UTFORSKET VERDEN: Fire små sjarmerende gepard-nøster tok i dag sine aller første skritt ute i Dyreparken i Kristiansand i dag. Foto: Ole Martin Buene Dyreparken

Gepardungene i Dyreparken har hatt sin første dag ute

I mai ble gepardunger for første gang født i Norge. Nå er de blitt store nok til å utforske verdenen utenfor buret.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette gikk mye bedre enn jeg hadde sett for meg, sier dyrepasser Olav Åsland ved Dyreparken i Kristiansand.

Han hadde fryktet at det ville ha drøyd lenge før de fire gepardungene våget seg ut, men det tok ifølge dyrepasseren svært kort tid fra luken gikk opp til de fire små sjarmerende nøstene våget seg utenfor buret for første gang.

Helt siden de ble født i slutten av mai i år har de oppholdt seg inne sammen med moren Kimani.

Les også: Verdens raskeste pattedyr til Norge

Saken fortsetter under bildet

MED MOR: Gepardmamma Kimani fødte fire unger i mai. Det har aldri skjedd før i Norge. Foto: Ole Martin Buene Dyreparken

Ifølge Åsland var det mye ukjent for de fire små, som hoppet, spratt og løp rundt om i luftegården mens de utforsket den hittil ukjente verdenen av gress, trær, steiner og vann.

– De oppdaget hele tiden nye ting, til og med at maten kan komme med vinger på. En skjære kom nemlig flygende forbi – som de instinktivt begynte å jakte på.

Dyreparken 2013: Avlivet alle kenguruene

– Kan fort havne i trøbbel

Dyreparken, som aldri har hatt gepardunger tidligere, har samlet erfaring fra andre nordiske dyreparker. Anbefalingen har ifølge Åsland vært samstemt: Man bør drøye minst to måneder før man slipper ut gepardunger.

– De kjenner ikke sin egen begrensning, og kan fort havne i trøbbel hvis de klatrer opp i trær som de ikke kommer ned igjen fra, eller hvis de hopper ut på en vannlilje og ikke klarer å komme til land igjen. Derfor har vi ventet ekstra lenge for å være helt sikker på at dette skulle gå bra, forteller Olav Åsland.

Se video: Her føder verdens raskeste landdyr

Ungene veier nå rundt fem kilo hver og har for lengst begynt å spise kjøtt.

Denne sommeren har gepardungene vært en av Dyreparkens aller største attraksjoner, men publikum har kun hatt mulighet til å se dem gjennom et vindu. Nå blir de derimot å se i et større uteområdet.

– Vi går en moro tid i møte nå. Vi satser på at ungene skal få utetid sammen med mor Kimani hver dag fremover, sier Olav Åsland.

Les også: Mann (22) død etter arbeidsulykke i Dyreparken

TITTET UT: Her er to av ungene fotografert kort tid etter at luken fra buret åpnet seg for første gang. Foto: Ole Martin Buene Dyreparken

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder