Oslo 20160212. I regi av Tankesmien Agenda er Frp-leder Siv Jensen, hun er med på en debatt på kulturhuset på youngstorget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Etter ett års arbeid med skattereform er regjeringens forslag én halv A4-side

Høyre og Frps «skisse» til den omfattende skattereformen består av et lite ark med fem setninger.

Artikkelen er over fire år gammel

VG har fått tilgang til skissen som regjeringspartiene la frem på møtet i Finanskomiteen i Stortinget onsdag.

I skissen forsøker Høyre og Frp å få med seg de andre partiene på å overlate hele ansvaret for utarbeidelsen av den nye skattemodellen til regjeringen alene.

Fem setninger

I tillegg legger de noen få føringer:

SKISSEN: Skissen fra Høyre og Frp består av fem setninger og er på mindre enn én A4-side. Foto: ,

** Modellen skal gradvis utfase formuesskatten på såkalt arbeidende kapital «med en hensiktsmessig avgrensning».

** Det totale skattebidraget fra norske bedriftseiere skal ikke økes.

** Boliger og hytter til folk flest skal skjermes for økt formuesskatt.

Omfattende arbeid

Den ikke så veldig omfattende skissen er resultatet av en lang og omfattende prosess, som ble igangsatt av Jens Stoltenbergs regjering.

I 2013 - for tre år siden - nedsatte de det såkalte Scheel-utvalget (senere «Skatteutvalget») som skulle utarbeide forslag og modeller til en skattereform hvor målet var å senke selskapsskatten.

I desember for et drøyt år siden fikk finansminister Siv Jensen (Frp) utvalgets rapport. Og i oktober i fjor leverte Jensen stortingsmeldingen «Bedre skatt» hvor hun oppsummerte sitt syn på hvordan en skattereform burde bli.

Men siden den gang har lite skjedd. Frem til i dag har komiteen kun hatt ett forslag til løsning liggende på bordet, og det var forslaget fra «Alliansen for norsk privat eierskap».

Vraket skisse

Men den skissen ble kastet på bålet av blant annet Arbeiderpartiet og Venstre mandag denne uken.

Og dermed måtte Høyre og Frp legge sitt eget forslag på bordet: Skissen VG nå kan presentere.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen har vanskelig for å holde tilbake sin skuffelse.

– Vi hadde ønsket oss mer fremgang enn hva vi har sett så langt. Det regjeringspartiene har presentert i dag er et godt stykke unna hvor vi burde være nå, sier hun.

LITEN FREMDRIFT: Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen, her sammen med sin partileder Jonas Gahr Støre (begge Ap). Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

Har god tid

Siri A. Meling fra Høyre er saksordfører og leder forhandlingene om reformen.

– Alle partiene har signalisert at de ønsker en bred enighet om skattereformen. Det har vært en del spørsmål, blant annet om beregninger, som har tatt en del tid. Det viktigste for oss er at vi får et godt resultat til slutt, og da er tidsbruken underordnet, sier Meling.

Hun vil ikke kommentere om hun er fornøyd med sin egen skisse i forhandlingene, men understreker at hun ser for seg å komme med flere skisser etter hvert.

– Dette er et innspill i en arbeidsprosess hvor vi skal diskutere mange elementer. Poenger et at det vi har diskutert i dag er en del av en stor skattereform på spørsmål som er viktige, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder