Fem tiltalt i grov overgrepssak i Alvdal

To kvinner og tre menn er tiltalt i den omfattende overgrepssaken i Alvdal i Hedmark. En mor og en stefar til to av ofrene risikerer forvaringsstraff.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De alvorlige seksuelle overgrepene skal ha vært mot fire barn i alderen seks til elleve år.

To av de tiltalte som må møte i Nord-Østerdal tingrett når saken kommer opp i januar, er moren og stefaren til det ene søskenparet som skal ha blitt misbrukt.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

Foreldrene til et annet søskenpar er også tiltalt. I tillegg er en mann tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, men ikke for voldtekt.

- Filmet overgrepene

Fire av de tiltalte skal ifølge påtalemyndigheten ha filmet overgrepene. Ved flere anledninger skal også andre barn og voksne ha vært til stede da overgrepene skjedde.

LES OGSÅ: Etterforsker mulig pedofiliring i Hedmark

To av barna i saken er autister, og den ene moren og stefaren er tiltalt for å ha utnyttet noens psykiske lidelse eller utviklingshemming.

For disse to forbeholder Statsadvokaten i Hedmark og Oppland seg retten til å be om forvaring i 13 og 14 år, går det fram av tiltalen.

Millionkrav

De to barna, som er erklært nærmere 50 prosent varig invalide etter overgrepene, krever to millioner kroner hver i erstatning.

Kravet er rettet mot moren, stefaren og mot en nabo som skal ha hatt en mindre alvorlig rolle i saken.

Barnas bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad-Hansen, sier til NRK at erstatningskravet, som skal behandles samtidig som straffesaken i januar, bare blir symbolske for skadene barna er påført.

- Ødelagte liv

- Denne saken er spesiell i så måte at de har fått varige skader av det de har opplevd. De har opplevd at de aller nærmeste omsorgspersonene har utsatt dem for krenkelser jevnlig på en meget grov måte over tid. Det er på mange måter ødelagte liv, sier bistandsadvokaten.

Til sammen ni personer i Alvdal kommune i Hedmark ble i høst siktet i overgrepssaken mot fem barn, og fem av dem er nå altså tiltalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder