NYTT DIREKTIV: Svenskene ser ut til å frykte snusens død etter at EU-kommisjonen vil legge frem et forslag til et revidert tobakksdirektiv. Foto: Line Møller / VG

Frykter nye regler betyr slutten for snusen

(VG Nett) Svenskene er bekymret for at et revidert EU-direktiv kan bety slutten for snusen slik vi kjenner til den.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over syv år gammel

Ifølge Aftonbladet inneholder direktivet en betingelse om at alle tobakksprodukter må inneholde 85 prosent tobakk.

Snus inneholder omkring 50 prosent tobakk, og tobakkinnholdet i snusen må voldsomt opp for å være i tråd med det nye direktivet.

Ønsker ikke endre snusen

Pressetalsmann i snusprodusenten Swedish Match Norge, Nils Erlimo, stiller seg negativ til å endre snusen.

- Nå har jeg bare lest svenske aviser og hva de sier om forslaget, men slik det ser ut der stiller vi oss negative til forslaget. Hvis disse reglene blir gjeldende i Norge og Sverige betyr det at snusen slik vi kjenner den vil forandres i løpet av et par år, og ikke til det bedre, sier han.

Han sier at snusproduktene deres inneholder mellom 49 og 51 prosent vann og tilsvarende tobakk, og at resultatet med en økt tobakksprosent vil bli en mye tørrere snus.

- Per dags dato foreligger det en kvalitetssikring av snusproduktet som til og med er anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO). Dette er en utbredt bransjestandard som sikrer et kvalitetsprodukt. Den er vi skeptiske til å gå bort fra, sier Erlimo.

Svenske politikere imot revidering

Aftonbladet har snakket med tre svenske politikere angående direktivet. Med unntak av handelsminister Ewa Björling, som ikke vil dra for store slutninger før hun har sett forslaget, er EU-parlamentarikerne Christofer Fjellner og Marita Ulvskog irriterte, også de uten å ha sett forslaget.

- Da vi ble en del av EU så fikk vi et unntak som sier at vi får produsere og selge snus her i Sverige. Å oppheve dette gjør man ikke med æren i behold, sier Ulvskog.

- Vil ikke bannlyse

Ifølge EU-kommisjonens pressetalsmann, Frederic Vincent, trenger imidlertid ikke svenskene å bekymre seg.

- Ja, det stemmer at vi vil legge frem et forslag, men jeg kan ikke uttale meg om detaljene i dette, ei heller om det vil foreligge en 85 prosent-grense. Men under forberedelsene til det nye direktivet har kommisjonen sagt at en bannlysning av snus på det svenske markedet ikke vil være aktuelt. Samtidig har de gitt signaler om at det er «veldig lite sannsynlig» at man åpner for at snus eksporteres til det europeiske markedet, sier han til VG.

Han presiserer at de siste detaljer ennå ikke er klare, og at de vil komme frem når forslaget fremlegges innen et par uker. Når det nye direktivet er forslått for kommisjonen anslår han at det vil ta 18-24 måneder før de nye bestemmelsene eventuelt vil tre i kraft.

MÅTTE GÅ: John Dalli måtte trekke seg fra sitt verv da det ble klart at tobakkprodusenten Swedish Match var blitt tilbudt politisk makt mot penger. Foto: Thierry Charlier / AFP

På en side ser det derfor ut til at snusen bevares slik den er. På den annen side betyr Vincents uttalelser at Sverige kan se langt etter å oppheve EUs eksportforbud av snus, noe svenske myndigheter har jobbet sterkt for. Det arbeidet fikk seg en knekk da helsekommissær John Dalli i EU ble tvunget til å gå av etter at Swedish Match sa ifra om at de var tilbudt politisk makt mot penger.

At et direktiv går gjennom i EU betyr ikke at det automatisk blir gjeldende i Norge. For det første må direktivet være EØS-relevant, deretter må en enstemmig EØS-komité godta direktivet. Det kan Norge velge å ikke gjøre. Hvorvidt det vil skje er imidlertid usikkert foreløpig.

Flere artikler

 1. EU: «Smakssnus» og mentolsigaretter skal forbys

 2. Snus: – Alle er de like, men det er utenpå

 3. Snusprodusent tapte ankesak om nøytrale snusbokser

 4. Grønne og stygge røykepakker og snusbokser til Norge: Nå kommer Høie-røykpakken

 5. FpU ønsker pant på snusbokser: – Vil gi fire kroner per snusboks

Fra andre aviser

 1. Sverige kjemper ny snus-kamp

  Aftenposten
 2. Sverige kjemper ny snus-kamp

  Fædrelandsvennen
 3. Sverige vil ikke la EU diktere snus

  Fædrelandsvennen
 4. EU: Eksportforbud mot snus

  Bergens Tidende
 5. Tror koronaviruset kan gi økt snussalg i Norge

  Bergens Tidende
 6. Fortsatt eksportforbud mot snus i EU

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder