STILLER LYSBAKKEN-SPØRSMÅL: Anders Anundsen (Frp) mener Audun Lysbakken må bevise at normal prosedyre er fulgt i fordelingen av selvforsvar-penger fra departementet. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

(VG Nett) Leder Anders Anundsen (Frp) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, varsler nå at de vil stille spørsmål om statsråd Audun Lysbakkens pengestøtte til feministisk selvforsvarsprosjekt.

 • Ellen S. Viseth
 • Lars M. Glomnes

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg kommer til å ta opp dette på kontrollkomiteens møte på tirsdag, og be om at vi vurderer å sende brev til Lysbakken og ber om hans forklaring. Vi må få avklart hva som har skjedd her, sier Anundsen til VG Nett.

Dagbladet skrev denne uken at Lysbakkens departementet delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs til organisasjoner med flere medlemmer av SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU) i ledelsen.

Regaerer på «SU-støtte»

Han reagerer på saken der de to selvforsvarsgruppene «Jenteforsvaret» og «Seksuell helse og trakassering» i følge Dagbladet i høst fikk henholdsvis 154 000 og 346 000 kroner i støtte fra Barne- og likestillingsdepartementet for å drive voldtektsforebyggende arbeid i skolene.

MÅ SVARE: Likestillingsminister Audun Lysbakken må svare på hvorfor han ga penger til selvforsvarsprosjekter tilknyttet SU. Foto: Krister Sørbø, VG


Pengene ble delt ut i november, uten at andre aktuelle mottakere fikk kjennskap til støtteordningen. Tildelingen ble aldri offentlig utlyst.

Begge gruppene som fikk pengestøtte har tilknytning til SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU). Organisasjonen «Jenteforsvaret» har sågar samme adresse og telefonnummer som SU.

- Må dokumentere prosedyren

Anundsen sier det er prinsipielt viktig at statsråden følger reglene for tildeling av midler.

- Beløpene er veldig små, men det er det prinsipielle som er det viktige her. Det ser ut til å ha skjedd en ganske uheldig forvaltning av tilskuddsordninger. Riksrevisjonen har så sent som i 2010 kritisert regjeringen for generelt dårlig tilskuddsforvaltning, mener Anundsen.

Han mener at det normale er at man utlyser åpent og lar aktuelle kandidater søke.

- Her har man gått til to aktører, hvorav den ene har sterk tilknytning til Lysbakkens parti, hvor han prøver å bli valgt til leder. SU har jo også delegater på landsmøtet. Dermed framstår dette som en svært uvanlig forvaltningsmetode. Selv om dette er små beløp, er det bekymringsfullt dersom det er slik BLD normalt deler ut tilskudd, sier Anundsen.

- I en situasjon der ungdomsorganisasjonen er så nært knyttet til statsråden som dette, er det særlig viktig at han kan dokumentere at normale prosedyrer er fulgt, legger han til.

- En utfordring for Lysbakken

Anundsen peker på at SV lenge har ivret for å få selvforsvar for jenter inn i skolen.

- Tiltaket i seg selv er kjempebra, men man må sørge for at man ikke betaler egen organisasjon for et politisk initiativ. Det kan godt være det er riktig å gi støtte til nettopp disse to, men man må forvente at alle som kunne gi tilbud ble tatt med i prosessen.

- Jeg tror ikke egentlig at det er en sammenheng mellom pengegaven og støtten til Lysbakken, men når prosessen er så uproff er det ikke rart at spørsmålet stilles. Det er en utfordring for Lysbakken.

- Normal prosess

Audun Lysbakken ville torsdag ikke si noe om prosessen. Statssekretær Henriette Westhring sier til VG Nett at prosessen har vært helt normal.

- Var det Jenteforsvaret og LLH som tok kontakt med departementet, eller var det omvendt?

- Departementet ble kontaktet av organisasjonene. På bakgrunn av at midlene var omtalt i statsbudsjettet for 2011, tok organisasjonene kontakt, svarer Westhrin i en epost til VG Nett via sin kommunikasjonsrådgiver.

- Er det vanlig at departementet deler ut penger på denne måten?

- Dette har vært en normal prosess for tildeling av denne type midler, som er omtalt i statsbudsjettet for 2011. Det er vanlig praksis å gi støtte til organisasjoner for bestemte tiltak som de har søkt på dersom organisasjonen har kompetanse og erfaring og kan sørge for gjennomføring av tiltaket som er ønsket.

- Styreleder i Trøndelag LLH og åtte av styremedlemmene i Jenteforsvaret deltar i ungdomsoppropet som støtter Lysbakken som ny SV-leder. Er det problematisk at statsråden bevilger penger til sine egne?

- Saksbehandling i denne saken har vært normal og foregått på embetsnivå. Statsråden tar stilling til bevilgningen etter innstilling fra fagavdelingen.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

 2. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

 3. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 4. Lysbakken: Midlene burde ha vært utlyst

 5. Åpner sak mot Lysbakken

Fra andre aviser

 1. Professor mener Lysbakken-bevilgning er korrupsjon

  Aftenposten
 2. Lysbakken ble advart av embetsverket

  Aftenposten
 3. Lysbakken legger seg flat

  Bergens Tidende
 4. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

  Aftenposten
 5. Vil ta Lysbakken-sak opp i kontrollkomiteen

  Aftenposten
 6. Lysbakken rydder opp

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no