SIKTET: Frp-politiker og seriegründer Henning Holstad ble 10. februar i år siktet for heleri. Her er han fotografert i luksusleiligheten på Aker brygge han senere ble kastet ut av. Foto:Espen Braata,VG

Politiet krever innsyn i
Holstads Facebook-konto

Leter etter chattelinje med Imran «Onkel Skrue» Saber

Tingretten har gitt politiet rett til full innsikt i Facebook-kontoen til helerisiktede Henning Holstad. Holstad selv raser mot både tingretten og politiet. På Facebook.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helerisiktede Henning Holstad, som nekter å forklare seg for politiet, er mer frittalende på sosiale medier:

«I forbindelse med saken mot meg, har politiet krevd innsyn i min bruk av Facebook. De mener tydeligvis at de her skal finne bevis for sine påstander.

Dommer Jon Østensvig i Oslo tingrett synes dette er en god idé, og har avsagt en kjennelse der det blant annet kan leses: Facebook Inc. pålegges å utlevere lagrede data knyttet til Henning Holstad», skriver en oppgitt Holstad selv på en post som ble lagt ut 1. mai.

LES OGSÅ:– Den fengslede FRP-politikerens ville liv

Siktet for heleri

10. februar i år ble Holstad, som siden 1980-tallet har vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo, pågrepet på kontoret sitt og siktet for heleri av syv millioner kroner.

MEDSIKTET: Imran Saber, eller «Onkel Skrue», som han omtales som i det kriminelle miljøet, er siktet for heleri sammen med Henning Holstad. Her er han på en Pushwagner-utstilling med malerier og trykk i Galleri Harald Kjeldaas i Frognerveien. Foto:Markus Aarstad,VG

Samtidig ble Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue» i kriminelle miljøer, pågrepet et annet sted i hovedstaden.

Politiet mener de to siden 2005 har hvitvasket kriminelle penger, syv millioner, gjennom forretningsdriften til Frp-politikeren. Noen av pengene skal komme fra dødsranet av Nokas i Stavanger.

Holstad har nektet for alle anklager fra politiet og satt tre uker i varetekt før han ble sluppet fri. Etterforskningen pågår fortsatt.

– Det vil være ganske enkelt å se i regnskapene om det plutselig skulle dukke opp syv millioner. Alle transaksjoner har gått via bank og alle regnskaper er revidert, sa Holstad da VG intervjuet ham tidligere i vinter.

Politiets teori er at Saber skal ha skutt inn kriminelle penger, for så å få dem ut som «hvit» lønn som ansatt hos Holstad.

Anklager tingretten

Tingrettens avgjørelse om at politiet skal få innsyn i Holstads Facebook-konto, er anket til Borgarting lagmannsrett.

VG har snakket med Holstads advokat Tom H Glosimot, men han viser til den tidligere politikeren.

I ankeskrivet som er lagt ut på Holstads åpne Facebook-side, skriver han at han ikke tror tingretten er klar over hva de egentlig har gitt politiet tillatelse til.

FORSVARER: Henning Holstads advokat Tom H. Glosimot (t.v.) og politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt i retten under fengslingen i av Holstad. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Det kan virke som om tingretten ikke har skjønt hvor omfattende og personverninngripende kjennelsen i realiteten er. Innsynet omfatter alle disse personers religiøse, politiske og personlige forhold, bilder og lyd, hvorav mye ikke er ment for offentlig publisering. Dette er i stor grad avhengig av hvilke personverninnstillinger den enkelte bruker har gjort, skriver advokaten og fortsetter:

– Det gjøres derfor gjeldende at Oslo tingretts avgjørelse bygger på uriktig lovforståelse og også uriktig bevisvurdering.

– Ingen kommunikasjon med Imran Saber

Advokaten anfører videre at politiet ikke vil finne noen kommunikasjon mellom Holstad og Imran Saber på Facebook.

– Den avgjørelse retten bør treffe, er da at Facebook pålegges å fremlegge all den kommunikasjon som finnes mellom Holstad og Saber, eventuelt bekrefte at slik kommunikasjon ikke finnes, skriver Glosimot i anken.

Han avslutter anken med å skrive at det ikke har lyktes ham å finne rettspraksis når det gjelder utleveringspålegg knyttet til Facebook.

I andre saker VG har dekket, har det vist seg å være krevende for politiet å få Facebook til å gi ut informasjon i pågående straffesaker.

I Monika-saken i Bergen, hvor politiet etterforsker et mulig drap, har de ennå ikke fått svar på innsynet i den siktedes konto.

VG har ikke lyktes å få kontakt med Henning Holstad søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder