Fylkeskommunen gjør helomvending

MILSLUKER: Johannes Sand ble først nødt til å reise med ferge, tog og buss for å gå på videregående skole. Nå har Nordlands fylkeskommune endret mening. Grafikk: NICOLAI HJELLE / Foto: SVERRE BREIVIK, Saltenposten

Johannes (16) tvinges ikke lenger til å reise 43 mil ekstra til skolen

Johannes Sande (16) fra Lødingen ble tvunget til å reise 43 mil til skolen. Nå gir likevel utdanningsråd Oddleif Olavsen (H) tenåringen muligheten til å søke på skoleplassen han drømte om i Harstad.

Artikkelen er over seks år gammel

16-åringen ønsket seg veldig til linjen for brønnteknikk i Harstad i Troms - en times kjøretur fra hjemstedet i Strand i Lødingen, men skoleadministrasjonen og fylkespolitikerne i Nordland holdt fast på at han skulle bruke tilbudet i hjemfylket - 86 mil fra hjemstedet tur/retur.

Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd - Sande får lov å søke om skoleplass i Harstad.

- Jeg synes det er veldig bra at de har endret mening. Det gjør jo at jeg kanskje får muligheten til å reise hjem i helgene, og kan fortsette å holde på med hobbyer og sysler her hjemme i Lødingen, sier Sande til VG.

Sande ble i utgangspunktet nektet plass fordi utdanningsprogrammet brønnteknikk var unntatt fylkesgrenseavtalen som gjør det mulig å søke seg til Troms. Årsaken ligger i at Nordland har et begrenset antall læreplasser til elevene som velger denne retningen.

GLAD FOR MULIGHETEN: Johannes Sande setter stor pris på at skolekarakterene nå avgjør om han får mulighetene til å studere i Harstad. Foto: SVERRE BREIVIK, SALTENPOSTEN

Viktig for familien

Sande understreker at han likevel kommer til å flytte hjemmefra og til Harstad hvis han kommer inn på skolen, men han er glad det er skolekarakterene og ikke bostedsadressen som blir avgjørende med tanke på skoleplass. Dette gleder hele familien Sande.

- Vi er veldig glade for denne nyheten. Det er viktig for oss at Johannes vil få muligheten til å komme hjem i helgene. Som forelder er det viktig å kunne gi ham den støtten han måtte trenge mens han utdanner seg, sier Johannes' far, Jens Olaf Sande til VG.

Systemfeil

Utdanningsråd Oddleif Olavsen (H) opplyser på Nordland fylkeskommunes hjemmesider at han har vært opptatt av at fylkesgrensene ikke skal være et kunstig hinder for elevene i videregående opplæring.

Nå er nye avtaler som gjør det mulig for elevene i nord-fylket å søke seg over fylkesgrensen til Troms, og til Nord-Trøndelag for elevene helt sør i Nordland på plass.

Olavsen understreker at ingen i administrasjonen i Nordland fylkeskommune har gjort noen feil da de vurderte Sandes søknad - de forholdt seg til gjeldende regler i saksbehandlingen.

- Dette er en systemfeil, som vi politikere må løse. Vi ser at regelverket ikke er hensiktsmessig, og skal nå sette oss ned sammen med våre kolleger i nabofylkene og lage en permanent avtale innen dette faget, slik at vi i framtiden kan unngå urimelige løsninger for elevene, sier Olavsen ifølge nettstedet.

Han opplyser også om at fylkesgrenser ikke skal stikke kjepper i hjulene for en god utdanning.

- Vi setter den enkelte elev foran alt annet, derfor fant vi en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder