Skuffet over Mattilsynet: - Håpet på en mer seriøs dialog

PÅ MATFATET: Russiske veterinærmyndigheter mener norsk laks er utrygg. Foto: MAGNAR KIRKNES

Russland i ny laksekrangel med Norge

(VG Nett) Russiske myndigheter er skuffet over at Mattilsynet ikke viser mer vilje til å løse laksesaken med norske myndigheter.

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi hadde håpet på en mer seriøs dialog, sier Aleksej Aleksejenko, informasjonssjef for Russlands veterinærmyndigheter, Rosselkhoznadzor, til VG.

Mandag hadde de møte med Mattilsynet i forbindelse med den mye omtalte laksesaken.

Russland frykter at norsk laks er utrygg, og er kritiske til norsk matsikkerhet.

Ifølge russerne kom det ingenting ut av møtet.

- Våre inspektører tilbød seg å dra til Norge for å se på forholdene. Vi fikk til svar at Mattilsynet ikke kunne avgjøre det før i september. Jeg skjønner jo at folk skal på ferie, men...

- Lite konstruktivt

Aleksejenko mener det er viktig at Mattilsynet og Rosselkhoznadzor, som de offentlige kontrollorganene, hjelper eksportører og importører så godt de kan.

- Nå går det tre nye måneder uten at det skjer noe. Vi foreslo en ordning som kunne hjelpe til å løse saken, men Mattilsynet har altså utsatt alle avgjørelser til september.

- Hva gjør dere nå?

- Vi får ikke gjort noe. Dette er lite konstruktivt. Både norske eksportører og russiske importører vil ha en løsning, men det skjer altså ikke noe foreløpig.

- Er dere skuffet over den norske holdningen?

- Vi er veldig overrasket. I tillegg til å sørge for god matsikkerhet, har vi som statlige organer også en plikt til å hjelpe businessen, mener Aleksej Aleksejenko.

Sist uke fortalte han til VG «det er alvorlige problemer når det gjelder den norske lakseimporten til Russland».

Uenig med Norge

Stridsspørsmålet er matsikkerheten. Blant annet synes russerne det er merkelig at norske veterinærmyndigheter utsteder sertifikater for fiskepartiene - uten at de kontrollerer fysisk selve fisken.

I slutten av april sa Aleksejenko til russiske medier at de måtte ha en rask avklaring, men nå blir det altså ingen løsning før tidligst til høsten.

Etter det VG forstår er et av problemene at nordmenn og russere hele tiden ferierer til ulike tidspunkter. Nordmenn har lang påskefri, russerne har mange fridager i mai, nordmenn tar fellesferie i juli, mens russere flest ferierer i august.

- Jo, jeg har forståelse for ferie, men jobb er jobb, sier Aleksejenko med et smil.

Krevende planlegging

Regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudtsen, begynner å bli lei av russernes gjentatte klager.

- Det du hører, er den russiske versjonen av en lang diskusjon som har pågått. Realiteten er at mange norske lakse-virksomheter har vært utestengt fra det russiske markedet. Virksomhetene har utredet de manglene som har vært påpekt fra Russland. Likevel går det år uten at noe skjer, sier Røthe Knudtsen til VG.

Han sier at Russland ønsket å komme på en to ukers inspeksjon til neste uke.

- Det er litt krevende å planlegge et godt reiseopplegg på en uke. Vi har prøvd lignende opplegg tidligere, og da har det ofte endt med at de har meldt avbud, eller ønsket å holde inspeksjon på anlegg som ikke har vært planlagt, sier regiondirektøren.

- Et slikt samarbeid er uakseptabelt for Norge.

- Har du tror på at det løser seg i september?

- Ja, jeg har tro på at det løser seg til slutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder