OMSTRIDT POLITIKER: Christian Tybring-Gjedde får lite søtte for sine utspill i saken om Ukraina, her er han på talerstolen under fylkesårsmøtet i Oslo. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN
OMSTRIDT POLITIKER: Christian Tybring-Gjedde får lite søtte for sine utspill i saken om Ukraina, her er han på talerstolen under fylkesårsmøtet i Oslo. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN

Frps Tybring-Gjedde forstår Putin

INNENRIKS

USAs voldsomme fordømmelse av Russlands intervensjon på Krim pisker opp stemningen i Ukraina, mener Frps Christian Tybring-Gjedde. Han støtter ikke den samlede norske fordømmelsen av Russland i konflikten.

Publisert: Oppdatert: 07.03.14 14:30

Den ofte frittalende og omstridte Frp-politikeren sier til Klassekampen at han mener Vesten nå må hjelpe Putin å redde ansikt.

- Jeg reagerer på den kraftige og kategoriske fordømmelsen av Putin. Jeg vil ikke angripe min egen regjering, men det må gå an å se at han står overfor et veldig vanskelig dilemma her, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Istedenfor å henge seg på bølgen av fordømmelse tar Tybring-Gjedde til orde for varsomhet overfor russerne.

VG DIREKTE: Få siste nytt, se VGTV og chat med VGs journalister

- Jeg tilhører dem som mener at Vesten og spesielt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umiddelbar og voldsom fordømmelse, sier han.

- Bommer

SVs Bård Vegar Solhjell peker på at det går et veldig klart skille mellom å forstå en situasjon, og det å akseptere og unnskylde den, slik han mener Tybring-Gjedde gjør.

- Det er ingen saklige grunner til å unnskylde eller se mellom fingrene med det Russland har gjort, sier Solhjell til NTB.
Det andre punktet hvor han mener Tybring-Gjedde tråkker feil, er i synet på folkeretten.

- Jeg synes han bagatelliserer det som er et grovt overtramp mot folkeretten, sier SV-nestlederen.

- Han har rett i at dette har skjedd før. Men vi må ikke komme dit at vi unnskylder nye overtramp mot folkeretten med at det har skjedd før. Det burde være motsatt, sier Solhjell.

Han viser til at alle folkerettsbrudd burde fordømmes unisont fra SV til Frp, enten de gjelder Russlands inngripen i Ukraina, USAs invasjon av Irak i 2003 eller Israels okkupasjon av Palestina.

Demokratisk

Tybring-Gjedde har sett at både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har kommet med skarpe angrep mot Norges naboland etter at russiske styrker tok kontroll over Krim-halvøya. Solberg har også hyllet den nye ukrainske regjeringen som overtok etter at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble tvunget til å trekke seg.

- La gå, russerne har brutt folkeretten. Men jeg mener dette må settes inn i et større perspektiv. Det er ikke åpenbart at den nye regjeringen i Ukraina er mer demokratisk enn den forrige. Ukraina er et dypt splittet land, og store deler av befolkningen liker Janukovitsj, sier Tybring-Gjedde som vanligvis er svært positiv til amerikansk politikk.

BAKGRUNN: Dette må du vite om Krim-konflikten

- Tenk om Quebec eller nordlige Mexico hadde erklært seg uavhengig. USA ville gått inn, fortalt verden at det var deres bakgård og bedt Russland om ikke å blande seg. Det blir veldig ensidig å late som om det som nå skjer, er så utrolig forskjellig, sier han.

Uten støtte

Tybring-Gjedde sier dette ikke handler om å være for eller mot USA, men aller mest om å forstå at Ukraina er et land der kanskje 55 prosent av folket vil lene seg mot øst, mens 45 prosent vil se mot vest.

Christian Tybring-Gjedde får imidlertid lite støtte for utspillet i sitt eget parti. Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, er helt uenig med partifellen:

- Frp og regjeringen fordømmer russernes handlemåte og det militære inntoget i Ukraina på det sterkeste. Det må det ikke herske noen tvil om, sier han.

Her kan du lese mer om