EKSPLOSJON: Krasjen i Skatestraumtunnelenutløste utløste flere eksplosjoner og stor røykutvikling. Foto:Daniel Restad,

Går inn i Skatestraumtunnelen torsdag

Røykdykkere går torsdag formiddag inn i Skatestraumtunnelen for å kartlegge skadene etter gårsdagens eksplosjon.

 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over fem år gammel

En tilhenger med lastet med 16.500 liter bensin krasjet inn i fjellveggen i Skatestraumtunnelen i Sogn og Fjordane. Tilhengeren løsnet fra en tankbil midtveis i den undersjøiske tunnelen.

Årsaken: Tilhengerfestet knakk tvers av

Sammenstøtet førte til en større eksplosjon, og vitner fortalte VG at det kom masse svart røyk ut av tunnelen, og at det smalt kraftig.

– To røykdykkerteam fra Florø og Bremanger går inn i tunnelen i dag for å sjekke skadene i tunnelen. De skal i hovedsak ser om det er noen gasskonsentrasjon og nedfall av stein i tunnelen, sier Terje Brandsøy, leder for alarmsentralen i Sogn og Fjordane.

Sjekker sikkerhet og skadeomfang

Teamene kommer til å gå inn fra sørsiden av tunnelen klokken 11.

– Det er viktig for sikkerheten at røykdykkere går inn først, før andre instanser kan slippe til. Hvis det fortsatt er røyk i tunnelen må vi sjekke luftforholdene og se om det er forsvarlig å gå inn, sier Brandsøy.

Etter klarsignal fra brannvesen og røykdykkere om at tunnelen er sikker, vil så Statens vegvesen går vi inn i tunnelen for å gjøre sine undersøkelser,

– Vi kommer til å gjøre en visuell kontroll for å se hva som fysisk er skadet av tunnelen. Vi regner blant annet med å finne skader i tak, vegger og teknisk utstyr, men vi vet ennå ikke omfanget av skaden, sier Margot Åse Åsebø, fungerende avdelingsdirektør ved Statens vegvesen i Sogn og Fjordane

Skadeomfanget vil ha påvirkning på hvor lenge tunnelen holder stengt, og Åsebø regner med at tunnelen blir langvarig stengt.

Les også: Ekspert om tunnelulykken: Dette skal ikke skje

Det var kun røykdykkere i tidlig fase, som var inne i tunnelen. De skal ha kommet seg fram til hengeren, men ble trukket ut igjen ettersom politiet fryktet en stund at tunnelen skulle kollapse.

Foto: Illustrasjon,

Åsebø forteller at tunnelen har den sikkerheten den skal ha, og at den er bygd etter kravene som var da den ble åpnet i 2002.

Vil utføre en sikkerhetsundersøkelse

Statens havarikommisjon for transport (SHT) vil samtidig utføre en sikkerhetsundersøkelse på ulykken for å hindre lignende gjentagelser.

– Vi vil samle inn så mye informasjon vi kan for å danne oss et riktig bilde av hva som har skjedd, forteller William J. Bertheussen i Havarikommisjonen.

UNDERSØKER: William J. Bertheussen, er direktør i SHT som undersøker ulykker på vei, jernbane og skipsfart. Foto:Alf Ove Hanssen,NTB scanpix

Det er enda usikkert når havarikommisjonen vil få tilgang på tunnelen for å kunne gjøre undersøkelsene.

– Det viktigste nå er at tunnelen er sikret før vi kan starte undersøkelsene.

– Viktig å hindre gentakelse

– Undersøkelsen innebærer å intervjue de som er berørt, blant annet selskapet og sjåføren, samt å samle inn informasjon om bil, tilhenger og veiforhold, samt alt som kan ha tilknintning til hendelsesforløpet, forteller William J. Bertheussen i Havarikommisjonen.

Han legger vekt på at det ikke er deres oppgave å fordele skyld eller straffansvar, men at de vil gjennomføre ren sikkerhetsundersøkelse, og finne årsakene for å hindre gjentagelse.

– Det er vanskelig å si når vi kan konkludere. Vi har en 12 måneders frist hvor vi uansett må levere en foreløpig rapport, og det viktigste er å få på plass tiltak og endringer slik at vi hindrer gjentagelse, sier Bertheussen.

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Røykdykkere i Skatestraumtunnelen: – Et totalt kaos

 2. Skatestraumtunnelen holdes stengt ut året

 3. Tilhenger med bensin eksploderte i undersjøisk tunnel

 4. Statens vegvesen: – Ikke lenger fare for at tunnelen vil kollapse

 5. Statens vegvesen: - Tunnelen kommer til å være stengt i måneder og uker

Fra andre aviser

 1. Røykdykkere på vei inn i Skatestraumtunnelen

  Aftenposten
 2. Gjenåpning av undersjøisk tunnel kan ta måneder

  Fædrelandsvennen
 3. Røykdykkere prøver å gå inn i Skatestraumtunnelen

  Aftenposten
 4. Røykdykkere har vært inne i tunnelen

  Bergens Tidende
 5. Bensintankbil eksploderte i en undersjøisk tunnel

  Fædrelandsvennen
 6. Tunnel i Bremanger holdes stengt lenge etter eksplosjon

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no