EVAKUERT: Et område på 250 meter fra stedet hvor dynamitten ble avfyrt er nå stengt og personer som befinner seg i nærheten evakuert. Foto: JOHN MIKAEL KNUTSEN/ LESERBILDE

Tre pågrepet etter sprengstoffunn ved tunnel

Evakuerte bolighus ** Atlanterhavstunnelen er åpnet * Elever måtte holde seg innendørs

Politiet i Kristiansund har nå fått hjelp av en bombegruppe med hund fra Oslo i jakten på det de frykter kan være utplassert sprengstoff.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Årsaken er funn av sprengstoff, som trolig stammer fra et tyveri i Surnadal, i nærheten av tunnelen. Vi har ingen indikasjoner på at det er sprengstoff der inne, men tør ikke ta noen sjanser, sier politimester Arnstein Nilssen i Kristiansund til VG.

Klokken 11.50 får VG opplyst av ordfører Per Kristian Øyen at Atlanterhavstunnelen som onsdag formiddag ble stengt, nå er åpnet igjen.

- En bombegruppe med hund fra Oslo har nå gått gjennom tunnelen uten å finne spor etter dynamitt, sier Nilssen til VG.

Også det evakuerte boligområdet er nå frigitt igjen. Politiet har også funnet noe av dynamitten som var på avveie i Kristiansund.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Sendte ut SMS

Ordfører Øyen opplyser til VG at det er funnet over 70 kilo dynamitt.

- Slik situasjonen er nå har det blitt funnet 75 kilo dynamitt i forbindelse med et tyveri i Surnadal. Mengden var oppbevart i et område i Hagelin, hvor det også var en liten eksplosjon tirsdag kveld. Politiet har i forbindelse med saken hentet inn tre personer, sier ordfører Per Kristian Øyen til VG.

Han forteller området er evakuert i en radius på 250 meter.

- Vi har nå sendt ut 150 SMS-er og talemeldinger til beboere i det usikre området. I meldingen står det at de kan møte opp på Caroline kinosenter som nå er omgjort til et mottakssenter for de evakuerte.

STENGT: Politiet har pågrepet tre personer og evakuert et boligområde i Kristiansund etter en eksplosjon tirsdag. Saken kobles til et stort dynamittyveri. Foto: Hans Ohrstrand / NTB scanpix


Ved 11-tiden er politiets bombegruppe på stedet og jobber. Øyen kan ikke si noe om hvor lang tid det vil ta før de evakuerte kan flytte tilbake.

Kjenninger av politiet

Tre personer er pågrepet i saken. De er i alderen 21-34 år.

- Dette er folk fra distriktet, såkalte kjenninger, sier Nilssen.

- Hvor lenge vil tunnelen være stengt?

- Det er vanskelig å si. Men ikke før vi er helt sikre på at den er ren, sier Nilssen.

Stengningen har skapt frykt i nærområdet i Kristiansund.

Holder elevene inne

- Det jeg vet nå er at det er en bombetrussel i området rundt rundkjøringen som går ned mot Atlanterhavstunnelen. Skolen vår ligger noen hundre meter unna, derfor har vi fått beskjed fra politiet om å holde elevene våre inne, sier rektor Einar Lilleby ved Atlanten ungdomsskole til VG like etter klokken 10.
- Hvordan er stemningen på skolen?

- Vi vet ikke hvor reell trusselen er, men vi tar det seriøst. Likevel er vi såpass langt unna at for våre elever er det nok ikke noe umiddelbar fare.

Ble evakuert

Johan Mikael Knutsen (31) kom kjørende i 09-tiden forbi rundkjøringen, men ble raskt evakuert av politiet.

- Da jeg kom kjørende ble jeg med en gang vinket forbi. Det var flere biler som var på vei i samme retning, men alle måtte forlate området, sier Knutsen til VG.

Han forteller at på det tidspunktet var det seks-syv politibiler på stedet.

Det var NRK som først meldte om stengningen.

- Vi fikk melding i går kveld om en eksplosjon i Hagelin-området i Kristiansund. Det viste seg at det var sprengstoff som var brukt, og vi setter det også i forbindelse med et sprengstofftyveri i Surnadal, sier politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NRK.

SPERRER AV: Et område på 250 meter er sperret av. Beboere blir oppfordret til å dra til Caroline kinosenter som nå er omgjort til et mottakssenter for de evakuerte. Foto: NTB SCANPIX


Ser på forbindelser

Politiet fikk melding om en eksplosjon i Hagelin-området i Kristiansund kl. 23.14 tirsdag kveld.

Ifølge politiet observerte vitner en bil som kjørte fra området kort tid etter eksplosjonen. Politiet setter denne hendelsen i forbindelse med funnet av sprengstoff onsdag formiddag.

- Vi ser det slik at det er større mengder sprengstoff som er stjålet, og har derfor sperret av et område med en radius på 250 meter.

Ingen personer eller materiell ble skadet under sprengningen tirsdag kveld.

- Men smellet ble hørt over store deler av byen, sier politimester Nilssen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder