ØNSKER DEBATT: Jan Gunnar Sørbø (30) kjenner seg igjen i mye av det Annett Berntsberg Eck fortalte i VG Helg i går. Han støtter henne i kritikken mot dagens foreldelsesregler.
ØNSKER DEBATT: Jan Gunnar Sørbø (30) kjenner seg igjen i mye av det Annett Berntsberg Eck fortalte i VG Helg i går. Han støtter henne i kritikken mot dagens foreldelsesregler.

Overgrepene han anmeldte var foreldet

Støtter Annett som står frem ** Vil ha debatt om foreldelsesreglene ** - Senvirkningene blir ofte verre jo lengre tid det tar

INNENRIKS

(VG Nett) Jan Gunnar Sørbø (30) anmeldte musikklæreren sin for overgrep i oppveksten, men saken var foreldet. Han synes det er på høy tid med en debatt om foreldelsesloven.

Publisert: Oppdatert: 02.02.13 23:18

Fra han var 13 til 21 år skal han ha blitt misbrukt av den voksenpersonen som sto han nærmest, bortsett fra foreldrene.

VG Helg fortalte lørdag om Annett Berntsberg Eck som ble voldtatt som seksåring. Hun henvendte seg omsider til politiet gjennom en venninne. Beskjeden hun fikk: Saken var foreldet med nesten 10 år. Da hadde det gått 35 år siden den skjebnesvangre natten.

LES SAKEN PÅ VG +: Annett (6) ble voldtatt - saken foreldet

To andre kvinner har anmeldt den samme mannen. Han har aldri blitt etterforsket. Politiet begrunner dette med foreldelsesloven.

Den anmeldte mannen gikk i VG Helg langt i å innrømme de tre overgrepstilfellene han er anmeldt for.

- Dette er kjempeinteressant, sier etterforskningsleder Frode Solheim Hansen.

Han vil la jurister hos påtalemyndigheten se nærmere på mannens uttalelser, for å avgjøre om de skal foreta seg noe etter dette intervjuet.

- Det er et juridisk spørsmål. Så lenge dette er foreldede saker, er det reguleringer i straffeloven som avgjør hva vi kan iverksette av etterforskning, sier Solheim Hansen.

Måtte overleve

Musikklæreren på Rennesøy opparbeidet seg et sterkt tillitsforhold til den talentfulle musikkskoleeleven og fungerte som hans mentor og manager. Han sa han skulle massere elevens stive nakke, men skal ha gjennomført en rekke seksuelle overgrep bak en låst dør på gutterommet.

- Mens han holdt på, tenkte jeg hardt på et stykke av Brahms og så for meg at jeg føk bortover horisonten på et flygende teppe. På den måten klarte jeg å koble ut følelsene, forteller Jan Gunnar.

En annen overlevelsesmekanisme var å jobbe beinhardt med studier. Han oppnådde en mastergrad i piano, en doktorgrad i medisin og jobber nå som hjerneforsker ved Rikshospitalet.

Ble dømt

- Gradvis tok han makten over meg. Han skaffet meg spilleoppdrag og hentet meg på fest om natten. På den måten satte han meg i gjeld til seg, forteller Jan Gunnar.

Etter hvert utviklet han en rekke problemer, som angst, depresjon, sosial isolasjon, seksuell dysfunksjon, søvnproblemer og selvmordstanker. Men han koblet ikke problemene til krenkelsene han var utsatt for.

- Overgrep var noe jeg bare leste om i avisen. Jeg forbandt det med fedre som voldtar sine egne døtre. Men da jeg i 2010 tok mot til meg og fortalte alt til kjæresten, sa hun: «Dette høres ut som overgrep». Plutselig skjønte jeg alt sammen.

Få dager etter anmeldte han forholdet, og ga politiet en liste med navn på andre gutter som kunne være utsatt for samme mann. Hans egen sak var foreldet, men flere nyere forhold ble etterforsket.

Jan Gunnar ble et sentralt vitne i rettssaken i Stavanger tingrett i oktober 2012, der musikklæreren ble dømt til fengsel i to år og fire måneder. I tillegg er han avskåret fra all virksomhet rettet mot barn og unge resten av livet og må betale oppreisning til de to fornærmede. Mannen anket dommen.

- Uheldig lov

Jan Gunnar Sørbø mener det er god grunn til å revurdere foreldelsesfristen for overgrepssaker.

- Den ofte lange fortrengningsperioden etter overgrep samsvarer dårlig med foreldelsesfristen. Senvirkningene blir ofte verre jo lengre tid det tar før man starter bearbeidelsen, sier Jan Gunnar.

De siste to årene har han brukt betydelig tid i terapi. Det har gjort ham sterk nok til å møte mannen i retten. Og til å stå åpent frem med sin historie.

Han kjenner seg igjen i mye av det Annett Berntsberg Eck fortalte i VG Helg, og er enig i at vi trenger en debatt om dette.

- Ikke minst å få testet argumentet som ofte kommer opp om at den overgrepsutsattes forklaring blir kludrete etter lang tid. Jeg er ikke sikker på at det nødvendigvis er riktig.
Han får støtte av psykolog Jørn Søvik.

- Traumatiske hendelser vet vi kan bli husket veldig godt lenge etterpå, så dette er et dårlig argument i debatten om foreldelsestider, sier Søvik.

- Mange må dessuten nå en viss modenhet i alder før de blir bevisste hva overgrepene faktisk har gjort med dem.

- Foreldelsestiden er bestemt ut fra hvor «grovt» overgrepet er, slik at for noen går fristen ut etter 10 år, for andre etter 25 år. Er dette en fornuftig ordning?

- Forskning viser at det ikke er sammenheng mellom type overgrep og hva slags senvirkninger man får. Langt viktigere er for eksempel hva slags relasjon man hadde til overgriperen. Om det var en omsorgsperson eller en tilfeldig fremmed, sier Jørn Søvik.