STINN: Ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord er den rikeste ordføreren i landet med en formue på 277 millioner kroner.
STINN: Ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord er den rikeste ordføreren i landet med en formue på 277 millioner kroner. Foto:Bjørn Thunæs,VG

#VGskatt: Dette er de rikeste ordførerne

INNENRIKS

Norges rikeste ordførere liker dårlig å få ligningen sin offentliggjort.

  • Stian Anthonsen Eide
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Øverst på listen over formuende ordførere troner Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), som ifølge ligningen fra 2013 er god for hele 277 millioner kroner. Han liker dårlig at folks ligning er tilgjengelig for hvem som helst, og er glad for at det nå blir synlig hvem som har søkt på ligningen.

– Det synes jeg er bra, det blir nok en terskel for å søke. Det er i hvert fall et skritt i riktig retning, sier han.

Diskuter skatt på sosiale medier, bruk #VGSKATT.

– Blir brukt av kriminelle

Før han ble ordfører var Gleditsch daglig leder for Odd Gleditsch farvehandel, som står bak malingsmerket Jotun. Han mener informasjonen som offentliggjøres kan bli misbrukt av kriminelle.

– Jeg kjenner til folk som er blitt presset, med trusler mot ungene på grunn av slikt. Det er lett å argumentere med åpenhet, men man tenker ikke på at folk som blir eksponert for slikt blir sårbare for kjeltringer, sier han.

Selv sa han opp lokalavisen Sandefjord blad (krever innlogging til Sandefjord blad) da de første gang la ut ligningen hans sent på 80-tallet.

– Rent personlig er jeg blitt mer hardbarket, men jeg ser også selv at etter at jeg kommer på disse listene kommer det henvendelser fra kreti og pleti som vil selge sine tjenester.

– Har du begynt å abonnere på avisen igjen?

– Nei, jeg har ikke det. Men det får man jo tilgang til likevel.

Ble presset

Mannen som ble presset for penger heter Arvid Grundekjøn og er ordfører i Kristiansand. Han er landets nest rikeste ordfører, med en formue på 43,6 millioner kroner.

Mennene som truet ham ble forøvrig arrestert. Hovedmannen ble dømt til to års fengsel, skrev TV2.

– Formuleringen i brevet var: «Jeg har notert din ligningsformue og ber bare om to prosent av denne». Jeg har følt det veldig direkte og personlig at det å publisere slike lister kan ha veldig negative konsekvenser. Det var også trusler mot mine barn, sier Grundekjøn.

Han mener informasjonen bør være tilgjengelig for pressen, men ønsker seg mer selvjustis i pressen.

– Hensynet i motsatt retning er at allmenheten har krav på å vite en del om sine folkevalgte. Kanskje kunne det begrenses til at media fikk adgang til opplysningene, men påla seg en viss selvjustis, sier han.

Forsvarer åpenhet

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, mener åpenhet rundt ligningstallene er en betingelse for at borgerne skal ha tillit til skattesystemet.

–Ordføreren i en norsk kommune må påregne offentlighet om sine inntekts- og formueforhold. Noe annet er en demokratisk umulighet, sier han.

Ordfører Grundekjøn mener skriverier i pressen om hvor rik han er førte til at opplevde utpressing mot seg selv og familien sin.

–Heldigvis ble utpressingsforsøket oppklart, og en person dømt til fengsel i to år. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for utpressingen, sier Pedersen.

Her kan du lese mer om