SJOKKERT: Forbundsleder i Norges Handikapforbund Arne Lein mener at politiet gikk langt over streken da de bruke ordet «mongoloid» på Twitter. Foto: Handikapnytt Brænde, Eivind Griffith

Politiet beskrev gutt som «mongoloid» på Twitter

Politiet i Oslo skapte sterke reaksjoner da de beskrev en gutt som «mongoloid» på Twitter. - Diskriminerende, sier Arne Lein i Norges Handicapforbund.

  • Anja Elen Eikenes

les også

Politiet beklager «utlendinger»-melding på Twitter

Oslo politidistrikt fikk kraftige reaksjoner etter at de tok i bruk den nedsettende beskrivelsen om en gutt med funksjonshemmingen Downs syndrom i en melding på Twitter.

En av leserne skriver dette:

- Mongolid er vel et ord vi ikke bruker i dagens samfunn? Fy skamme seg!

Få minutter etter at meldingen ble lagt ut oppdaget politiet reaksjonene. Raskt skrev de en ny melding, og slettet den første meldingen som kom ut.

- Diskriminerende

Downs syndrom er en form for medfødt utviklingshemning som skyldes at man har 47 kromosomer i stedet for 46. Syndromet ble tidligere kalt "mongolisme", en betegnelse som ikke blir brukt lenger fordi den oppfattes som nedsettende, ifølge Store norske leksikon.

Forbundsleder i Norges Handikapforbund Arne Lein mener at denne måten å beskrive et menneske på et helt feil.

- Det er sjokkerende og de har gått langt over streken når offentlig virksomhet betegner et menneske på den måten. Det er en holdning og mentalitet som er flaut å lese, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund Arne Lein.

Han sier at ordet før ble brukt som et uttrykk for personer som hadde en form for utviklingshemming, og understeker at det ikke er et ord som brukes i dag.

- En slik type beskrivelse av et menneske vitner om en holdning overfor personer som er forunderlig og sterkt diskriminerende.

Han håper at de ansvarlige for meldingen går ut og beklager, og sørger for at det aldri skjer igjen. Politiet har tidligere i år mottatt massive kommentarer fra publikum da de brukte ordet utlending, og beklaget ordbruket etterpå.

- For dårlig kunnskap

Også Camilla Schreiber, styreleder i Norsk nettverk for Down syndrom, reagerer på at politiet har brukt dette ordet.

- Det som slo meg, og det jeg velger å tro, er at dette må være en godt voksen politimann som ikke har vett. Det er sjokkerende at dagens utdannede politi velger å bruke en sånn betegnelse når ikke andre deler av samfunnet gjør det. Det er trist hvis de ikke vet hvilken betegnelse man bruker i dag.

Hun mener at politiet bør ha bedre kunnskap om emnet.

- Jeg er ikke ute etter å ta politiet, men jeg tenker at hvis det ser så dårlig ut med allmennkunnskapene, må de gjerne henvende seg til meg eller styret for å få informasjon om hva Down syndrom er, og når ordet ble tatt i bruk.

Politiet legger seg flate.

- Det er bare å beklage på det sterkeste, det var ikke meningen å støte noen, og det skal ikke skje igjen. Jeg har ikke noen god forklaring på dette, men ordet kom litt fort ut, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Ola Krokan til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder