NY JOBB VENTER: Knut Olav Åmås gir seg som statråd etter bare litt over syv måneder. Foto: Scanpix

NY JOBB VENTER: Knut Olav Åmås gir seg som statråd etter bare litt over syv måneder. Foto: Scanpix

Åmås ny sjef i Fritt Ord

Statssekretær Knut Olav Åmås (46) tar sjefen sin i forsvar, idet han selv forlater Kulturdepartementet til fordel for jobben som direktør for Fritt Ord.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Åmås sier til NTB at han finner kritikken som har vært reist mot Thorhild Widvey (H) for å være en faglig svak kulturminister «både urettferdig og ukorrekt». Han benekter dessuten at når han nå slutter etter bare måneder i departementet, så har det sammenheng med det kritikerne mener er liten faglig tyngde hos sjefen.

- Widvey er en uhyre dreven og dyktig politiker, som har stor gjennomføringsevne, sier Åmås til NTB.

Mange av de samme kritikerne mener imidlertid at det nettopp har vært Åmås som har tatt en vesentlig del av ansvaret for departementets politiske arbeid de åtte månedene han har vært der.

- Ingen langsiktig jobb

Det vakte oppsikt, i positiv forstand, at den politiske veteranen Widvey hanket inn kulturtungvekteren Åmås da hun ble utnevnt til kulturminister etter valget i høst. Sistnevnte sluttet på sin side omgående som kultur- og debattredaktør i Aftenposten for å kunne ta det politiske vervet.

- Jeg skulle gjerne hatt mer enn åtte måneder i departementet. Men med min kompetanse og bakgrunn, hadde jeg uansett ikke tenkt å gjøre et langsiktig yrke av politikken. Derfor har jeg sagt ja til Fritt Ord, sier Åmås.

Han begynner i stillingen som direktør for «en av de fineste og mest uavhengige institusjonene i det norske samfunnet til høsten. Åmås tar over etter Erik Rudeng, som går av med pensjon.

- Det blir en veldig fin fortsettelse av det jeg har drevet med de siste tjue årene.

Beklager at han slutter

Formelt får Åmås innvilget sin avskjedssøknad av Kongen i statsråd fredag. Widvey selv beklager i en kort pressemelding at Åmås slutter.

- Det har vært en stor glede å samarbeide med Knut Olav Åmås i disse månedene. Jeg ønsker ham lykke til med nye og spennende oppgaver, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Åmås mener Widvey har skapt «større trøkk i mediepolitikken» på åtte måneder enn hva de rødgrønne klarte på åtte år, og gir «avbyråkratisering og forenkling for frivilligheten» som et eksempel på gjennomføringskraften han tidligere trakk fram.

- Vi har dessuten rettet oppmerksomheten bort fra Kulturløftets vekt på infrastruktur og bygninger til å diskutere innhold og kvalitet, sier han.

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fr. Rieber-Mohn, føler seg trygg på at Åmås vil fortsette arbeidet for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder