REAGERER: Leder i Stortingets kommunal -og forvaltningskomité, Helge Njåstad, mener Høie bør få beholde vedskjulet sitt. Her er han fotografert foran huset sitt i Austevoll i februar i år. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG

Frp-Njåstad om Høies vedskjul-trøbbel:- Tullete

Helge Andre Njåstad (Frp) mener helseminister Bent Høie blir rammet av et altfor firkantet regelverk når han nå risikerer å måtte rive et fire kvadratmeter stort vedskjul på hyttetomten sin.

Artikkelen er over seks år gammel

Årsaken er at Høie og ektefellen Dag Terje Klarp Solvang har satt opp vedskjulet i et hyttefelt hvor frittliggende uthus ikke er tillatt.

- Jeg synes det blir tullete hvis man ikke skal kunne sette ned et vedskjul på egen tomt. Det blir for detaljert planlegging. Så lenge boligen er akseptert, må man ha tillit til at den som eier boligen må kunne gjøre mindre ting som å sette opp småting som er naturlig for en bolig, uten at det skal utløse alle slags omreguleringskrav, sier leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Helge Andre Njåstad (Frp).

- Men kommunen sier at formålet er å sette grenser for hytteutbyggingen i området. Er ikke det legitimt?

- Jo, men er det et problem å bygge vedskjul å oppbevare veden i? spør Njåstad retorisk.

Innstilt på å rive

Søndag sa Høie til VG at han og ektemannen ikke var klar over at de måtte søke kommunen om tillatelse til å sette opp vedskjulet.

LEGGER SEG FLAT: Helseminister Bent Høie (H) sier at han vil rive vedskjulet dersom formannskapet ikke gir ham og ektefellen en dispensasjon. Foto: HARALD HENDEN/VG


Paret er innstilt på å rive bygget dersom kommunepolitikerne i mandagens formannskapsmøte følger rådmannens anbefaling om ikke å gi dispensasjon fra bestemmelsen.

Har du blitt tvunget til å rive et vedskjul du har satt opp på egen eiendom? Ta kontakt med VGs journalister!

Njåstad mener både Høie og andre toppolitikere har vært rammet av et for firkantet og detaljert regelverk. I stedet for en søknad, burde det holdt at helseministeren sendte en melding til kommunen om endringen, mener Njåstad.

- I dag stilles det krav om at en kommuneplan nærmest skal ha alle detaljer med seg. Da blir det grådig vanskelig for grunneier å gjøre forbedringer og tiltak på egen eiendom, når krav til reguleringer utvikler seg i den retningen, sier Frp-politikeren.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, ønsker ikke å utdype hva han synes om saken.

- Dette var et fint og nett lite vedskjul, jeg tror ikke det skader noen i området, for å si det sånn. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Nesvik.

- Betyr mye

I sin innstilling til formannskapet skriver rådmannen i den Høyre-ledede kommunen i Rogaland at formålet med å ikke tillate uthus er å sette rammer for omfanget av hyttebyggingen i området. Kommunen opplyser at de fleste hyttefeltene deres har en slik bestemmelse.

ULOVLIG: Det lille bygget på fire kvadratmeter ligger delvis skjult bak en stor stein. Foto: Privat


- Når man har et hyttefelt med 150-250 hytter, betyr det mye om alle skal ha en bygning eller to på hvert hyttepunkt, sier ingeniør i plan - og byggesak, Anette Espedal, til VG.

- Hvilke konsekvenser frykter dere?

- Hyttefeltet sitt uttrykk blir annerledes. Det blir en annen eksponering av hyttefeltet hvis alle skal bygge en liten bygning på siden av hytten.

Stikk i strid med administrasjonens anbefaling, vil ordfører Marthon Skårland (H) gå inn for å gi en dispensasjon til Høie og ektemannen under mandagens formannskapsmøte.

- Jeg har sett på hytta og dette vedskjulet som det ikke er søkt om. Jeg kunne registrere at vedskjulet er veldig lite synlig, og jeg vil nok gå inn for at de får dispensasjon fra reguleringsplanen, sa Skårland til VG søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder