- Må unngå jojo-situasjon

- Samarbeider tett med andre land

KAN HA BYTTET MÅL: Terror- og etterretningsekspert Anthony Glees mener sjef Benedicte Bjørnland og PST kan sitte på informasjon om at noe kan ha skjedd med terrorgruppen som har truet Norge Foto: NTB Scanpix/University of Buckingham Foto: ,

Britisk ekspert: Noe kan ha skjedd med gruppen

Eksperter VG har snakket med mener PSTs grunnlag for å vurdere terrortrusselen mot Norge er mer solid nå enn tidligere.

 • Hanna Haug Røset
 • Ola Mjaaland
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over fem år gammel

- Terrortrusselen anses trolig som redusert fordi et annet mål blir ansett som mer sannsynlig eller fordi noe har skjedd med gruppen som er blitt overvåket, sier den britiske terror- og etterretningseksperten Anthony Glees til VG.

- Det kan ha vært prat om at risikoen ved et angrep på Norge rett og slett var for høy for å lykkes, forklarer Glees.

Søndag ettermiddag opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse at den pågående terrortrusselen mot Norge nå anses å være noe redusert.

- Dels har man fått klarhet i en del ting gjennom den omfattende informasjonen man har fått inn både nasjonalt og internasjonalt. Med stor sannsynlighet kjenner man nå viktige detaljer, som enten alene eller som en del av en helhetsvurdering danner grunnlag for å mene at faren ikke lenger er like overhengende, tror Magnus Ranstorp som blant annet jobber for den svenske forsvarshøgskolen.

EKSPERT: Magnus Ranstorp jobber blant annet ved den svenske forsvarshøgskolen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Tidsavgrenset trussel

PST har hele tiden sagt at de anser terrortrusselen for å være tidsavgrenset til de nærmeste dagene. Tidligere har Cato Hemmingby, ekspert på terrormål, ved Politihøgskolen, uttalt til VG at det kan indikere at man er kommet over aktørene i en sen fase av forberedelsene.

Allerede morgenen etter at PST mottok informasjonen valgte de sammen med politiet og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen å informere befolkningen.

Ranstorp mener derfor at PSTs vurderingsgrunnlag trolig er atskillig mer solid enn da de først gikk ut og orientere om situasjonen torsdag.

- For å kunne gjøre en skikkelig vurdering er man avhengig av å ha mye informasjon, Samtidig er det nå vanskelig for dem nå fordi de må unngå å havne i en jojo-situasjon. Har de først dratt opp beredskapen såpass mye kan de ikke bare ta den ned med en gang igjen, sier han til VG.

- Et lagarbeid

Han mener det er opplagt at PST har fått informasjon av etterretnings- og sikkerhetstjenestene i andre land.

- Det er helt opplagt at Norge her samarbeider svært tett med internasjonal etterretning. Andre lands kommunikasjonsetterretning og kontakter kan ha vært til stor hjelp. En slik situasjon er et lagarbeid, sier Ranstorp.

Også terroreksperten som var ansvarlig for sikkerheten til den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown mener det er sikkert at andre land nå deler sin informasjon med Norge.

- Britisk etterretning vil helt klart dele også svært sensitiv informasjon med et naboland som Norge i denne situasjonen, sier Admiral Alan William John West, Baron West of Spithead, til VG.

Etterforskningen av den pågående terrortrusselen mot Norge skal ha avdekket identiteten til en gruppe radikale ekstremister som har dratt fra Syria. Dette har VG fått opplyst fra uavhengige kilder.

Tror på gravis nedjustering

Jan Oskar Engene, ekspert på terror og professor ved Universitetet i Bergen- Foto:HEIKO JUNGE,NTB SCANPIX

Mandag sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG at kjernepunktet er å finne de eventuelle aktørene og få verifisert hvem det er.

Jan Oskar Engene, ekspert på terror og professor ved Universitetet i Bergen, mener det vil være vanskelig for PST å «opphøre» terrortrusselen på nåværende tidspunkt.

- Om en plutselig avblåser trusselen blir det også merkelig. Jeg vil tro at det blir gradvis nedjustert om det ikke skjer store ting, som for eksempel en pågripelse, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at trusselbildet ble endret i går?

- Det er veldig vanskelig å si, i og med at en ikke har full innsikt i den infoen PST sitter på. Politidirektør Humlegård har helt fra torsdag av sagt at det er større sjanse for at noe ikke skjer enn at det skjer. Så det vi så i går, er en ytterligere nedtrapping av trusselen, sier Engene.

- Påvirker folks holdninger

De siste dagene har det også vært en debatt om hvordan PST har håndtert terrortrusselen og hva de har delt av informasjon.

- Terroristene har allerede klart å skape frykt. Skal man gå ut med en slik terroradvarsel må man gi borgerne konkretinformasjon om trusselen, og konkrete råd. Det har de ikke gjort, sa Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i PET, det danske svaret på PST.

Også Engene stiller seg spørsmål ved om dette er måten myndighetene skal gå ut på om det kommer indikasjoner på en terrortrussel i fremtiden.

- Jeg må jo si at jeg er litt overrasket over måten det er blitt taklet på. Det er et voldsomt apparat som er satt i gang. Jeg ville tatt en evaluering på om dette er måten å gjøre det på. Det er interessant å se hvordan dette påvirker folks holdninger. VGs undersøkelse viser jo at 20 prosent er skremt av trusselen, og dette er jo en gruppe på én million mennesker som det altså har en stor innvirkning på.

PST-sjef Benedicte Bjørnland, svarer slik på kritikken fra Bonnichsen til Aftenposten.

- Jeg synes det er underlig at en tidligere operativ sjef uttaler seg om en sak i Norge når han ikke kjenner saksgrunnlaget, sier hun.

Les også

 1. Terrortrusselen: Oslo-politiet har laget egen tipsgruppe

  Oslo-politiet har opprettet en egen tipsgruppe som et av flere tiltak for å høyne beredskapen i landet etter trusselen…
 2. PST: Fortsatt alvorlig og uavklart trusselbilde

  Sikkerhetstjenesten jobber for fullt med et stort materiale av informasjon og tips.
 3. Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

  Terrorekspert Magnus Ranstorp sier det er veldig uvanlig å gå ut med en trusselvurdering slik Politiets…
 4. Eksperter om terrorfrykten: Derfor er de yngste mest redde

  Flere eksperter VG har snakket med sier det er naturlig at unge personer er reddere for terror enn det eldre er.
 5. Her venter passasjerer med utenlandsk bakgrunn på politi-sjekk

  I tur og orden blir passasjerenes identitet sjekket av politiet. – Flere med utenlandsk utseende ble tatt til siden og…

Mer om

 1. Terror

Flere artikler

 1. Tidligere dansk etteretningssjef: - Terroristene har allerede klart å skape frykt

 2. Terrorekspert om advarselen: - Kan indikere at man har kommet over aktørene i en sen fase

 3. PST-sjefen: Trusselen er noe redusert

 4. PST avblåser terror-alarmen

 5. Britisk ekspert: Hvis
  PST vet mer enn de forteller, bør de informere om det

 6. Kilder til VG: Politiet mener de vet hvem som står bak terrortruslene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder