Forsvarerne: En forvaringsdom er et brudd på FNs barnekonvensjon

Tiltalte:  - Jeg fortjener den straffen jeg får

SLUTTPROSEDYRE: Statsadvokat Erik Førde fra Oslo statsadvokatembeter legger torsdag ned påstand om straff for 15-åringen som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund. Her i samtale med bistandsadvokat Siv Hallgren. Foto:Frode Hansen,VG

Prosedyrer i rettssaken etter Asker-drapet: Aktor ber om ti års forvaring for drapstiltalt jente (15)

SANDVIKA (VG) Påtalemyndigheten legger ned påstand om at den tiltalte jenta (15) dømmes til 10 års forvaring for overlagt drap.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Statsadvokat Erik Førde mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) natt til 28. oktober i fjor.

SOSIONOM: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto:Privat,NTB scanpix

I påtalemyndighetens påstand er minstetiden satt til seks år.

De rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at 15-åringen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, noe som gjør at hun kan straffes.

– For en voksen vil et drap som dette, hvor det foreligger både overlegg og særdeles skjerpende omstendigheter, ligge på 18-19 år, tett opp mot maksimumsstraffen, sier Førde i Asker og Bærum tingrett torsdag.

For personer som var under 18 år på gjerningstidspunktet er strafferammen imidlertid 15 år, og Førde sier i sin prosedyre at han mener ti års forvaring vil være riktig.

Bakgrunn:Drapstiltalt (15) er strafferettslig tilregnelig.

Personer som er under 18 år på gjerningstidspunktet kan ikke dømmes til forvaring «med mindre det foreligger helt ekstraordinære omstendigheter». Dersom retten tar aktors anbefaling til følge vil jenta bli den første under 18 år som dømmes til forvaring i Norge.

– Etter påtalemyndighetens oppfatning er dette den saken der det foreligger ekstraordinære omstendigheter, oppsummerer Førde etter å gjennomgått ulike argumenter for at barn ikke skal dømmes til forvaring.

– Det er ikke en forvaringsdom som stempler tiltalte som farlig. Hun har siden hun kom inn i institusjon 13.april 2012 hele tiden blitt vurdert som farlig, sier Førde.

– Vil ikke modnes

Han spør seg blant annet om det vil skje en modning hos 15-åringen de neste årene, siden et av argumentene for å ikke dømme unge til forvaring er at de fremdeles er under stor utvikling.

– Nei, det vil ikke skje noen modning. Fordi – beklageligvis – tiltalte sliter med en emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse. Det betyr at den alminnelige modningen som kommer hos ungdom vil ikke komme. Det argumentet har derfor ikke gyldighet, argumenter Førde.

Les også:Psykiater advarte mot vold og drap

Jenta er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for ved to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann. Ved ett av disse tilfellene forsøkte 15-åringen å frata en politibetjent tjenestevåpenet.

Jenta har erkjent å ha begått drapet.

– Ettersom dette er et drap som ville blitt oppdaget uansett, skal tilståelsesrabatten i denne saken være beskjeden, sier Førde under prosedyren.

Les også: Anna var bekymret for arbeidsforhold og sikkerhet

15-åringen nekter for at drapet var planlagt, noe påtalemyndigheten ikke fester lit til.

Backlund ble først kvalt med et belte, før hun ble stukket 21 ganger i ryggen og halsen med en kniv.

– Det å kvele noen er ikke noen lett måte å drepe noen på. Slik vi har forstått det på tiltaltes forklaring var dette en kamp. Anna var en sterk kvinne. Hun ville ikke dø. Men tiltalte strammet og strammet, holdt og holdt. Det har vært en dødskamp som har varte i flere minutter, sier Førde.

Vil ha fengelsstraff

15-åringens forsvarer Cecilie Nakstad argumenterer i sin sluttprosedyre for at drapet hverken var utført med overlegg eller under særdeles skjerpende omstendigheter.

– I formildende retning kommer den totale svikten hun har blitt utsatt for av samfunnet fra hun i februar 2011 første gang kom i kontakt med behandlingsapparatet. Deretter gjøres det feil på feil, til tross for at alle mulige varsellamper burde lyse. Hun har fra første stund gitt klart uttrykk for sine tanker i ord og handling, sier Nakstad.

Forsvarerne mener det beste for 15-åringen vil være en fengselsstraff og er meget bekymret for jenta skal bli overført fra ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel i Bergen til Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt.

– Ved en forvaringdom kan hun bli overført til Bredtveit, og det vil være skadelig. En flytting vil være et brudd med de etablerte rammene som fungerer for henne i Bjørgvin. Da kan man igjen komme i en farlig situasjon, sier Nakstad.

Hun er sterkt uenig i at jenta er best tjent med forvaring.

– Vi er ikke i tvil om at barnets beste tilsier at hun vil få en tidsbestemt straff, og at det er tilstrekkelig for å verne samfunnet. En forvaringsdom mener vi vil være et brudd med FNs barnekonvensjon, sier Nakstad.

Forsvarerne legger ned påstand om at jenta frifinnes for overlagt drap.

Den tiltalte selv fikk, etter normal rettspraksis, mulighet til å komme med en kommentar etter sluttprosedyrene.

Jenta benyttet anledningen og sa at hun nå forstår hva hun har gjort, at hun mener hun fortjener den straffen hun får og at det er helt greit for henne med en forvaringsdom.

Erstatning til de etterlatte

Bistandadvokat Siv Hallgren startet sin prosedyre med å si at hun opplever det som godt belyst i retten at sikkerheten ikke var god nok på behandlingssenteret Små Enheter der drapet skjedd.

– Det vi har fått her er på mange måter berettingen om et varslet mord. Kanskje kunne Anna Kristin vært reddet dersom man hadde vært villig til å bruke mer penger på et farlig barn, spurte Hallgren seg.

Bistandsadvokaten la ned påstand om at den dreptes far, mor og ektemann hver blir tilkjent 250.000 kroner i oppreisningserstatning, samt at ulike familiemedlemmer får erstattet faktiske utgifter til blant annet gravferden på omtrent 180.000 kroner totalt.

Les også

 1. Asker-drapet: Leder ved Små Enheter: Burde vært to våkne nattevakter

  SANDVIKA (VG) Enhetslederen ved Små Enheter i Vollen i Asker innrømmer i retten at behandlingssenteret burde hatt to…
 2. Asker-drapet: Miljøterapeut ble jaget av drapstiltalt (15) med machete: - Tenkte at nå dør jeg

  SANDVIKA (VG) En miljøterapeut som jobbet tett på den 15 år gamle jenta, forteller i retten hvordan hun løp etter ham…
 3. Asker-drapet: Psykiater advarte mot vold og drap

  SANDVIKA (VG) En psykiater som hadde behandlet jenta (15) forklarer at hun advarte mot vold og drap, hvis 15-åringen…

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Asker-drapet: Jente (15) dømt til ni års forvaring for drapet på Anna Kristin (30)

 2. Jente (15) tiltalt for overlagt drap på Anna Kristin

 3. Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

 4. Aktor vil dømme 17-åring til forvaring i ti år for Vollen-drapet

 5. Forsvarer: – Hun er så godt forberedt som det er mulig å forberede en 15-åring på dette

Fra andre aviser

 1. - Jeg vil egentlig bare si at det som er kommet frem om meg er riktig

  Aftenposten
 2. Asker-drapet: Jente (15) tiltalt for overlagt drap

  Aftenposten
 3. Jente (15) tiltalt for overlagt drap i Asker

  Aftenposten
 4. Femtenåringen dømt til ni års forvaring

  Aftenposten
 5. Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

  Aftenposten
 6. Vollen-drapet: Femtenåringen ber trolig om nye sakkyndige

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder