Bispedømmet siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner: Slik skal den katolske kirken ha jukset med medlemmer

Politiet mener at bispedømmet i en årrekke kan ha tuklet med medlemstallene som har sikret dem millionbeløp.

Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag morgen troppet tolv politibetjenter opp hos Oslo katolske bispedømme. Et titalls personer er avhørt, og det ble gjort beslag i flere dokumenter og datamaskiner.

Nå er bispedømmet, biskop Bernt Eidsvig og administrasjonssjefen siktet for grovt bedrageri.

VG har vært i kontakt med Eidsvig som ikke ønsker å gi en kommentar:

– Jeg kommer ikke til å uttale meg om siktelsen eller denne saken så lenge den ligger hos politiet, sier han til VG.

Massivt medlemsjuks

I en rekke saker har Dagbladet avslørt medlemsrot i kirken.

Politiet er nå i gang med etterforskningen, og fredag opplyser politiadvokat Kristin Rusdal at de er i gang med å gå igjennom beslaglagte dokumenter.

– Etterforskningen vil vise hvordan de konkret har fått flere medlemmer som ikke har meldt seg inn selv, men det skal være snakk om bruk av telefonkatalog- eller lignende gjenstander, sier Rusdal til VG.

Det hele startet med at kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund, fant ut at hun var registrert som medlem av Den katolske kirke i Norge. Saken ble omtalt i Dagbladet.

Kirken hadde ikke på daværende tidspunkt et konkret svar på hvorfor Bryn var innmeldt uten sin vilje, men innrømmet at det kunne gjelde flere.

Bryn-saken ble starten på en lang rekke saker som omhandlet det omfattende medlemsrotet. Senest i går skrev VG om Oslo-buddhistene som anklager kirken for å snikinnmelde buddhistene i deres kristne menighet.

67.000 personer

I en e-post til Fylkesmannen, og som Dagbladet erfarer er fra en ansatt Oslo katolske bispedømme, heter det at « i overkant av 67.000 personer er blitt lagt inn i registeret vårt av fem personer som vi vet alle i større eller mindre grad har benyttet telefonkatalogen som en av kildene».

Ifølge avisen skal Eidsvig i 2012 blitt gjort oppmerksom på kirkens medlemsregistreringer, uten at det ble gjort noe med.

Kirken ble, etter pålegg fra fylkesmannen, nødt til å rette opp i medlemslistene. Det ble derfor sendt ut brev til om lag 79.000 personer som er registrert i perioden 2010–2014. De mange avsløringene endte med at Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks, slik Vårt Land omtalte onsdag.

– Slik saken har utviklet seg, med alle opplysningene vi satt på, mente vi det var riktig å anmelde dette nå, sa Merethe Helstad, leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til avisen.

Telefonkatalog

Kirken forklart lenge medlemstallet med den økende innvandringen fra katolske land, men innrømmet til slutt at de hadde tatt i bruk noen «snarveier». På spørsmål fra Dagbladet om hvordan registreringen skjedde svarte biskopen følgende:

– Helt konkret vet jeg ikke. Det er jo ikke jeg som har gjort dette. Men slik jeg forstår det, er de funnet i tilgjengelige, offentlige registre, som telefonkatalogen.

Etter det avisen erfarer skal Den katolske kirke ha funnet katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn.

– Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning, sa Eidsvig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder