I STREIK: Randi Norum (t.v.) og lærer-kollegaene Rosenborg skole i Trondheim er fortsatt i streik, men kanskje kan komme tilbake i jobb i løpet av uken. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

KS-plan kan stanse streiken

Arbeidsgiverne tar initiativ for å finne en løsning

Regjeringen kan bli trukket inn

Lærerstreiken kan være på vei mot sin slutt. Arbeidsgiverne i KS forsøker å ta et initiativ som gjør at streiken kan være over i løpet av uken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lærernes motpart, KS, jobber med en plan som de skal forsøke å få tilslutning til på styremøtet i KS tirsdag - og senere av Unio/Utdanningsforbundet og de andre lærerorganisasjonene.

Etter hva VG erfarer kan det ende med et felles initiativ overfor regjeringen, men det er det ingen av partene som ville si noe offentlig om mandag kveld.

Flere har tatt til orde for at lærernes utfordring løftes på et høyere plan, senest på Arendalsuka sist uke hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre søkte skoleforlik med de borgerlige, fordi han mener at det i hovedsak er enighet mellom partiene om målene for skolen.

Les også: Dette må du vite om streiken

- Planlegger initiativ

Styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS sier de er villige til å søke nye løsninger for å stanse streiken.

- Ja, vi ønsker dialog og løsning, så vi sitter ikke stille, men forsøker å finne løsninger som alle kan samles om. Vi planlegger initiativ som vi håper kan løse opp den vanskelige situasjonen.

- Med regjeringen og Stortinget?

- Jeg kan ikke si noe konkret om det vi jobber med, fordi vi først må diskutere ulike løsninger i styret tirsdag. Generelt kan jeg si at jeg er enig i at det i stor grad er politisk enighet i Norge om at vi må ta et skoleløft.

PÅ HUGGET: Styreleder i kommunenes interessseorganisasjon, KS, Gunn Marit Helgesen, bekrefter at de jobber med et initiativ for å få slutt på lærerstreiken. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

- Vil finne løsninger

Hun søker dialog med lærerne.

- Jeg er veldig opptatt av at vi skal utvikle skolen og har ingen problemer med å si meg enig med lærerne i at det er altfor mye rapportering. De bør i mye sterkere grad få lov til å være lærere og drive undervisning, så får andre være sosialarbeidere og overta funksjoner lærerne har i dag, som tar tiden vekk fra undervisning.

- Hva med den gordiske knuten; hvor lenge en lærer skal være på skolen?

- Vi er villige til å være imøtekommende også der. Vi har gått bort fra våre krav om årsramme, vi har gått bort fra leseplikt og det er ikke vi som foreslo 7,5 timer daglig. Vi er villige til å finne løsninger, men den må bygge på at lærerne skal ha mer tilstedeværelse på skolen:

- Det er et krav som et stort flertall av landets kommuner slutter seg til. Jeg tror vi må finne løsninger som er fleksible; vi ønsker at lærerne i tillegg til ren undervisning i større grad skal være med i dialog og debatt på skolen for å utvikle undervisningen og skape enda mer levende pedagogiske miljøer på den enkelte skole. Vi er åpen for å finne løsninger på denne positive utfordring sammen med lærerorganisasjonene. Men vi er avhengige av at også motparten ønsker en løsning.

Holder statsråder orientert

Hun sier det også må ligge en fleksibilitet for kommunene.

- Skolene må også ha stor grad av fleksibilitet, slik at hver enkelt skole kan finne gode løsninger.

- Har du pratet mye med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i det siste?

- Ja, jeg har pratet både med Sanner og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og holdt dem oppdatert om utviklingen i meklingen.

- Har de kommet med innspill?

- Nei, de har sterkt understreket at dette er partenes ansvar, sånn sett har de opptrådt eksemplarisk.

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied vil si to ting om møtet:

- Vi forventer at KS-styret kommer med noe nytt som lærerne opplever som en forbedring. Det er viktig at KS sier fra at de ikke vil ha mer pålagt tilstedeværelse enn i dag.

- Stor enighet

Aps fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, sitter i KS-styret.

- Det er stor enighet blant landets kommuner om at vi må se mer tilstedeværelse fra lærerne på skolen. Det må finnes fleksible løsninger som får det til, sier Haabeth, som tar godt imot en bredere løsning.

- Det er bred enighet om at det skal satset på skolen og det er helt nødvendig at det tas større grep hvor staten blir med, ikke minst fordi det betyr behov for flere ressurser.

Solhjell venter på regjeringen

Tidligere kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har ventet på mer politisk innblanding:

- Mitt syn er at kunnskapsministeren og regjeringen kan engasjere seg mer i den debatten om norsk skole som lærerstreiken nå er en del av. Ikke ved å gripe inn i streiken. Men ved å snakke med sine representanter i styret til den ene parten i konflikten, nemlig KS:

- Høyre og Frp utgjør den ene parten av KS-styret. Disse partiene kunne ha tatt – eller kan ta et initiativ i KS for å unngå videre konflikt.

- Har SV brukt denne muligheten overfor sin representant i KS-styret?

- Ivar Johansen – vår styremedlem i KS har allerede gått i mot mandatet som innebar at KS skulle forhandle med sikte på mer bundet arbeidstid for lærerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder