergh kontant at han er rasist.

– Det er hinsides all fornuft at jeg skal være rasist. Jeg skiller ikke mellom folk i tjeneste, verken når det kommer til kjønn eller etnisitet eller annet, sier han til TV 2.

SKJERMDUMP FRA FACEBOOK Foto: ,

Fikk sparken i 2013

Polititjenestemannen ble høsten 2013 avskjediget av ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt, etter blant annet å ha kalt daværende statsminister Jens Stoltenberg et «krapyl» på Facebook.

Etter klage ble vedtaket opphevet av det sentrale ansettelsesrådet i politiet. Tjenestemannen fikk i mars 2014 i stedet en ordensstraff i form av skriftlig irettesettelse. I rådets vedtak den gang framgikk det at «gjentatt utilbørlig atferd kan føre til en strengere reaksjon».

– Vår oppfatning er at formen på temaene man behandler ikke er vesentlig endret fra den gang. Det er et klart brudd på de forutsetningene, sier politimester Bakke til VG.

AVSKJEDIGET BERGH: – Det er ingen tvil om at avgjørelsen er vanskelig for arbeidsgiver og den det gjelder, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt til VG. Foto: Politet ,

Har fått Facebook-orienteringer

Han forteller at forskjellige personer, både i og utenfor politiet, har orientert ham om Berghs ytringer og meningsutvekslinger på Facebook, og at dette var ytringer med en form som skadet den respekt og tillit som er nødvendig i utøvelsen av stillingen som polititjenestemann.


– Det er ikke noen tvil om at polititjenestemenn har adgang til å ytre seg om tema. Det er formen man mener man må stille større krav til hos folk som er i politietaten, svarer Bakke på spørsmål om hvorfor Bergh ikke kan ytre seg slik han har gjort på Facebook.

Politimesteren påpeker at lista for å avskjedige en polititjenestemann ligger høyt, og viser til at det lokale vedtaket om avskjedigelse fra 2013 ble opphevet av det sentrale ansettelsesrådet, som ikke mente at grunnlaget for avskjedigelse var alvorlig nok.

Det har foreløpig ikke lyktes VG å komme i kontakt med Bergh.

– Må regne med å få tilsvar

I august sa Bergh til VG at han ikke var redd for at det skulle bli reist ny avskjedssak mot ham.

– Nei, hvorfor skulle jeg være det? Vi har ytringsfrihet i Norge, og jeg har bare stilt spørsmål. Det hadde vært noe annet om jeg hadde kommet med påstander. Sentrale politikere som Hadia Tajik bør takle dette. De må regne med å få tilsvar, sa politietterforskeren.

Bergh er suspendert fra sin stilling til saken er endelig avgjort. 53-åringen kan påklage ansettelsesrådets avgjørelse om avskjedigelse og suspensjon til det sentrale ansettelsesrådet i politiet med en frist på tre uker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder