PENGER PÅ GANG? Verken utenriksminister Børge Brende (H) eller Ap-leder Jonas Gahr Støre vil kvittere ut en Syria-milliard, da de møttes i Rederiforbundet onsdag morgen.

PENGER PÅ GANG? Verken utenriksminister Børge Brende (H) eller Ap-leder Jonas Gahr Støre vil kvittere ut en Syria-milliard, da de møttes i Rederiforbundet onsdag morgen. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Brende ruller kroner til Syria

Utenriksminister Børge Brende (H) går langt i å varsle at regjeringen vil legge mer penger på bordet til å hjelpe flyktninger fra Syria i nabolandene Jordan og Libanon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er helt avgjørende at vi øker støtten til Libanon og Jordan, som tar det største presset av flyktninger fra Jordan. Det er i de nærmeste landene at hjelpen må komme først, sa Brende på et frokostmøte om båtflyktninger i Middelhavet, i Rederiforbundet, onsdag morgen.

Han viste til at FN bare har mottatt penger til å dekke 16-17 prosent av det humanitære behovet blant millioner som har flyktet internt i Syria, og til Libanon og Jordan.

Frp-toppene Per Sandberg og Mazyar Keshvari har også åpnet for økt støtte til flyktningeleire i Midt-Østen. Flere tolker signalene fra regjeringen slik at det vil komme en betydelig sum til humanitær hjelp i Syrias naboland, i regjeringens reviderte statsbudsjett om to uker.

Håper på en milliard

– Jeg tror vi får den milliarden vi har bedt om i over ett år nå, sier Jan Egeland til VG.

20.april i fjor gikk generalsekretæren i Flyktningehjelpen ut i VG og krevde en milliard kroner ekstra for å hjelpe flyktningene fra Syria. Da ble han ikke bønnhørt.

– Historiene om døden i Middelhavet har skapt et helt annet trykk i den norske debatten, om det dramatiske hjelpebehovet i den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig, sier Egeland.

Men Børge Brende vil ikke bekrefte at regjeringen øker nødhjelpskontoen for de syriske flyktningene.

– Det må vi komme tilbake til, sa Brende til VG etter møtet.

Hjelpe 20 ganger flere

Han vil heller ikke kommentere kravet hvordan regjeringen stiller seg Ap-leder Jonas Gahr Støre's forslag om 10 000 flere kvoteflyktninger til Norge

– Jeg sier ingenting nå. Nå stiller vi et skip til disposisjon for Frontex-aksjonen Triton i Middelhavet. Norge tar et stort ansvar. Men i stedet for å ta en større andel til Norge, kan vi hjelpe 20 ganger flere for de samme pengene i Libanon og Jordan, sier Brende.

Torsdag morgen kommer statsminister Erna Solberg til Stortinget for å redegjøre for både båtflyktning-krisen og flyktning-katastrofen i Syria.

Nytt partiledermøte

Etter redegjørelsen vil Støre invitere alle partilederne på Stortinget til nye samtaler. Han har sagt at han helst ønsker en dugnad hvor alle partiene blir enige om norske tiltak.

Men dersom opposisjonen og regjeringspartiene ikke blir enige, kan opposisjonen tvinge regjeringen til både å øke flyktningekvotene, og til å øke pengestøtten for å avbøte flyktning-katastrofen i regionen.

– Vi får føre på statsministeren først, så får vi sette oss ned og se hva vi kommer fram til. Jeg er ikke klar til å tallfeste noe nå, verken i penger eller flyktninger, sier Støre til VG onsdag formiddag.

Kan hjelpe fem millioner

Ifølge Jan Egeland tok Flyktningehjelpen seg av 4,4 millioner flyktninger i 2014, i Syria og i nabolandene.

–Med økte bevilgninger skal vi klare å hjelpe fem millioner flyktninger i år, sier han.

– Men jeg forstår ikke hvorfor ikke Norge kan ta 10.000 kvoteflyktninger i år og neste år. Både Libanon og Jordan er i ferd med å stenge sine grenser. De erfarer at de blir sittende med hele problemet, og at knapt noen land er villig til å ta imot flyktningene, sier han.

Egeland anslår at minst 400.000 flyktninger fra Syria aldri vil være i stand til å reise hjem igjen, men må varig bosettes i andre land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder