Fornøyd: Teodor Glomnes Johansen rakk å bli historisk på sin første ekspedisjon. Som yngste person noensinne krysset har han krysset Antarktis. FOTO: PRIVAT

Teodor (20) ble verdens yngste over Antarktis

(VG Nett) Norske Teodor (20) havner i Guinness rekordbok etter sin første ekspedisjon. Se de private bildene!

 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Torsdag 12. januar ble Teodor Glomnes Johansen (20) historisk. Han ble da den yngste i historien som har krysset Antarktis.

- Det var tungt, kaldt og helt fantastisk. Man får en enorm mestringsfølelsene når man kan slappe av i 40 minus og ikke være kald, sier Glomnes Johansen til VG Nett.

Historisk: Teodor Glomnes Johansen fikk diplom fra selveste Guinness rekordbok som bevis på at han er historiens yngste til å krysse Antarktis. FOTO: PRIVAT

Prestasjonen har gitt 20-åringen en plass i Guinness rekordbok.

Sammen med åtte andre gikk oslomannen med ski og pulk i fotsporene til Roald Amundsen fra Axel Heibergbreen til Sørpolen. Fra polpunktet gikk ferden videre med vindseil eller kite til Hercules Inlet. Over 1700 kilometer ble tilbakelagt på den 50 dager lange turen over det isbelagte kontinentet.

Leppene frøs fast

Med temperaturer under 40 minusgrader og sterk vind, bød ekspedisjonen på enorme utfordringer for den unge polfareren. I de ekstreme temperaturene skal det ikke mange sekunder og minutter til før ubeskyttet hud får alvorlige frostskader.

Tung start: Klokken tre på natten våknet Glomnes Johansen med opphovne og sammenklistrede lepper på grunn av frostskader. FOTO: PRIVAT

- Leppene mine var ubeskyttede i tre minutter en dag. Dagen etter våknet jeg med svære blemmer og opphovnede sammenklistrede lepper. Du vet du må åpne leppene for å få i deg nok mat til dagens tur og at det kommer til å blø. Det var ikke annet å gjøre enn å rive opp leppene det, sier Glomnes Johansen.

20-åringen fra Oslo hadde aldri tidligere gjennomført en lignende ekspedisjon. Etter å ha avsluttet jobben som brannmann i Forsvaret, var Glomnes Johansen i god fysisk form og uten fremtidsplaner. Etter et informasjonsmøte om sørpolekspedisjoner med de erfarne polfarerne Børge Ousland, Lars Ebbesen og Christian Eide bestemte han seg. Han skulle til Antarktis.

- Jeg er skikkelig lei av å få høre at jeg tilhører glasur-generasjonen, at ungdom blir stadig latere og feitere. Jeg ville bevise for meg selv at ikke alle vi ungdommer er like ille, sier han.

Ousland: - Sier mye om hans målbevissthet

Glomnes Johansen og hans ekspedisjon fikk hjelp med planleggingen av de erfarne polfarerne. Børge Ousland er imponert over hva 20-åringen har fått til på sin første virkelige ekspedisjon.

- Jeg syns generelt det er en stor prestasjon å krysse Antarktis. At han attpåtil er yngstemann som har gjort det, forteller mye om ham og hans målbevissthet, sier Ousland.

Meditativ stund: På Union Glacer fikk Teodor Glomnes Johansen muligheten til å nyte utsikten over et Antarktis i sollys. FOTO: PRIVAT

Han ramser opp bresprekker, ekstremkulde, sterk vind og flere partier over 3000 meter som de største utfordringene under en ferd over polisen. På tross av det, er ikke en tur over Antarktis helt utenkelig også for vanlige mosjonister.

- Er du godt trent og får litt hjelp til logistikken, så er det mulig å gjennomføre. Det krever selvfølgelig mye innsats, vilje, psyke, fysikk pluss at alt må klaffe på en sånn tur, sier Ousland.

Eventyrlysten forsvant ikke i kulda i Antarktis. Glomnes Johansen er allerede i gang med planleggingen av nye turer, akkurat hvor er ennå ikke klart. Men allerede i sommer skal han gå fra Oslo til Bergen som treningstur.

- Det ga veldig mersmak. Jeg koste meg skikkelig på turen. Å jobbe hardt for å nå et mål er noe jeg virkelig liker, sier Glomnes Johansen.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekstrem eventyrlyst

 2. Astrid Furholt (49) vil bli første i Amundsens spor

 3. Pluss content

  Elitesoldat, yrkesdykker og eventyrer: Slik er Børge Ouslands utrolige liv

 4. Pluss content

  2014: Isras drepte 16 sherpaer 2015: Jordskjelv tok 22 liv Teodor (24) fra Oslo overlevde begge gangene: Overleveren

 5. Ble første til å krysse Antarktis alene uten vindhjelp

Fra andre aviser

 1. Amerikaner hevder han slo Børge Ouslands historiske bragd: – Det er rett og slett løgn

  Bergens Tidende
 2. Nær toppen, nær drømmen – nær døden

  Aftenposten
 3. Han var nær toppen, nær drømmen - og nær døden

  Aftenposten
 4. Dette er en slalåmbakke

  Aftenposten
 5. Norsk klatrer filmet det store skredet ved Mount Everest

  Aftenposten
 6. Slik trener hun for å nå Sydpolen: - Det er galskap satt i system

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no