UTØYA-FERGEN: Skipperen på Utøya-fergen MS Thorbjørn forklarer seg om sitt møte med massedrapsmannen, da han fraktet Anders Behring Breivik til øya. Foto: KRISTER SØRBØ

Ord for ord, dag 11, del 1: AUF-vakt og «MS Thorbjørn»-skipperen vitner

Han fraktet Breivik til Utøya og så samboeren bli drept. Likevel hjalp han politiet hele natten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Torsdag startet rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik (33) igjen, etter at retten hadde tatt en lang pause de tre første dagene av uken.

I retten torsdag vitnet skipperen på «MS Thorbjørn» og vakten som sto på Utvika da massedrapsmannen ankom øya.

Skipperen, som også var samboer med «mor Utøya», Monica Bøsei, så de første drapene på øya. Etter det reddet han Thorbjørn bort fra Utøya, før han prøvde å bevæpne seg og selv reise tilbake for å stoppe terroristen. Han tok kontakt med en kamerat som bodde i nærheten. Vedkommende eide våpen.

DREPT: Monica Bøsei. Foto: NTB SCANPIX


- Jeg ringer en av dem, og de kommer ned til vannet med bilen. Vi snakker om våpenet da vi ser en av bilene fra beredskapstroppen som kjører nordover, fortalte skipperen.

Les hva som skjer i retten og still spørsmål i VG Direkte .

Han fortalte i retten om hvordan han hele tiden tenkte på samoberen og datteren. Han fikk etterhvert beskjed om at datteren var i sikkerhet på øya.

Så kaster han seg inn i redningsarbeidet og begynner å frakte politi over til øya.

- Båten blir full av politifolk, og vi kjører til øya. Det er helt stille der, og alt er helt uavklart. Det eneste jeg tenker på er å gå opp og forsikre meg om Monica. Jeg gikk bort og så til Monica, og så Trond ligger der. Oppi alt dette her, hadde jeg fått en melding om at Helene var i sikkerhet. Men det er helt borte for meg når den kom, sier han i retten.

 • 09:04Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Retten er satt. Vi fortsetter nå forhandlingene og jeg vil be aktoratet om å redegjøre for dagens program. [Aktor Svein Holden legger fram dagens plan.] Det høres greit ut. Tørrissen og Aspaas har avgitt sin tilleggserklæring, den er distribuert til rettens medlemmer. Da får vi inn første vitne, Simen Brænde Mortensen.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: I likhet med alle andre vitner må Mortensen avgi forsikring om at han forteller sannheten til retten.
 • 09:05Aktor Svein Holden: - [Dommeren tar vitnet i ed og spør om personalia] Ja Mortensen, du var en deltager på sommerleiren, kan du fortelle oss litt om når du kom til Utøya og hva slags rolle du hadde før du tar oss til hva som skjedde
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Mortensen sitter i vitneboksen og ser mot aktor Svein Holden mens han innleder sin forklaring med å fortelle om når han dro til Utøya i fjor sommer.
  Mens AUF-vakten forklarer seg, snakker Breivik med forsvarer Vibeke Hein Bæra.
 • 09:07Vitne Simen Brænden Mortensen: - Jeg ankom på Utøya mandag den uken for å delta på lokallederkonferansen. Jeg lærte mye om det, som var et av mine verv da. Jeg fIkk mange gode venner og knyttet mange kontakter. Jeg skulle siden inn i arbeidsgjengen, som hadde ansvar for billett og parkinger, Vi hadde plass på landsiden. Der har vi ansvaret for å sjekke at alle har det passet de skal ha og slike ting. Vi får også sikret at vi har en oppdatert liste over hvem som befinner seg på øya.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: AUF-vakten sitter lent fremover i stolen og med armene i kors mens han forklarer seg med en rolig stemme.
 • 09:08Simen Brænden, vakt på Utøya: - [Holden: - Og jeg har forstått det slik at den 22. juli så er du på landsiden. Fortell litt om bakgrunnen for det og hva du gjorde der.] Som jeg forklarte, vi hadde denne registreringa som vi drev på med. Jeg gikk på vakt klokka ett. Det er en del dødtid mellom fergeavgangene, for de fleste ankommer med buss. Så det er noen hektiske perioder, men ellers er det rolig. Så da benytter vi tiden til å holde oss litt oppdatert og følge litt med. Og det var sånn vi fant ut at det var skjedd en eksplosjon i Oslo.
  - [Holden: Og hva skjedde videre?] Vi satt og fulgte nøye med på dette og prøvde å få så mye informasjon som vi kunne. Vi fikk beskjed fra de ute på øya at all aktivitet ble innstilt inntil videre, men vi hadde som utgangspunkt at vi skulle være på vakt til klokka seks.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Når AUF-vakten forklarer seg om ankomsten og møtet med en uniformert Breivik, ser han mot dommerne og psykiaterne.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Breivik er like utrykksløs som tidligere når Mortensen forklarer seg om det første møtet med ham på landsiden.
 • 09:10Vitne Simen Brænden Mortensen: - Så begynner klokka å nærme seg fem. Det kommer en grå varebil ned bakken. Når den bilen kommer, så passerer den oss, slik at jeg ser i høyre vindu at det sitter en mann der i svarte klær. Jeg enser et politiemblem på høyre skulder,. Jeg går bort til bilen, så åpner han døren. Jeg presenterer meg og forklarer hvorfor jeg er der. Han sier sitt navn og hvorfor han er der. Det han da sier, er at han kommer fra politet i Oslo og er på et rutineoppdrag for å sikre øya.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Det er statsadvokat Svein Holden som stiller spørsmål til Mortensen. Holden er aktor i saken sammen med Inga Bejer Engh. Holden har vært aktor i flere medieprofilerte saker, som rettssaken mot tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen, drapssaken mot Stig Millehaugen og Ahmed Shahbaz Dad og 45-åringen som ble frikjent for Skøyen-drapet.
 • 09:12Simen Brænden, vakt på Utøya: - Og at det er flere fra Oslo som er ute i samme ærend rundt omkring. Og så husker jeg at jeg stussa veldig over at han kom i denne varebilen. Jeg tenkte at siden alle mannskapene var i Oslo så var det... Vi visste jo art alle fra Hønefoss også hadde dratt til Oslo, så vi tenkte at alle uniformerte kjøretøy var i Oslo. [Holden: - Var det noe annet du bet deg merke til?] Ikke sånn veldig... Det var det at hadde en pistol på hofta.
  - Med tanke på sitiuasjonen i Oslo var det noe jeg avfeide raskt, det at han hadde våpen på seg, siden situasjonen i Oslo var så spesiell. Jeg spør om han har noe legitimasjon. Da viser han et kort han har hengende rundt halsen som jeg gjenkjenner som legitimt politibevis. [Holden: - Han har altså et kort rundt halsen som han viser til deg?]
 • 09:14Vitne Simen Brænden Mortensen: - Og jeg tenkte at når jeg ser det beviset, så har jeg ikke mer å spørre om. Jeg spør om det er varslet at han kommer. Da sier han: Det skal være det. Da kaller jeg opp informasjon ute på øya og sier at det det står en politimann som skal over til øya. Så går det en del beskjeder; matrosen og kapteinen får beskjed om å innfinne seg på båten, som da lå på Utøya. Så får jeg beskjed om at det er greit og at båten snart vil komme. Så kaster jeg et blikk på ham og ser at han oppfatter beskjeden. Da sier jeg hade og snur meg og går tilbake til teltet, hvor vi satt.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Mens rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby gjør notater på datamaskinene sine, sitter de to andre rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen og lytter.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Aktor Holden lar Mortensen forklare kronologisk om hendelsen uten mange avbrytelser. Bare noen få ganger stiller han korte spørsmål for å få presisert detaljer.
 • 09:18Vitne Simen Brænden Mortensen, vakt på landsiden: - [Holden: - Kan du si noe om avstanden fra bilen til teltet?] Det er snakk om en 20-30 meter ca. Så jeg setter meg igjen der. Og de andre, det har kommet flere som ønsker å komme over på øya og de står der. Og de lurer på hvem dette er for en kar, og jeg forteller dem litt av det jeg har fortalt retten nå. Og da ser jeg at han går og åpner døren bak. Jeg ser fra mitt ståsted at han driver med et ganske heavy våpen, og jeg legger merke til at det er kikkertsikte på dette våpenet. Så setter han seg i bilen igjen og blir sittende til båten kommer. Så kommer da båten og... Og Monica Bøsei går av båten og møter da denne politimannen. De står og snakker sammen. Jeg hører ikke hva de snakker om, men de står og snakker en stund.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: AUF-vakten virker preget når han forteller om de tre første skuddene som ble avfyrt på Utøya. Han var da på landsiden og forstod ikke hva som var i ferd med å skje. Mortensen tar flere korte pauser og ser ned i bordet i vitneboksen mens han forklarer seg.
 • 09:18Vitne Simen Brænden Mortensen, vakt på landsiden: - De snakker en liten stund og om kassen han har bak i bilen. Han har da med seg dette geværet. [Holden: - Hvem er det som hjelper ham med å få kassen om bord?] Jeg husker ikke hvem. [Holden: -Men han kommer seg om bord?] Han kommer seg om bord og båten går over og setter kursen over fjorden. På dette tidspunktet så sender jeg en melding til en kamerat klokken 17.14 om at det er bevæpnet politi på vei over. [Holden: - Var det til en kamerat på øya?] Ja det var til en kamerat på øya. Fra teltet har vi ikke utsyn til øya, så vi ser ikke når båten legger til land der borte.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Det er ingen synlige reaksjoner i salen når Mortensen begynner å snakke om skytingen. Tilhørerne sitter rolig. Mange stirrer tomt foran seg og lytter til det vitnet forklarer.
 • 09:20Vitne Simen Brænden Mortensen: - Så hører jeg noen lyder. Jeg hører tre skudd. Jeg visste jo at han hadde våpen. Det hadde jeg sett. Den første tanken var at han testet våpenet. Hvorfor gjør han det? Det er så opphissende stemning fra før og at han da skal teste våpen, det virket helt merkelig, men det var tanken min. Så hører vi to lengre skuddserier, vi som befinner oss på kaia, altså på landsiden. Vi får panikk, går ut av teltet og ser mot øya og roper «hva skjer». [Aktor Svein Holden: Hvor mange var dere på landsiden?]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Det er flere fornærmede og etterlatte tilstede i retten når tema blir Utøya. I forrige uke var det god plass i sal 250. Nå er det igjen nærmest helt fullt.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Mortensen har tydelig vanskeligheter med å forklare seg om massakren han blir vitne til fra landsiden og puster tungt, men han forholder seg rolig og holder blikket festet til aktor Holden.
 • 09:24Vitne Simen Brænden Mortensen, vakt på landsiden: - [Holden: - Hvor mange var det på landsiden på denne tiden?] Jeg vil anslå at det var 15 stykker ca. Det kom noen med buss på denne tiden, men jeg vet ikke hvor mange det var. Ca 15 stykker. Vi ble grepet av panikk. Min første tanke var at det var en polititjenestemann som hadde klikket. Min tanke om bomben var at det var islamister, og at det var en politimann som hadde begynt å skyte minoritetsungdom, som det er mange av i AUF og som det var mange av tilstede på øya.
  - Jeg tenkte at det var rettet mot minoritetsungdom som det var mange av på øya. [Holden: - Hva gjorde dere?] Det var flere som fulgte oppfordringern om å ringe ambulanse og politi. Jeg registrerte ihvertfall at det ikke var noen som kom igjennom. Men vi prøver å få kontakt. På et tidspunkt, det er ikke snakk om mange minuttene, men så sier noen «kom dere inn i bilene, nå kjører vi». Jeg tar med meg telefonen og setter meg inn i nærmeste bil.
  - Da jeg setter meg inn i bilen, ser jeg Thorbjørn bakker ut og kjører ut i Tyrifjorden. Da tenker jeg at nå kommer det flere for å bistå ham. Så kjører vi opp bakken og setter kursen sørover. Jeg tenker at vi skal til Drammen, men vi kjører mot Sandvika. Så får sjåføren kontakt med politiet. Han var veldig opprørt og han sliter med å holde kontroll på bilen, så de bryter samtalen. Like etter kommer jeg gjennom. Jeg gir beskjed om at det er en mann med politiuniform, som går på Utøya i politiuniform og våpen. Jeg opplyser at han har en pistol og tyngre gevær.
  - Som i utgangspunktet skulle være på øya. [Holden: -. Får dere kontakt med noen som er på øya under bilturen? Jeg er litt usikker. Jeg tror det blir oppnådd kontakt men det husker jeg ikke. [Holden: - Så etter bensinstasjonen drar dere til politiet. Jeg ser du er i avhør 19.50. Ja det stemmer. [Holden: - Da har vi vært gjennom hendelsesforløpet. Er det noe du har lyst til å trekke frem avslutningsvis?] Nei, det er det ikke.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Aktor Holden har ingen ytterligere spørsmål til AUF-vakten og forsvarer Geir Lippestad tar ordet.
 • 09:27Vitne Simen Brænden Mortensen, vakt på landsiden: - [Geir Lippestad: Du ser en grå bil, kan du si mer om måten han kjører ned på?] Han kjørte rolig og kontrollert ned bakken. Idet han svinger inn på parkeringplassen, så stopper han litt, så finner han en plass helt nede ved vannet [Forsvarer Geir Lippestad: Så det ut som han visste hvor han skulle parkere.] Det blir vanskelig å svare på. Han fant seg en parkeringsplass, og parkerte. [Forsvarer Geir Lippestad: Er det lett å finne frem til parkeringsplassen? }
  - Personlig vet jeg ikke om jeg hadde funnet fram den veien, altså. Den er litt sånn bortgjemt den nedkjørselen. Litt kjent må du nok være for å komme deg dit. Det er mitt inntrykk i hvert fall. [Lippestad: - Den samtalen som dere hadde. Du sier at den forløp rolig, og at du trodde det var en politimann du hadde med å gjøre. Kan du si litt mer om den samtalen? Hva var det som gjorde at du trodde det var en ekte politimann?] Nei, det var vel... Det var det merket han hadde på skulderen. Og helt fra starten, så var jeg innstilt på at dette var en kar fra politiet. Også hadde han dette skiltet rundt halsen, så det virket som han var det. Også var det det at han var bevæpnet, at han hadde en pistol. Det er jo ikke hverdagskost i Norge.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Mette Yvonne Larsen tar ordet. Hun er spesielt opptatt av hvordan Breivik oppførte seg. Dette er spørsmål som dreier seg om tilregnelighetsspørsmålet. Mortensen beskriver Breivik som rolig. Det eneste AUF-vakten stusset på var at "politimannen" omtalte det som hadde skjedd i Oslo som et terrorangrep. På det tidspunktet var det ikke uttalt offisielt at det dreide seg om terror.
 • 09:32Vitne Simen Brænden Mortensen, vakt på landsiden: - [Geir Lippestad: - Du hadde noen betrakninger om den hvite varebilen istedenfor en uniformert politibil. Sa han noe om det selv hvorfor han kjørte en slik bil?] Nei det husker jeg i såfall ikke noe av. [Dommer: - Har bistandsadvokatene noen spørsmål?] [Mette Yvonne Larsen: - Hvilket tidspunkt mener du Breivik dro over til Utøya?] Den meldingen jeg sendte til min kamerat, da var tidspunktet 17.14. [Mette Yvonne Larsen: - For å følge opp det at Breivik var rolig. Var det noen i det hele tatt du reagerte på ved hans oppførsel?] Nei, ikke noe på oppførselen. Han var rolig, det var ikke noe unormalt. [Mette Yvonne Larsen: - Han sa ikke noe og kom med noe utbrudd?] Jo, han nevnte at det var i forbindelse med terrorangrepet i Oslo. Og han sa veldig spesifikt terrorangrepet.
  - Det var noe jeg stusset litt over at han hadde den myndigheten, siden det ikke var bekreftet at det var et terrorangrep. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: Kommenterte du det? Nei, det gjorde jeg ikke. [Vitnet er ferdig og forlater retten]
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Da har skipperen på MS Thorbjørn inntatt vitneboksen. Klokken 17.07 22. juli i fjor ankom ferja Utøya. Kort tid etter drepte Breivik sine to første ofre: politimannen Trond Berntsen, Utøyas innleide vaktmann, og «mor Utøya», Monica Bøsei, daglig leder på Utøya.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Inga Bejer Engh stiller spørsmål. Hun påpeker overfor retten at vitnet var skipperen på M/S Thorbjørn og at han mistet samboeren sin. Engh er aktor sammen med Holden og de bytter på å stille spørsmål. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad beskriver Engh som mer initiativrik og kreativ enn Holden. Hun er mest kjent for metanolsaken i 2005 der hun var aktor i rettssaken. Flere mennesker døde og ble skadet av livsfarlig sprit.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Skipperen står oppreist i vtineboksen med hendene foldet mens han innleder sin forklaring. Han ser ned i gulvet og snakker med en rolig og tydelig stemme.
 • 09:35Vitne NN: - [Dommer Arntzen tar vitnet i ed.] [Engh: - Da er retten kjent med at du jobbet på Utøya. Og at du er kaptein på «MS Torbjørn». Og at du var samboer med Monica Bøsei. Alle disse tre tingene stemmer?] Ja. [Engh: - Kan ikke du begynne med å fortelle litt om den dagen, hvordan var stemningen?]
  - Jeg satt og så på TV fra regjeringskvartalet etter bomben smalt der. Da fikk jeg en telefon om at jeg måtte dra og hente en politimann. Da går jeg ned og på plassen og der møter jeg Monica. Da reiser vi over. Jeg, Monica og matrosen.
  - Ja. [Aktor Inga Bejer Engh: Har det vært noe samlte med de på øya om det som har skjedd?] Ja, det har det vært, men min rolle er stort sett å kjøre båten, men NN har kjørt gjennom Oslo og han kommer opp til øya med varer. Det var bakgrunnen samtalen. Når vi kjører over, så tenker jeg ikke så mye, jeg husker ikke hva som ble sagt. Det kommer en politimann ut av en bil, som står med bakenden mot båten. Monica går frem og hilser på ham, jeg tror ikke jeg hilser på ham. Han går tilbake mot bilen og henter en stor kasse, som så veldig tung ut. Vi får beskjed om at det er bombesøkerutstyr eller noe sånt i kassen.
  - Så går jeg tilbake. Så kommer han tilbake igjen med en automatrifle. Da tror jeg Monica eller jeg, jeg husker ikke, sier om han ikke kan «ta og dekke til den rifla,» for det er veldig usikker stemning der ute og å flashe våpen, det gjør det bare verre. Så han dekker til med en plastikksekk. Men den dekker bare halve rifla, eller halve stikker ut, så jeg går og henter en plastsekk til. Da står Breivik og Monica og snakker på båten. Og jeg er på fastlandet da. Så går jeg tilbake på båten, og da sier Breivik til meg at «Kan ikke vi kjøre nå?» på en sånn bestemt måte, så da gjør vi det.
  - [Bejer Engh: - Før vi går videre. Hva slags inntrykk hadde du av han på landsiden?] Ikke noe spesielt, uniformeringen tilsa at jeg ikke reagerte på noe særlig. [Bejer Engh: - Den beskjeden du hadde fått på øya, hva hadde du fått om denne personen?] At det var en politimann fra PST. [Bejer Engh: - Har du noen erindring om stemningsleiet hans. Smilte han eller var blid?] Ja det har jeg. Men akkurat der og da, da vi kjørte over var han veldig stiv i holdningen. Men det er veldig typisk, kanskje de er spent de og. [Bejer Engh: - Var det da han snakket med samboeren din?] Ja det var det.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Skipperen gestikulerer med venstrehånda når han forklarer hvordan han og matrosen på ferjen kjører utstyrskassa til Breivik fra ferjeleiet og opp til det hvite hovedhuset på Utøya.
 • 09:43Vitne NN: - [Aktor Inga Bejer Engh: I det første avhøret så beskriver du han som anspent og oppjaget. Hvorfor var han det?] - Det var nok situasjonen, bomben i Oslo. Om man var en politimann, så hadde man vel kjent på det. Han snakket raskt og bestemt. [Aktor Inga Bejer Engh: Stusset du på noe? Nei. Det er ikke tid til å dvele med folk sånn når man kjører båten? [Aktor Inga Bejer Engh: Husker du hvem som er med på båten, bortsett fra din samboer, tiltalte og deg?] Jeg husker matrosen, Johannes. Når vi kommer over, så legger vi til. Matrosen order tauet, så spør jeg breivik om vi skal kjøre kassa hans. Så sier han ja til det, og vi henter bilen.
  - Den sto oppe ved hovedhuset. Så kjører jeg ned til båten, og matrosen og jeg løfter kassa opp i bilen og kjører opp. Da tror jeg jeg ser Berntsen i speilet på bilen og han håndhilser på Breivik. Så jeg kjører opp da, og parkerer bilen på framsiden av hovedhuset. Så låser jeg bilen, og lar bakruta være ulåst, der som kassa står. Så går jeg tilbake. Og da jeg runder hjørnet da, så hører jeg et smell eller kanskje jeg ser det, jeg ser han skyte Trond Berntsen bakfra og jeg ser at Trond Berntsen faller. Jeg er ikke sikker på om jeg ser når han skyter Monica. Men jeg tror jeg gjør det. Men det kan også være at han skyter henne først. Men jeg har fullt utsyn derfra.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Rettspsykiaterne Tørrissen og Aspaas ser på Breivik mens skipperen forklarer seg.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Breivik ser rett på skipperen når han forklarer seg om de første skuddene på Utøya, men reagerer ikke nevneverdig. Han svelger tungt da MS Thorbjørn-skipperen forteller om de første drapene, og sier at han usikker på om han så Breivik drepe samboeren Monica Bøsei.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Skipperen rister på hodet mens han forklarer at det ikke var tid til å evakuere 600 mennesker fra Utøya etter at han var vitne til de første drapene.
 • 09:46Vitne NN: - En ti tolv meter unna. Men det der greier jeg ikke jeg å få opp uansett hvor mye jeg har tenkt på det. Jeg ser Trond Berntsen går ned, og jeg tenker i hodet mitt at dette må være en øvelse, men samtidig tenker jeg at da hadde jeg visst det. Jeg skjønner at det er et eller annet galt. Da kommer det jo opp, det som ble sagt tidligere i uka om Gadaffi som har uttalt å sende terrorister mot landene som har bombet Libya. Jeg tenkte at dette er en terrorist. Da snur jeg meg og begynner å løpe. Så løper jeg da rundt stabburet og oppover bakken. Mens jeg løper.. Det er en brått oppoverbakke og begynner å tenke på hva jeg skal gjøre.
  - Jeg tenker selvsagt på hva som skjer. Jeg tenker at dette blir en gisselsituasjon. Det er det mest naturlige. Det har vi snakket om før, Monica og jeg at det kan bli en gisselsituasjon. Så tenkter jeg på de andre. Hva jeg skal gjøre med de andre og NN [datteren]. Dette var like før kveldsmat. Det var umulig å vite hvor hun var [datteren]. Jeg tenkte at hun er umulig å finne. Jeg tenkte at jeg må sikre båten. Det er det viktigste som finnes på øya. Jeg husker ikke så mye, jeg husker at jeg traff Tonje Brenna der opp. Jeg løper inn i skogen og kommer inn på teltplassen. Jeg løper sydover og tenker at jeg skal løpe rundt ham, så løper jeg langs strandkanten.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Skipperen forklarer seg behersket, men han holder hodet ned med blikket festet i vitneboksen foran seg.
 • 09:52Vitne NN: - Håper at han ikke står igjen, for da løper jeg rett på han. Plukker opp telefonen, ringer 113, tror jeg og varsler, mens jeg løper i strandkanten. Og jeg ber dem... Sier hvem det er og hva som skjer og ber politiet ringe meg, tror jeg. Og løper bortover, og jeg tror jeg ser matrosen da, han tar av fortøyningen. Det er mulig Eskil Pedersen kommer etter, jeg er ikke helt sikker, men jeg tror han kommer etter meg. Vi ser ingen andre, så vi legger fra og kjører over mot den andre siden. [Engh: Har du noen ide om hva klokka er?] Nei, ikke i det hele tatt. Jeg er helt i... [Engh: - Snakket du med politiet da du kom i båten?] Nei. [Engh: - Avsluttet du den samtalen rett før du kom på båten, eller?] Det skjedde ganske fort, tror jeg, mens jeg løp. Greia var å få båten vekk fra øya og politiet ombord, det var eneste tanken.
  - [Bejer Engh: - Dine tanker var å få båten vekk for å...] Vi kjører mot landsiden så kom jeg til å tenke på at det ble sagt - jeg vet ikke om det var Breivik som sa det, eller om det var noen andre - at det skulle komme to til. Og da tenker jeg at vi kan ikke kjøre dit da. Samtidig er jeg veldig redd for å bli skutt fra øya for der er det fritt utsyn og man ser rett i ned i båten. Alle lå i båten, vi kjørte ikke mot landsiden og vi kjørte istedenfor nordover. Da ringte jeg politiet igjen og da kom jeg frem, og da gjentok jeg det som hadde skjedd.
  - Meldingene kommer på telefonen til de andre om at det skytes vilt på Utøya [Aktor Bejer Engh: Ringer noen deg?] Ikke da. Jeg begynner å kjenne fortvilelsen komme, da jeg skjønner hva som foregår. Det er så stille. Noen snakker i telefonen og folk gjemmer seg for skudd. Det er helt dødt over alt. Det skjer ingenting. Det er helt uvirkelig. Jeg tenker nå må snart himmelen bli full av helikopter og fjordenfull av båter. Så får jeg telefon fra NN om at hnu er i sikkerhet. Tiden går. [Aktor Bejer Engh: Snakker dere om hva dere må gjøre?] Ingen klare beskjeder om hva som må gjøres. Jeg tenker sikkerhet og komme oss bort fra skuddene Fortvilelsen var enorm.
  - Det var ingenting. Det var bare vi og... Ja. Så tenker jeg på at jeg har et par kompiser, noen brødre rett nord der. Han ene skulle til Afghanistan i november, så jeg regner med at han har noen våpen eller lignende. Så jeg får tak i han, og han varsler broren, da. Han har hus rett der sånn, så han kommer og møter meg med bilen. Så og da kjører vi opp til huset hans, og så begynner vi å laste opp våpen. Mens vi står der, så kommer politibiler, eller det er vel bilene til Beredskapstroppen, en stor amerikansk bil og en til, kjører med blålys vekk fra Utøya, altså nordover. Så da skjønner vi at det er i ferd med å skje noe på øya, så vi dropper våpen og tar med noen splintvester og sånn, og bestemmer oss for å kjøre til Utøya, eller på landsiden.
  - [Bejer Engh: - Nå tenker du på landsiden ved Utvika?] Ja, det gjaldt å ta med seg noen vester. Når man kommer opp der, ser man masse folk på Utvika camping. De sier at noen skyter. Jeg tenkte på de to andre PST-politimennene som skulle komme, så da snur vi og kjører nedover. Matrosen blir på Utvika mens jeg og NN kjører ned til huset hans [NN] Etter beskjed på samband får vi beskjed om å samles ved Storøya.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Skipperen forteller en sterk historie. Det er helt stille i rettssalen. Bare knatringen fra datamaskinene til journalistene høres i bakgrunnen når skipperen forklarer seg.
 • 10:01Vitne NN: - NN drar ut sin egen båt. Der nede er det masse politi og ambulanse. Der ser vi at politiet kjører med sivile båter. Vi legger til ved Storøya, vi venter videre på hva som skal skje. Det står en innsatsleder. Han sier at de har tatt Breivik. Så blir båten fylt med masse politifolk, og vi kjører over til Utøya. Det er helt stille. Politimenn står i dekning, og når vi legger til, går vi også til dekning [Aktor Bejer Engh: Så øya er ikke sikret? Nei, ikke sikret. Det jeg tenker, er at jeg må opp til Monica. NN ringer meg og at vi må hente ham. Jeg sa til ham at vi ikke kan komme tilbake.
  - Politiet kommer. [Engh: - Vet du hvor han var?] Jeg tror han var nede ved garasjen, som er på øya. Men han hadde også samboer, og sønnen hennes på øya. Men han trodde de var i sikkerhet, så vidt jeg skjønte. Så tenkte jeg å gå og se på Monica, for å være sikker på hva som hadde skjedd. Så da ventet vi til politiet hadde klarert, så gikk jeg bort og så på Monica, og på Trond som lå der. Så gikk jeg og lette etter NN. Og alt var... Ja.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Skipperen er tydelig preget, men han forholder seg rolig og forklarer seg med en behersket stemme.
 • 10:03Vitne NN: - Oppi alt dette her så hadde jeg fått en melding om at NN[datteren] var i sikkerhet, så det... Da jeg var på øya og hovedhuset ble det bestemt at vi skulle kjøre ut folk, og da kom det masse folk ned, dette var overlevende. Første gangen var vi femti stykker. Tilbake igjen hadde jeg med meg dykkere fra brannstasjonen, det begynte å bli mørkt og vi kjørte søk rundt øya.
  - [Aktor Bejer Engh: Datteren din, hvor var hun? ] Hun var på Sundvollen, fikk jeg etterhvert greie på. [Aktor Bejer Engh: Du beskriver de drapene utenfor Informasjonshuset. hvor nærme var Breivik da han skjøt Berntsen. Nærme. Han er under en meter unna. Han skyter ham i ryggen. [Aktor Bejer Engh: Det er en annen person som blir drept ved Kafehuset, husker du å ha sett ham?] Nei. [Aktor Bejer Engh: Hvordan er sikkerheten på øya? Kontrollen over hvem som kommer og går?] Alle blir kontrollert på landsiden, alle sjekkes inn der. Hvor grundig de gjør det, det vet jeg ikke. Når de går på båten, så teller vi hvor mange det er.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Aktor Inga Bejer Engh stiller flere spørsmål til skipperen om vaktene på landsiden og registreringssytemet for de som ønsker å ta seg over til Utøya.
 • 10:08Vitne NN: - [Forteller om de som jobber ved Utøya og om vaktrutinene.] [Engh: - Du nevnte at du og Monica hadde snakket om at Utøya var et egnet mål for gisseltaking. Var dere bekymret for det?] Nei, men jeg har jo tenkt på det. At det kan være noen som ville skade folk på øya. Det er jo... Palestinere og israelere og mange forskjellige folkeslag som er der. [Engh: - Men hva med om dere har for eksempel Gro Harlem Brundtland på besøk, har dere ekstra sikkerhetsfolk der da?] Nei, det har vi ikke. Noen har med seg egne sikkerhetsfolk, eller det er stort sett bare statsministeren da, som har med seg egne sikkerhetsfolk.
  - Så har vi jo Trond Berntsen. [Bejer Engh: - Hva slags rolle hadde han?] Han er sjef, så skjer det noe tar han regi. [Bejer Engh: - Blir det noe krangling så ordnet han opp?] Ja. [Bejer Engh: - Han var der som sivil politimann?] Ja. [Bejer Engh: - Så kommer vi til det siste. Du er fornærmet selv. Du er også etterlatt. Vi har skjønt at du har en datter NN, og en til. Det er ikke lagt opp til at det er mange etterlatte som vitner i saken. Hvordan har dere har hatt det som familie etter den 22. juli?]
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Mens skipperen forklarer hvordan han og ungene har hatt det etter 22. juli, tar han flere korte tenkepauser og svelger tungt.
 • 10:14Vitne NN: - [Han forteller at det har vært tøft for ham og familen i tiden etter 22.juli. Han forteller om en krevende hverdag og savnet etter samboeren og moren. Han forteller også litt om tankene han har hatt i ettertid. Han forteller at han møtte Breivik i hovedhuset etter pågripelsen.] [Aktor Bejer Engh:Har du gruet deg til denne dagen?] - Nei. Den har jeg ventet på [Bistandsadvokat Elgesem: Kan du si hvor datteren din på 11 år var den dagen?] Hun var hjemme [beskriver hvor de bor]. Hun var sammen med bestemor, som hun alltid er når det er leir på Utøya. Hun er alltid på Utøya på lørdager, men i år skulle hun komme på fredag. Det er noe jeg glemte i sted. Da vi var om bord i båten, så ringer hun og sier: «Skulle ikke du komme å hente meg». Jeg svarer at det er for dårlig vær.
  - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Det er kommet et spørsmål fra en bistandsadvokat i Alta tingrett. Angående den båten Reiulf, vet du om noen prøvde å få start på den båten?] Jeg vet ikke om noen prøvde å starte den, for det hadde ikke gått. Nøkkelen hadde jo NN. [Larsen: - Vet du om den var skadet, var det noe Breivik hadde forårsaket?] Nei. Det var en nøkkel som ikke var der, eller som var i lomma til han som styrte båten. [Larsen: - Når du forklarer at Breivik pakket inn våpenet sitt på båten, hvem var det som ba ham om det?] Det er enten jeg eller Monica, jeg er ikke helt sikker.
  - [Mette Yvonne Larsen: - Hvordan er det Breivik reagerer på den hendelsen?] Den tar han veldig... han bare gjør det og henter en plastikksekk og trekker den over riflen. [Mette Yvonne Larsen: - Det er ikke noe protester? Nei. [Mette Yvonne Larsen: - Du sier at han og Monica står og snakker sammen på overfarten. Var det noe du reagerte på under samtalen mellom de to?] Kanksje den var litt enveis. [Vitnet sier Monica snakker under samtalen mens Breivik nikker] Det var mye nikking og han drakk veldig mye fra drikkeflasken [Mette Yvonne Larsen: - Men selve innpakningen av riflen. Hvem var det som pakket den inn? Var det ham eller en som hjalp ham?] Det var han.
 • 10:17Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Takk for fremmøte. Du er ferdig her. Vi tar en 20 minutters lunsjpause til 10.35. Det blir tillat kringkasting av de resterende vitnene i dag. [Aktor Svein Holden opplyser at det kommer bilder som kan være støtende]. - Da skal vi se på dette under pausen.
 • 10:18VG: - Retten tar pause på 20 minutter.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dommer Wenche Arntzen opplyste rett før pausen at hun tillater TV-overføring fra de resterende vitnene i dag. Det gjelder en våpenekspert fra Kripos, krimteknikerne som gjorde undersøkelsene på Utøya og departementsråd Ingelin Killengreen.
  Påtalemyndigheten virket litt skeptiske til rettens beslutning og påpekte at det vil bli vist bilder av kafébygget på Utøya før rommene ble vasket rene for blod under vitnemålet til krimteknikerne.
  Tiltalte får fjernet håndjernene og blir stående oppreist i påvente av dommer Wenche Arntzen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder