ALT HENGER SAMMEN MED ALT: Gro Harlem Brundtland, her fotografert i 2013, ser nå mange lyspunkter i kampen for å nå togradersmålet. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Derfor er Gro blitt klima-optimist

Gro Harlem Brundtland sier hun er blitt klima-optimist foran det avgjørende klimatoppmøtet i Paris i desember.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Den tidligere statsministeren og lederen for Verdenskommisjonen for miljø og utvikling på 80-tallet, mener det er mulig å få til en klimaavtale i Paris, spesielt etter at USA og Kina ble enige om å redusere sine utslipp.

Dermed har hun langt på vei endret syn siden 20-årsjubileet for Rio-toppmøtet i 2012.

75-åringen reiser fortsatt mye som medlem i The Elders, et nettverk av tidligere verdensledere som Nelson Mandela grunnla, og som nå ledes av Kofi Annan.

Torsdag morgen gjorde Gro Harlem Brundtland en av sine stadig sjeldnere offentlige opptredener i Norge, på den nydannede tenketanken Agendas konferanse «Internasjonal Agenda».

- Etter mange tilbakeslag er jeg nå blitt betinget klimaoptimist, sa Gro.

Tre grunner

Hun anfører tre grunner til sin optimisme:

** USA og Kina er enige om å redusere sine utslipp, Ikke nå og ikke samtidig, men det er nytt og det angir en retning.

** EUs utslippsmål fram til 2030 viser at ambisjonene opprettholdes. Gro er spesielt imponert over Tysklands stadig voksende andel av vindkraft som kilde til strømproduksjon,

** Stadig flere land bidrar til FNs klimafond, som nå har nådd 10 milliarder dollar. Gro mener at det illustrerer en langt større bredde i engasjementet for en ny klimaavtale. Hun roste også en rekke private bedrifter som kaster seg på klimabølgen og bidrar med teknologiske løsninger.

Ingen alternativer

Gro var blant verdenslederne som inngikk den første internasjonale klimakonvensjonen i FN, i Rio i 1992. Nå følger hun intenst med på veien til neste klima-korsvei, den store oppfølgingskonferansen i Paris i desember i år.

- Vi har ikke noe alternativ til å komme fram til en internasjonal avtale, sier hun, men påpeker at det samtidig er de som vil minst, som bestemmer mest. Dermed ble 2014 det varmeste året på kloden, gjennom alle de årene globale temperaturer er blitt målt.

- Mange land opplever klimapolitikk som et onde eller en byrde på kort sikt. Mange steder er ikke klimaendringer noen stemmesanker eller vinnersak, la hun til.

Alt henger sammen

Men det er ingen vei tilbake. Gro påpekte at klimapolitikken danner rammen for all annen politikkutvikling:

- Fordi, som dere vet: Alt henger sammen med alt, sa hun mens salen humret,

Norske politikere fikk ros av den tidligere statsministeren, selv om det pågår en skarp klimadebatt mellom regjeirngen og opposisjonen.

- Det er ingen tvil om at Norge er langt framme, det er det ingen tvil om, og det er også omdømmet internasjonalt. Vi har forholdsvis lave utslipp sammenlignet med andre industriland. Det er satt mål om at Norge skal bli klimanøytralt innen 2050. Utslipp er avgiftsbelagt og vi har verdens høyeste oljeskatt.

- Og så har vi flest elbiler i verden i forhold til folketallet, la hun til.

Opprører ikke

Gro fikk spørsmål om hvordan hun så på kritikken mot Høyre-Frp regjeringen for å ha justert Iskanten i Barentshavet nordover:

- Det opprører i alle fall ikke meg at man justerer kartet, når klimaendringene gjør at isen flytter seg, svarte Gro pragmatisk.

Les også

Mer om

  1. Miljøvern
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Norske klimaforskere: Derfor er Parisavtalen en suksess

  2. Helgesen signerte klimaavtale med Trump-kritiker

  3. Eiffeltårnet og Holmenkollenbakken
    blir farget grønn fredag

  4. Ingen vekst i globale CO2-utslipp i 2014

  5. Sundtoft etter klimamøtet: – Nytter ikke med enkle løsninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder