FORNØYD: Politimester Hans Sverre Sjøvold gleder seg over nedgangen i ungdomskriminaliteten. Foto: Jan Petter Lynau, VG

FORNØYD: Politimester Hans Sverre Sjøvold gleder seg over nedgangen i ungdomskriminaliteten. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Færre unge kriminelle

Slik skal Oslo-politiet lykkes bedre

Oslo-politiet mener de lykkes i kampen mot ungdomskriminelle. Antall arresterte er det laveste i dette årtusen.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I disse dager står 19 unge menn på tiltalebenken i den såkalte barneranssaken i Oslo. Men statistikken ellers viser, ifølge Oslo-politiet, en gledelig utvikling:

Mens det i toppåret 2007 ble anmeldt 1797 mindreårige under 18 år, var tallet i fjor 1099. Det er en nedgang på 11,2 prosent fra året før.

Les hele statistikken her.

- Færre grove innbrudd

Politimester Hans Sverre Sjøvold gleder seg over nedgangen - ikke bare for unge lovbrytere, men også for de fleste andre kriminalitetsgrupper.

- Det ble i fjor begått færre grove innbrudd fra boliger, det var nedgang i antall lommetyveriet og ikke minst; nedgang i barne- og ungdomskriminaliteten. Akkurat det er det mest gledelige og positive som kriminalstatistikken viser, sier Sjøvold.

Han mener det beviser at det nytter å sette inn politiressurser mot bestemte grupper og mot spesielle typer kriminalitet.
En suksesshistorie er etterretning- og vinningsgruppen ved Majorstua politistasjon, som har sørget for at fjoråret var det laveste på det man kan huske når det gjelder innbrudd i private hjem; den form for kriminalitet som kanskje har størst innvirkning på den enkelte. Antallet er nå bare en tredjedel av hva det var i toppåret 2008.

Spesialstyrke

Det er også færre lommetyverier i Oslo sentrum etter at en spesialstyrke i fjor ble satt inn for å løse et til da tiltagende problem.

Oslos politimester takker de samarbeidende etater og organer, ikke minst i bydelene, for at man nå lykkes bedre med å få bukt med ungdomskriminaliteten. Det skjer til tross for at det i fjor var en økning i antall ran, dog færre enn det var for fire år siden.

- Det viser seg at det går an å jobbe med de unge helt ned på individnivå, mener Sjøvold.

Han har planen klar for dette året: Politiet i Oslo skal bli mer synlig og tilgjengelig. Arbeidet med å forebygge barne- og ungdomskriminaliteten skal fortsette. Det samme gjelder å knekke gjengstrukturene. Innsatsen mot vinningskriminalitet forsterkes ytterligere.

Han håper at Oslo skal bli en by uten åpenlyse bruker- og omsetningssteder for narkotika. Voldtekt skal forebygges og bekjempes og det skal være tilstrekkelig beredskap for å håndtere større hendelser, mener politimesteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder