Jørn Lier Horst: – Må må nok leve med at dette er et mysterium

Feiret hjemkomsten med Kjells favoritter: kokt torsk og pizza

SLITEN: Katten Kjell (16) var ikke i storform da han endelig kom hjem, etter 132 dager. Her på resepsjonsskranken hjemme på Dagali hotell. Foto: Privat,

Katten Kjell funnet etter 132 dager hjemmefra

Familien trodde de måtte feire jul uten sin kjære Kjell. De kunne ikke tro sine egne øyne da de fant den utmagrede katten, kun 250 meter hjemmefra.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Den 16 år gamle katten har vært sporløst forsvunnet siden 28. juni, da et vitne så ham bli kastet i en svart bil.

VG har fulgt saken tett, og har blant annet snakket med politiet, vitner, naboer, katteeksperter, lokalt næringsliv, en dyretolk og en krimforfatter for å hjelpe familien i jakten på det kjære familiemedlemmet.

– Jeg føler at Kjell lever og vil hjem. Han er sliten og beveger seg ikke mye, og det tærer på at han har vært borte siden lørdag, sa dyretolk Anne Karin Bjørke til VG i juli.

Flere i familien deltok i søket sammen med Bjørke, og lette i en drøy time før det ble bestemt å avslutte.

– Jeg er ikke skuffet for jeg får fortsatt inn at han lever, sa dyretolken.

Og hun hadde rett. Fredag ettermiddag, 7. november klokken 17.10 ble Kjell funnet, like i nærheten av hjemmet. Da hadde han vært borte i over fire måneder.

Tynn og utsultet

UTMAGRET: Kjell veier nå bare tre kilo, halvparten så lite som da han forsvant. Foto: Privat,

Matfar Ole Helland (72) kunne ikke tro sine egne ører da han fredag ettermiddag fikk telefonen fra naboen som hadde sett en katt som lignet veldig på Kjell, kun 250 meter hjemmefra.

– Da dro datteren min Randi og samboeren hennes for å sjekke det ut, og de så med en gang at det var Kjell.

Den stakkars katten var i dårlig forfatning.

– Han veier under halvparten av det han gjorde da han forsvant. Han veide seks kilo før, og nå er han virkelig tynn og utsultet. Han fikk litt mat i hånden med en gang, og bet i fingeren fordi han var så ivrig. De bar ham hjem de siste 250 meterne, og da han så inngangsdøren, slappet han helt av.

Tidligere på dagen så Irene Jonassen, som bor i nabobygda, Kjell i veikanten.

– Jeg var ferdig på jobb, rett ved siden av hotellet, klokken halv ett. Det var glatt på veien og plutselig spratt det en langhåret svart og hvit katt ut i veien. Den så veldig stakkarslig ut. Jeg kjørte inn til kanten og ringte Randi, sier Jonassen til VG.

Fordi det finnes en veldig lik katt i nabolaget, dro ikke familien ut for å sjekke om det var Kjell. Heldigvis tok det ikke lang tid før naboen, som kjenner Kjell godt, ringte. Da var det ingen tvil.

– Det tok litt tid før vi forsto at det virkelig var Kjell. Jeg måtte se etter kjennetegn. Jeg var nesten helt sikker, og ringte så mamma og pappa som fikk bekreftet det, sier Randi Halland til VG.

Har reist land og strand for å finne Kjell

Familien har de siste måneden reist land og strand for å finne Kjell, etter å ha mottatt en drøss av tips. I et siste forsøk på å få det kjære familiemedlemmet tilbake, ble det også utlovet dusør.

GODE VENNER: Ole Halland (72) har savnet Kjell dypt. Her er de to sammen på hotellet i Dagali, hvor katten forsvant. Foto:Privat,

– Vi har lett i blant annet Hemsedal, Numedal, Flåm, Årsdalstangen, og helt ned til Åmot på Modum. Dessverre er det mange katter som er nesten helt likt, sier Ole Halland.

– Er det noe som tyder på at Kjell har blitt utsatt for vold?

– Nei, han hadde ingen skader, men var bare fryktelig sliten. De første timene gjorde han ikke annet enn å spise og kose. Til slutt roet han seg og falt i søvn i sengen sin.

Fredag kveld feiret familien den gledelige gjenforeningen.

– Det ble pizza og hvitvin på salongbordet. Kattene våre er så glade i pizza, så de fikk også litt. Den andre favoritten til Kjell er kokt torsk, så han fikk selvfølgelig det også.

Tror han ble dumpet av kidnapperne

Da VG snakket med katteeksperter tidligere, uttalte atferdsekspert Bjarne O. Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), at det å ha kontroll på en stor hannkatt som ikke er spesielt glad i å kjøre bil, er krevende.

– Man risikerer både kloring og biting. Jeg tror de som tok katten ville få problemer med å hindre den fra å stikke av dersom de stoppet for en pause, sa Braastad. Sjansen ville også være stor for at Kjell ville forsøke å rømme om han fikk muligheten.

Om kidnapperne tok med seg Kjell hjem eller om han rømte eller ble dumpet, vet ikke familien hundre prosent. De holder imidlertid en finger på sistnevnte.

– Tatt i betraktning den forfatning han er i nå, er vi overbevist om at de dumpet ham et sted langt unna. Han har nok gått i fire-fem måneder for å komme hjem, sier Ole Halland.

Familien så for seg å feire jul uten Kjell til stede.

– Nå har det kommet 10–15 cm snø her, og vi har hatt over ti minusgrader. Vi tenkte at dersom han ikke kommer hjem nå, så kommer han aldri. Han hadde nok ikke klart seg så mye lenger.

Krimforfatter: Kan ha vært en misforståelse

EKSPERT: Krimforfatter Jørn Lier Horst arbeidet tidligere som etterforsker i Vestfold politidistrikt. Han har vært ute for kattesaker før. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Ifølge krimforfatter og tidligere etterforsker Jørn Lier Horst, finnes det i hovedsak tre teorier i kattesaker:

** PENGER – Katter kan bli stjålet fordi de er renrasede og har en markedsverdi

** KONFLIKT – Uenighet mellom eier og andre. Katten kan også være årsaken til irritasjonen.

** MISFORSTÅELSE – Noen kan ha trodd at katten var deres eller så kan vitner har misforstått at det var Kjell som ble kidnappet.

Horst mente i juli at sistnevnt var det mest sannsynlige av de tre. Det mente han fortsatt da VG snakket med ham dagen etter Kjell ble funnet.

– Vi må nok leve med at dette er et mysterium. Jeg har vanskelig for å forstå hva motivet skulle ha vært for å kidnappe en katt uten spesielt stor verdi, men det kan fortsatt ha vært en misforståelse. De skjønte kanskje at de tok feil katt og valgte dermed den enkle løsningen ved rett og slett å kvitte seg med den.

– Jeg tror i så fall det kan ha vært bekvemmelighetshensyn som gjorde at de ikke krøp til korset og innrømmet feilen, eller ikke gadd å reise hele veien tilbake for å levere tilbake Kjell.

Lørdag ettermiddag ligger Kjell og sover, men festen er langt ifra over.

– Vi fortsetter å skjemme ham bort med pizza og torsk, sier Ole Halland.KIDNAPPET: Kjell forsvant fra denne parkeringsplassen utenfor Dagali hotell 28. juni. Foto: Grafikk:Torfinn Weisser,Les også

 1. Tidligere etterforsker: Tror ikke katten Kjell (16) er tatt ut av landet

  Katten Kjell har vært sporløst borte siden lørdag da et vitne så ham bli kastet i en svart bil.
 2. Dyretolk: - Katten Kjell lever, men er sliten

  DAGALI (VG) Dyretolk Anne Karin Bjørke hjalp torsdag kveld familien Halland i letingen etter den 16 år gamle hannkatten…
 3. Katteekspert: - Katten Kjell vil prøve å komme seg hjem

  Katteekspert mener den kosete hannkatten Kjell (16) trolig vil forsøke å vende snuten mot familiehotellet på Dagali…
 4. Matfar (72) fortviler: - Kjell (16) ble kidnappet

  Hannkatten Kjell (16) skal lørdag morgen ha blitt kidnappet utenfor familiehotellet på Geilo.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jørn Lier Horst om pappas svik

 2. Kristins far takker sine tre gode hjelpere: – Dette hadde jeg ikke orket alene

 3. Dette er «Love Island»-vinnerne

 4. Snakker om «Love Island»-dramaet: – Det var kaos i hodet mitt

 5. Flyskam - hva er greia?

Fra andre aviser

 1. Jørn Lier Horst brukte Kristins far som rådgiver da han skrev krimbok

  Aftenposten
 2. Moi for Mat

  Fædrelandsvennen
 3. Kan leopardsneglen vinne kampen mot brunsneglene?

  Aftenposten
 4. Har du funnet disse eggene? Kakk dem i stykker!

  Aftenposten
 5. Har du funnet disse eggene? Kakk dem i stykker!

  Fædrelandsvennen
 6. Skal du besøke familiepark i høstferien? Her er prisene og aktivitetene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no