Advarsler til Vestlandet: Venter verste storm på 20 år

Forventer ødeleggelser

Regner med strømbrudd

Forventer brudd i kommunikasjon

Stengte veier

Meteorologene forventer at stormen vil gjøre store skader. Med
orkan i kastene vil «Nina» velte 12 meter høye bølger inn mot land. I innlandet kan orkankastene skape livsfare.

  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forvent at du mister både strømforsyning og kommunikasjon, advarer meteorologene.

– Dette ser verre ut enn det vi varslet i går. Da så det ut som om den sterkeste vinden skulle slå inn litt lenger nord på grensen mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Nå har lavtrykkssenteret trukket litt lenger sør.

På nettstedet windity.com har friluftsfolk utviklet en grafikk som gjør det mulig å følge vindsituasjonen også i Norge. Det bygger på prognosene fra den store offentlige amerikanske værtjenesten GFS – Global Forecast Services.

Også Meteorologisk institutt vil følge utviklingen på Vestlandet tett og mener nå at stormen vil fortsette inn i landet mot Telemark. De har derfor inkludert fylkene Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark i ekstremvarselet.

Nå gjelder følgende ekstremvarsel.

«Stormsenteret ligger nå ved Shetland og kommer inn mot kysten av Sogn i ettermiddag. Det ventes da å dele seg i to, der en del kommer utenfor Møre og Romsdal i kveld. Mens den andre delen flytter seg til sørlige Østlandet. Den sterkeste vinden er sør og vest for dette siste lavtrykket.
Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.»

Varslet i går sa at stormen skulle slå til tidlig i dag. Nå forventer en at den vil ramme fra klokken 13. Og da vil «Nina» herje verst i Hordaland. Og ikke bare fordi den v være kraftig, den rammer også med maksimalt ugunstig vindretning – rett vestfra, sier vakthavende meteorolog på Værvarslingen på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid.

– Når stormene kommer fra nord eller sør, vil de som regel være verst på kysten, men med en ren vestlig retning vil stormen gå lenger inn i fjordene og dalstrøkene. Og der kan det oppstå voldsomme kastevinder. Vi frykter kast med vindhastigheter på mellom 35–45 meter i sekundet, sier Fagerli.

Alt over 32 meter i sekundet er orkan!

– Middelvinden vil nok bli størst på kysten av Hordaland, men på kysten vil det ikke oppstå de kraftige kastene. Det er disse vi frykter mest når kraftig vind slår inn i fjord- og dalstrøkene. Kastene i le av fjellsidene kan bli 2-2,5 ganger sterkere enn middelvinden. Når vi forventer en middelvind på 15 meter i sekundet, må vi også forvente at kastevindene kan bli 30.–45 meter i sekundet.

Stormen «Dagmar» i 2012 herjet verst i Møre og Romsdal, og ødela for over 360 millioner kroner. Dette kan raskt bli verre når «Nina» treffer tettere befolkede områder.

Farlige kast

I le av fjellene kan det da den ene stunden virke som om det er rimelig stille, så plutselig vil det voldsomme kastene slå til. Det er akkurat i dette skiftet fra nesten stille til voldsom styrke at det oppstår livsfare og ødeleggelser, forklarer Fagerli.

Han retter også en klar advarsel til alle som føler at de vil ut for å se på ekstremværet.

– Bølgene som slår inn mot kysten vil bli voldsomme og det vil være farlig å oppholde seg ved sjøen. Vi har ikke varslet like ille vær i Hordaland siden 1994 – så dette blir nok den verste stormen vi har hatt på 20 år, sier Geir Ottar Fagerlid.

Nei, det ser foreløpig ikke ut til at det blir ekstremvær på Østlandet. Ekstremvarslet gjelder ikke lenger øst enn fjellene i Telemark og Aust-Agder.

Stenger veier

Statens veivesen melder om en rekke veistengninger som følge av uværet. I Rogaland er fergestrekningen Mortavika-Arsvågen på E39 stengt.

Ved 11-tiden lørdag ble E134 stengt over Haukelifjell, riksvei 7 er stengt over Hardangervidda, riksvei 9 Hovden-Haukeli er stengt, og det samme gjelder riksvei 13 over Vikafjellet.

Fylkesvei 50 Hol-Aurland, fylkesvei 53 Tyin-Årdal, fylkesvei 93 Heldalsheia i Sogn og Fjordane og fylkesvei 313 over Nesheimsfjellet i Hordaland.

Politiet i Rogaland skriver på Twitter at de øker den operative styrken og styrken inne på operasjonssentralen på grunn av ekstremværet «Nina».

Flesland

Lufthavndirektør Aslak Sverdrup, ved Bergen lufthavn, Flesland, sier de har forberedt seg på uværet i to dager.

– Foreløpig er det drift som normalt. Alle passasjerer skal møte som planlagt. Vi venter en topp i vindstyrken mellom klokken 14 og 16, og vil vurdere situasjonen fortløpende, sier Aslak Sverdrup.

Gjeldende varsel

Meteorologisk institutt oppdaterte sine værvarsel klokken 08.45 lørdag.

Telemark:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Aust-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Vest-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm på kysten og i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vestlig sterk storm på kysten vest for Lindesnes og bølgehøyder på 8–10 m. Også kraftige vindkast i lavlandet på omkring 30 m/s. Minkende vind natt til søndag.

Rogaland:

I ettermiddag ventes økning til vestlig full storm 25 m/s utsatte steder, kan hende sterk storm 30. Det ventes vindkast omkring 35–45 m/s. Vinden er på det sterkeste sent om ettermiddagen, og ventes å minke sent lørdag kveld. Det ventes også høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde kan bli 12–14 meter.

Hordaland:

I ettermiddag ventes økning til vestlig sterk storm og til dels orkan 33 m/s på utsatte steder. Det ventes vindkast på 35–45 m/s. Vinden er på det sterkeste sent i ettermiddag, og ventes å minke sent i kveld. Det ventes også høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde kan bli 12–14 meter. Dette kan bli den sterkeste vinden i Hordaland siden 23. januar 1994.

Sogn og Fjordane:

De siste prognosene tyder på at den ekstreme vinden passere sør for Fjordane. Det kan fortsatt ventes sterk vind i de ytre delene, men det er kun i sørligste del det fortsatt er muligheter for ekstrem vind utpå ettermiddagen. Vest til nordvest full storm og kan hende sterk storm med vindkast 35–45 m/s i Sogn og ytre del av Sunnfjord. Minkende fra utpå kvelden. Det ventes også høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde kan bli 9–13 meter, høyest i sør.

Møre og Romsdal:

De siste prognosene og observasjoner viser at vinden ikke kommer over sterk kuling i Møre og Romsdal og ekstremværet kanselleres for dette fylke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder