FUNNET DØD I 2011: Monika (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Politiet avsluttet etterforskningen og konkluderte med at intet kriminelt hadde funnet sted. Foto:HALLGEIR VÅGENES,VG

BT: Etterforsker varslet om siktet 32-åring i januar - ble avvist

Siktet 32-åring nekter kjennskap til saken

Litaueren (32) som nå er siktet for forsettlig drap på Monika (8) ble allerede i januar utpekt som mistenkelig av en etterforsker i bergenspolitiet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etterforskeren ble avvist av sine kollegaer, ifølge Bergens Tidende som også tidligere har omtalt den erfarne politimannens interne kritikk av etterforskningen.

Ifølge avisen skal drapetterforskeren allerede i januar i år ha varslet helt til topps om at omstendighetene rundt dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) var mistenkelige og saken burde gjenopptas.

Mandag ble en 32 år gammel mann fra Litauen pågrepet og siktet for forsettlig drap på Monika, opplyste Hordaland politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Han vil ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett onsdag.

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

Da Monika ble funnet død 14. november 2011 var glasset i inngangsdøren til leiligheten der hun bodde sammen med moren knust. Krydder var kastet rundt i stuen og på kjøkkenet og åtteåringens mobiltelefon, samt flere lett omsettelige eiendeler var borte. Ifølge politiet døde åtteåringen av kvelning, og etter ni måneder med etterforskning ble saken henlagt.

Monikas mor Kristina Sviglinskaja har sammen med sin bistandadvokat Stig Nilsen lenge kjempet for å få saken gjenopptatt.

– Jeg har alltid visst at dette ikke var en ulykke, at det var et drap, har moren tidligere uttalt til VG i et større intervju publisert i august.

Kripos-rapport

I vår ble det klart at en egen etterforskningsgruppe fra Kripos skulle se på saken på nytt. Bistandsadvokat Nilsen, hadde fått den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen, til å lage en rapport der han gjennomgikk etterforskningen. Der påpekte han flere svakheter ved politiets håndtering av saken.

Ifølge BT kom kritikken fra den tidligere drapsetterforskeren før Hansens rapport.

Avisen skriver at etterforskeren hadde begynt å se på Monika-saken høsten 2013, i forbindelse med en annen drapssak han jobbet med. BT skriver at han laget rapporter på svakhetene i saken, som nådde politimesterens bord.

Politimannens innspill ble grundig diskutert på politihuset, men det ble besluttet at det ikke skulle gjøres noe mer, ifølge BT.

I mars 2013 skal han ha fått beskjed fra sin nærmeste overordnede, Rigmor Isehaug, om å holde seg unna saken.

Da VG skrev om Monika-saken i august ble det pekt på flere merkelig og uforklarlige omstendigheter rundt dødsfallet:

Uforklarlige omstendigheter

■ Den knuste ruten i kjellerdøren. Solid, dobbel rute. Politiet mente den hullet ikke var stort nok til at noen kunne ta hånden inn og åpne døren innenfra, men en rekonstruksjon viste at det var mulig.

■ Den forsvunne mobiltelefonen. Hvorfor er den ikke å finne noe sted?

■ Dødsårsaken er klar, men utelukker ikke at skaden kan ha vært påført av andre, og deretter arrangert som selvpåført.

Nå uttaler politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt at Monika ble «drept og kvalt».

■ Flere små glass med matvarekrydder tømt utover kjøkkenet og stuen. Ikke forenlig med Monikas ryddige væremåte. Kan være en ugjerningsmanns forsøk på å ødelegge mulige spor.

■ Alle dører lukket. Helt uvanlig for Kristina og Monika å lukke dørene.

■ Flere lett omsettelige verdigjenstander forsvunnet. Først oppdaget fire måneder senere da mamma Kristina fikk adgang til leiligheten

■ To vitner har sett fremmed mann med spesielle kjennetegn på hovedveien i det aktuelle tidsrom. Politiet mener at observasjonene er gjort langt unna og ikke relevant for hendelsen. Mamma Kristina og hennes advokat mener denne observasjonen er gjort svært nær, og er svært aktuell.

Derfor henla politiet saken

Politiet konkluderte med at det ikke var begått kriminalitet i forbindelse med åtteåringens død. VG kjenner til vurderingene som førte til at politiet henla saken:

■ Det var ingen funn av DNA eller andre spor som indikerte at noen hadde vært til stede og drept Monika.

Ifølge politiet er det nå primært funn av DNA som ikke er funnet tidligere som er årsaken til pågripelsen.

VG+: Når drapsgåter løses av DNA(krever innlogging)

■ Hullet i gatedøren var så lite at en voksen person ville ha problemer med å få inn hånd og arm, enten kunne klær bli revet opp, eller det ville være stor risiko for å skjære seg. Det ville være betydelig enklere bare å brekke hullet litt større.

■ En person med tilknytning til de som bodde der, ble sjekket ut. Vedkommende var fanget opp av et overvåkningskamera et annet sted i tidsrommet dødsfallet skal ha skjedd.

■ Barn kan eksperimentere eller leke på en farlig måte uten at det er hensikten å gjøre noe farlig. Dette kan noen ganger medføre bevisstløshet og få tragisk utfall om det ikke er andre til stede.

Visepolitimester Gunnar Fløystad har tidligere uttalt til BT at avisens opplysninger stemmer.

– Polititjenestemannen hadde innspill til grep som kunne tas, og slo samtidig fast at etterforskningen ikke hadde vært god nok. Innspillene ble vurdert, uten at jeg vil gjengi hvem som gjorde hva internt hos oss, sa Fløystad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder