Kjersti Sandvik i Statsbygg og Rune Fjellheim fra Sametinget håper på en rolig natt. Foto: Kjell Sæther,

Her ber Statsbygg de «underjordiske» om tillatelse til å sette opp nytt bygg

TROMSØ/KARASJOK (VG) Tillatelse fra plan- og bygningsetaten er ikke nok. Statsbygg må også innhente klarsignal fra åndeverdenen før byggingen av den nye kontorfløyen ved Sametinget kan starte.

  • Thor Harald Henriksen

Onsdag tas det første gravemaskintaket i tomten til det som skal bli et nytt, flott kontorbygg like ved det karakteristiske Sametinget i Karasjok.

Tirsdag kveld sier avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg, sametingsdirektør Rune Fjellheim og flere andre representanter fra byggherre og leietager god natt til hverandre i en lavvo som for anledningen er plassert på byggeplassen.

Samisk skikk

Ifølge samisk tradisjon bør man nemlig spørre de «underjordiske» om tillatelse før man kan ta i bruk en bygning eller et landområde. Ellers kan man få trøbbel.

En god natts søvn i lavvoen betyr at man har fått aksept fra åndeverdenen. En urolig natt indikerer det motsatte, og at man bør finne seg en annen tomt.

– Noen vil kanskje synes dette er overtro. Selv har jeg ikke behov for å karakterisere ritualet, jeg er bare nysgjerrig. Både Statsbygg og jeg har respekt for denne samiske tradisjonen, og stiller med et åpent sinn.

– Og så håper jeg på en god natts søvn, sier Sandvik til VG.

Ifølge avdelingsdirektøren har Statsbygg én gang tidligere deltatt på en lignende seremoni. Det var i forbindelse med byggingen av Samisk vitenskapssenter i Kautokeino, som sto ferdig i 2009.

Nylig ble et lignende ritual gjennomført i Kirkenes på tomten til det nye sykehuset. Helseminister Bent Høie var invitert, men takket nei til lavvoovernattingen.

Ber om ro

– Dette er en tradisjon i det samiske området. Selv er jeg opplært av mine besteforeldre. På elgjakt, for eksempel, spør jeg alltid de underjordiske først om vi får sette opp lavvoen, slik at vi skal få fred, forteller Jan Roger Østbye, avdelingsdirektør ved Sametinget.

Han forteller at det finnes flere måter å be om ro på.

– Mange gjør fortsatt dette også når man bygger eller flytter inn i et nytt hus. Man kan spørre om lov på forskjellige måter. Selv gjør det for meg selv, inni meg.

Ifølge Østbye har denne tradisjonen forankring i samenes tradisjonelle oppfatning om at alt i naturen har sjel.

– I Karasjok-området er det flere områder hvor man ikke slår leir. Man setter for eksempel ikke opp en lavvo like ved gamle offerplasser, forteller Østbye til VG.

Sametingets nye kontorbygg på drøyt 1500 kvadratmeter har en prislapp på 75 millioner kroner, og skal etter planen stå ferdig innen oktober i 2015.

Forutsatt at de «underjordiske» gir sin stilltiende tillatelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder