SAMLEPLASS: I helgene samles opp til 170 ungdommer i alderen 14 til 18 år seg på Oslo S. De skaper bråk og uhygge for reisende. Foto:Nokas,

Oslo S: Tenåringer bortvist 10.500 ganger på tre måneder

Møtes for å slåss og lage bråk. * 40 vektere fysisk skadd hittil i år. * Nå ber Ap-Bøhler justisministeren om mer synlig politi i Oslo sentrum

OSLO S (VG) I løpet av tre måneder har tenåringer blitt bortvist 10.500 ganger fra Oslo sentralstasjon. Hittil i år er
40 vektere fysisk skadd av den samme ungdomsgjengen.

  • Terje Helsingeng
Publisert:

VG er på Oslo Sentralbanestasjon. Nå er det stille, bortsett fra travle reisende, noen tiggere som strekker frem koppen og personer fra en rekke land som vandrer hvileløst rundt.

På kvelds- og nattestid lørdag og søndag endres bildet totalt: Overvåkningsbilder som VG har fått tilgang til viser at opp mot 170 ungdommer inntar Oslo S. De møtes for å slåss og truer både med slag- og stikkvåpen.

ALLE MINE HELTER: Aps Jan Bøhler spør justisministeren hva han vil gjøre for å få ned volden på Oslo S. Her sammen med vekterne Christian Sørensen samt Claus Poulsen direktør i Nokas Frode Østdahl.Foto:TERJE BRINGEDAL Foto: ,

14 til 18 år

De fleste er i alderen 14 til 18 år og gjør nattetimene utrygge for de av de 150 000 daglige reisende som passerer Norges travleste trafikknutepunkt natterstid.

Men heller ikke vekterne går fri. De kan berette om fysiske angrep fra ungdommene: Knekt tommel, angrep med kniv, trusler med gasspistol og kvelertak er noen av hendelsene. Da er legevakten neste stasjon. I tillegg kommer alle verbale truslene og mange angrep hvor de unngår å skade.

– I tredje kvartal i år ble 10.500 ungdommer bortvist fordi de var til ubehag og sjikanerte andre. Så langt har vi hatt 40 reelle skadetilfeller mot vekterne, sier vaktdirektør i Nokas, Frode Østdahl og Signe Horn, eiendomsdirektør i Rom Eiendom.

LES OGSÅ:Vektere brakk armen til Merzu (24)

Brev til justisministeren

I BUTIKKEN: Ungdommer i krangel med en ung kvinne foran en av butikkene på Oslo S.Foto: NOKAS Foto: ,

Nå er situasjonen blitt så ille at saken er løftet opp til øverste nivå – justisministeren. Det skjer i form av et brev Aps storbypolitiske talsmann, Jan Bøhler, har sendt til Stortingets president.

Kravet, både fra han, Rom Eiendom som drifter Oslo S og Nokas, som har ansvaret for vaktholdet er klart: Politiet må bli mer synlige når det skjer mest. Justisdepartementet sier at Anders Anundsen vil svare Bøhler direkte om hva han vil foreta seg.

SLAGSMÅL: Inne på stasjonsområdet slåss ungdommene seg imellom.Foto: NOKAS Foto: ,

– Jeg har forståelse for at justisministeren ikke kan detaljstyre politiets prioriteringer og innsats. Men utviklingen på Oslo S er alvorlig og viktig for samfunnet og hverdagsberedskapen mot vold. Jeg håper derfor statsråden vil sette seg nærmere inn i hvordan politiet tar tak i situasjonen fremover. Politiet må være mer synlig og komme raskere når det slås alarm.

- Alle må samarbeide

Jan Bøhler er opptatt at det må skje i samarbeid med eierne av landets største trafikale knutepunkt, vekterne, frivillige organisasjoner og kommunen.

MASKERT: Med skjerf foran ansiktet forsøker den unge gutten å skjule sin identitet når han ankommer Oslo S.Foto: NOKAS Foto: ,

– Men vi er helt avhengig av at politiet gjør en aktiv innsats og blir mer synlige i helgene. Det er viktig at det snarest ryddes opp i området. Vi kan ikke lenger ha det slik. Det må være trygt å ferdes på Oslo S, det være seg for reisende, de som jobber her og ikke minst innad i ungdomsmiljøene.

Bøhler har også en annen bekymring; at Oslo S skal utvikle seg å bli den reneste rekrutteringsanstalten til alvorlig kriminalitet. Nå går mesteparten av tiden med til å knuffe seg mot tilfeldige forbipasserende for å provosere til bråk og demonstrere overfor vekterne at de ikke kan gjøre noe med dem fordi de ikke er politi.

ANSAMLING: Når mørket senker seg over Oslo i helgene inntar nærmere 170 tenåringer Oslo S kun for å slåss og lage bråk.Foto: NOKAS Foto: ,

- Vekterne er julestjerner

Han er full av lovord om den innsats vekterne gjør på Oslo S. Derfor tok han med seg julestjerner til de to vekterne, Christian Svensen og Claus Poulsen.

– Vekterne fortjener respekt og blomster til jul. Dere er en utsatt gruppe som ikke alltid heises frem, men som gjør en kjempejobb ved å utsette dere selv for risiko og ubehageligheter for å skape trygghet i samfunnet, sier Bøhler.

I 2004 ble syv vektere på Oslo S tiltalt for vold.

Starter kl. 03.45

Den første utfordringen for vekterne på Oslo S starter allerede klokken kvart på fire om morgenen.

– Da åpnes dørene. Da står det 50 hjemløse klare for å komme inn under tak for å sove, sier direktør Rom eiendom, Signe Horn.

Verst er det natt til lørdag og søndag med opp mot 170 unge gutter som samles seg inne og utenfor stasjonsområdet, tilsynelatende bare for å fremprovosere bråk.

– Forrige helg ble tre vektere fysisk angrepet av ungdommene, sier Horn som ønsker mer uniformert politi på Oslo S.

– Men i rettferdighetens navn skal det sies at politiet har sørget for mer ro og orden utenfor stasjonsområdet.

På det meste har Nokas seks-syv vektere på plass. At bråket ikke slår ut på kriminalstatistikken har sammenheng med at de sjeldent blir anmeldt.

– Trygt sted å være

– Det er ingen steder det er mer synlig politi enn nettopp rundt Oslo S, sier sjefen for Grønland politistasjon, Kåre Stølen. I tillegg kommer et stort antall som ikke går i uniform.

POLITITOPP: Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.Foto: ROGER NEUMANN Foto: ,

Han viser til den kraftige nedgangen i kriminaliteten i Oslo, med så mye som 39,7 prosent i sentrale strøk bare det siste året.

– Oslo S er blitt mye tryggere bare i løpet av de to siste årene, så det går absolutt den riktige veien. Se bare på lommetyverier: I oktober i fjor var det 200 i området rundt Jernbanetorget. I år var tallet redusert til 50.

Registrerer forskjellig

Når det gjelder antall bortvisninger opererer politiet og Nokas med vidt forskjellige registreringsformer. Mens politiet noterer ned både navn, tid, sted, årsak og hvem som har foretatt bortvisningen, opererer Nokas kun med tall.

– Det betyr for eksempel at om man bortviser 50 personer fra et sted, så blir antallet 50. Det samme skjer når man bortviser personer som befinner seg i et område hvor dørene skal stenges eller når noen må forlate stedet på grunn av rus.

Tar det på alvor

– Hva med 40 vektere som er skadet i år?

– I dette området har vi registrert 53 voldsanmeldelser og ca 30 hvor vektere var innblandet på Oslo S, men uansett tar vi dette på alvor. En skadet vekter er en for mye.

Stølen sier at både politiet, Bymisjonen og Uteseksjonen er godt fornøyd med utviklingen og oppfatter ikke Oslo S som et sted for kriminalitet.

– Vi har mye kjekk ungdom som vi forsøker å møte med tillit og respekt. Det er nå også en gang slik at de må ha et sted å møtes, de også.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder