HAR SNUDD: Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Politiet sier ja til å bære våpen

MOLDE (VG Nett) Politiansatte har overraskende sagt ja til generell bevæpning. Dermed har etaten snudd fra et klart nei for ett år siden.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Vedtaket om at tjenestemenn bør bære våpen som er synlig for alle ble fattet på landsmøtet til Politiets Fellesforbund i Molde i dag.

Den dramatiske avstemningen kl. 10.55 endte med at 71 sa ja, mens 53 fortsatt er motstandere ev bevæpning.

Etter at de ansatte nå går inn for bevæpning vil det få store konsekvenser for den videre behandlingen av spørsmålet.

- Dette er et «GO» til den videre debatten om bevæpning, og jeg skal forsikre dere alle om at dette er noe Politiets Fellesforbund kommer til å løfte høyt. Jeg forventer nå at politikerne og vår arbeidsgiver i Politidirektoratet både tar dette på alvor og tar saken. Videre slik at vi kan få en endelig avklaring, sier forbundsleder Arne Johannessen.

Bakgrunn: Politifolk sier nei til bevæpning

Allerede nå signaliserer de fremste justispolitikerne på Stortinget at de må lytte til hva politiet selv mener.

I praksis vil det innebære at alle uniformerte politimenn- og kvinner skal bære våpen hvor ammunisjonen er lett tilgjengelig i belte på kroppen - eller at tilgangen på våpen skal bli enklere og raskere, for eksempel at våpnene ligger tilgjengelig i patruljebilene.

Vil sette fart i debatten om våpenbruk

Vedtaket om å si ja til bevæpning kom overraskende fordi åtte av 10 medlemmer i forbundsstyret til Politiets Fellesforbund på forhånd hadde gått mot at politiet skal bære synlig våpen.

En spørreundersøkelse i 2011, etter 22. juli-terroren, konkluderte med at bare 20 prosent gikk inn for bevæpning. En tilsvarende undersøkelse i høst, foretatt blant politifolk som har opplæring og trening i å løse skarpe oppdrag, viste imidlertid at politiet var på gli.

TRENING: Mange politifolk mener de får for dårlig våpenopplæring og vil ha mer tid på skytebanen. Foto: SCANPIX


Nå sa 42 prosent ja til bevæpning - mens 52 fortsatt var motstandere.

Landsmøtet i PF ga uttrykk for stor frustrasjon over at Politidirektoratet og Justisdepartementet ikke har maktet å besvare de krav som landsmøtet i fjor kom med om på hvilken måte politiet skulle bevæpnes.

Flere representanter begrunnet også sitt ja-standpunkt med at det ville sette fart i den videre debatten om våpenbruk i politiet. Med ei nei kunne politiledelsen og politikerne enkelt og greit legge hele problemstillingen i skuffen.

- Bevæpning kommer før, eller siden

Forbundsleder, Arne Johannessen, gikk så langt som å si at direktoratet og departementets arroganse var en stor skam, både overfor publikum og de ansatte som forlanger mer trygghet.

Selv erkjente lederen for over 14 000 politiansatte at han selv også var på gli i spørsmålet om generell bevæpning, selv om han til nå har vært motstander.

- Bevæpning kommer før, eller siden, men jeg håper enda det er en stund til, sa Johannessen.

Nestleder i forbundet og leder i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad, er tilhenger av bevæpning:

- Jeg har lyttet mest til dem som føler problemet mest på kroppen. De har behov for et verktøy mer i verktøykassen.

Høyre og Frp vil støtte politiet

- Når politiet selv sier ja til bevæpning betyr det selvsagt enormt mye for den videre prosessen og skaper en helt ny politisk dynamikk, sier Høyres justispolitiske talsmann, Andre

VIL LYTTE: Nestleder i Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl (H). Foto: Espen Braata

Oktay Dahl.

- Det er viktig hva de ansatte sier. Derfor vil vi lytte til dem, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Nestleder i justiskomiteen, Jan Bøhler, mener at terskelen for når politiet skal kunne bevæpne seg må bli atskillig lavere enn i dag hvor det er politimesteren som må gi tillatelse.

Han mener at operasjonslederen må kunne gi tillatelse og at det må være fremskutt lagring av våpen i politipatruljer og på politipostene, for eksempel på flyplassene.

- Jeg er også enig i at kritikken om at myndighetene har vært alt for trege med å avklare dette spørsmålet og ønsker nå en snarlig avklaring hvor vi kan gjennomføre effektive tiltak for raskere bevæpning av norsk politi når det er påkrevd, sier Bøhler.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder