REDDET LIVET: 18 år gamle Emma Martinovic klarte å svømme fra massedrapsmannen Anders Behring Breivik, og tok med seg en 11 år gammel gutt. Foto: Privat/Krister Sørbø

**Emma (18) svømte med 11-åring fra Utøya **Gutten hadde mistet faren sin: «Ta et tak for pappa sin skyld, du er kjempeflink»

(VG Nett) AUF-fylkesleder Emma Martinovic (18) svømte for livet sammen med en liten gutt som mistet faren sin i massakren. Nå er hennes største ønske å møte ham igjen.

 • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over ni år gammel

Emmas historie er en av de mange ufattelige beretningene om en desperat kamp vekk fra Norges verste massedrapsmann. AUF-lederen fra Vest-Agder står bak bloggen Utøyahelvete, hvor hun forteller hvordan hun opplevde de grufulle timene som avsluttet sommerleiren og som tok fra henne minst 68 av hennes partikolleger.

Siden har hun fortalt sin historie til flere medier.

VG Nett gjengir her hele Emmas opplevelse av hendelsesforløpet, fra skytingen begynte til hun ble reddet i land:

- Vi har akkurat vært på møte i hovedhuset om det som hadde skjedd i Oslo, og er på vei ned til teltleiren. Der ser vi masse mennesker som løper oppover. Ingen sier noe, de bare løper. Så hører vi noe som høres ut som raketter, og noen som skriker «løp! løp!»

Les videre under bildet...

LØP FRA TELTLEIREN: Fra teltleiren på Utøya løp Emma Martinovic og flere andre ned mot vannkanten da de hørte skyting. Her et bilde fra tidligere på dagen. Foto: Sarah Johannessen

Sekunder etter hører Emma det første skuddet. Det blir stille i ett halvt sekund, før hun hører flere skudd. Så skrik. De løper vekk fra teltleiren, mot skogen.

- Jeg husker at jeg tenkte - vi er på en øde øy, det er ikke mange gjemmesteder her, sier hun.

Les også: «Jeg tok av meg klokka og la den i lomma fordi jeg synes den tikket så høyt»

De løper ned mot strandkanten.

- Det var ikke noe huler eller skrenter der, men vi prøvde å gjemte oss mellom to fjellvegger. Vi kunne bare se oppover mot himmelen, så vi ser ingenting. Han kan komme ovenifra uten at vi ser det.

Emma anslår at de trolig var på stedet i noen minutter, men at det føltes som en livsstid.

De hører skuddene fjerne seg, og forstår at han beveger seg bort. Samtidig begynner tekstmeldingene å tikke inn: «Hvor er dere?» «Er dere trygge?»

- Det er veldig mange ukjente numre, men så kommer en sms fra en bekjent i AUF Vest-Agder. Hun skriver at de er i skolestua, at de er 30 stykker og at han skyter på døra. Hun spør om vi er trygge.

Les videre under bildet...

DØDE: Minst 68 personer ble drept i massakren på Utøya. Flere er fremdeles savnet. Foto: Helge Mikalsen


Emma rekker å sende en melding til moren og faren og lillebroren, hvor hun forteller hva som skjer og at hun elsker dem.

- Jeg rakk bare å sende den ene meldingen, men da visste jeg i hvert fall at jeg hadde gjort det. At det siste jeg hadde sagt ikke var noe annet, sier hun.

Les også: - De som var på Utøya er våre helter

Så vennen død

Så sender Emma en melding tilbake til venninnen og spør hvor mange som skyter, hvordan de ser ut og om de prøver å komme seg inn til de som har barrikadert seg i hovedhuset. Venninnen svarer at det er en høy mann utkledd i politiuniform, og at han har gått videre.

Livredde skjønner de at han er på vei mot dem.

Sammen med flere andre AUF-ere bestemmer Emma seg for å legge på svøm i flukt fra massedrapsmannen. I vannkanten møter hun et grusomt syn.

- Når jeg kom ned på stranden så jeg en som lå med hodet ned i vannet til venstre for meg. Jeg ser at det er blod der og skjønner hva som har skjedd. Samtidig ser jeg en annen person som klamrer seg til fjellveggen. Jeg spør om han som ligger i vannet er skutt.

Personen nikker, og Emma går bort til ham og trekker av ham hetten.

- Da ser jeg at det er en jeg kjenner. Jeg ser skuddmerket i pannen hans, men jeg har ikke tid til å reagere. Jeg tenker at jeg måtte trekke ham opp fra vannet, så jeg gjør det, og trekker hetten tilbake over hodet hans, forteller hun.

Les videre under bildet...

DRAPSMANN: En film fra NRK fanget drapsmannen Anders Behring Breivik mens han gikk blant ofrene sine på Utøya. Foto: Marius Arnesen/NRK


Emma skjønner at de må flykte. Sammen med flere andre legger hun på svøm i det iskalde vannet. Hun sier at de må komme seg lengst mulig ut, for der er det en øy som vi kan gå i land.

- Jeg hører panikken spre seg når folk havner i vannet: Jeg sier til alle at de må fokusere på å svømme, på å overleve.

- Hørte Breivik le

Etter mellom fem og ti minutter hører de flere skudd og skrik. Emma legger seg over på ryggen i vannet og ser Breivik stå på en fjellskrent.

- Jeg ser at han observerer redselen blant oss. Han bare står der, lenge. Så løfter han våpenet og skyter ut mot oss, forteller hun.

Personen som svømmer ved siden av Emma blir truffet og synker. Hun hører latteren til Breivik helt ut til vannet.

- Jeg hører at han ler. Det er som et slags seierrop, en sang han synger for seg selv. Jeg sier til folk at de må fortsette å svømme.

Men en av jentene bak Emma bestemmer seg for å snu. Hun orker ikke mer, sier hun heller ville bli skutt enn å drukne. På stranden ser Emma at drapsmannen retter våpenenet ned mot de som prøver å komme seg ut i vannet.

- Jeg så at han valgte ut én og én. Han gikk sakte og rolig mellom dem. Jeg skjønner ikke hvordan han kunne være så rolig i sin sjel. Jeg tenkte at jeg burde snu meg og svømme på magen, men jeg klarte ikke. Jeg ville se ansiktet hans hvis han skulle drepe meg, forteller hun.

Emma forteller om grusomme scener fra drapsmannen brutale likvidering. Hun ser to jenter som klamrer seg fast til en fjellvegg, og prøver å be dem om å hoppe.

- Jeg prøvde å rope, men det var så vanskelig. Skrikene var det eneste som hørtes. Jeg så at han bøyde seg ned mot dem, som for å gi dem en hånd. Jeg så at han dro henne halveis opp. Så skjøt han dem, og de falt i vannet, forteller hun.

Les også: - Mamma, si til politiet at de må skynde seg. Folk dør her!

Les videre under bildet...

MINNES: I vannkanten på landsiden ved Utøya flyter røde roser til minne om ofrene for massakren. Foto: Helge Mikalsen


«Jeg trodde politimenn var snille»

På dette tidspunktet kjenner Emma at hun har vanskelig for å holde seg flytende. Hun vil lukke øynene, og kjenner at lungene fyller seg med vann. Men så hører hun en jente bak seg.

- Hun ropte: «Emma, jeg får ikke puste!» Jeg sa til henne: «Du må svømme mot meg, legg armene på skuldrene mine.»

Jentas bomullstøy er tungt og trekker dem nedover, så de får av henne klærne. Så ser Emma en liten gutt ved siden av seg.

- Han så så liten ut, bare 11 år. Jeg sa til ham: «hei, så flink du er til å svømme, du er kjempeflink!». Da så han på meg og sa «pappa er død». Jeg sa at han måtte svømme, at mammaen hans ventet på ham. «Ta et tak for pappa sin skyld. Du er kjempeflink», sa jeg.

Emma ser at den lille gutten gråter.

- «Men du, sier han til meg». «Jeg trodde politimenn var snille».

Da klarer ikke Emma mer, hun blir så lei seg at hun begynner å strigråte.

- Jeg kjente at jeg brakk meg, og dukket hodet under vannet for at han ikke skulle se at jeg gråt. Så fortsatte jeg å si at han var kjempeflink, og at han kunne hvile seg på skuldrene sine hvis han var sliten.

Gutten svarte at pappaen hans alltid hadde sagt at han var flink til å svømme.

Sammen med jenta som svømmer bak Emma, ser de en båt. I frykt for at det er en ny gjerningsmann i politiuniform, ber Emma de to andre om å vente. Så svømmer hun bort og krever å få se identifikasjon.

- Vi kan ikke stole på noen, vi tenker det verste. Men der blir vi reddet. Vi kommer oss inn til land og på sykehus.

Vil se gutten igjen

På sykehuset blir de skilt fra hverandre. Emma har fått en skuddskade i armen, som trolig ble mindre alvorlig av at kulen hadde mistet kraften i vannet. Den lille gutten er kraftig nedkjølt.

Nå er Emmas største ønske å få se den lille gutten igjen.

MINNES: Blomster og lys er nedlagt til minne for de som mistet livet i Utøya-massakren. Foto: Krister Sørbø

- Jeg ba om å få møte ham på sykehuset, men det ble ikke slik. Jeg hadde håpet han skulle komme til Sundvolden, men han dro kanskje rett hjem. Jeg ble litt lei meg, for jeg skulle så gjerne ha sett ham igjen, og høre stemmen hans, om det så er på telefon. For å være helt sikker på at han har det bra, forteller hun.

Sammen med andre i AUF og familien er hun i gang med å bearbeide sorgen. Hun er hjemme etter et kjærlig gjensyn med mamma, pappa og lillebror i Vennesla, men håper guttens familie vil ta kontakt med henne så hun kan få se ham igjen.

- Det hadde vært en liten glede oppe i alt dette, sier hun.

Les også

 1. Politiet får 20 millioner

  Regjeringen har gitt politiet 20 millioner kroner ekstra som følge av terrorangrepene.
 2. Johannes (20) var matros på ferjen som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya: - Han virket veldig klar og veldig fokusert

  (VG Nett) Kulene traff ikke Johannes Dalen Giske, nevøen til næringsminister Trond Giske.
 3. Polakk siktet etter salg av kjemikalier til Breivik

  Polske Lukasz Mikus (32) solgte kjemikalier til Anders Behring Breivik.
 4. TV2:- Bare én savnet etter angrepet på Utøya

  Politiet har endret antall savnede etter terrorangrepet på Utøya fra fem til én, melder TV 2.
 5. Italiensk politiker hyller Breiviks ideer

  Mario Borghezio, som sitter i EU-parlamentet for det italienske regjeringspartiet Liga Nord, mener noen av meningene til…
 6. Hun er første statsråd tilbake på jobb i regjeringskvartalet

  (VG Nett) Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) er i dag første statsråd tilbake på sitt kontor i R5.
 7. Mailet manifestet bare timer før dødsangrepet

  (VG Nett) Tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen var en av mange hundre personer som mottok manifestet til Anders…
 8. Stoltenberg får enda mer ros enn kongen

  Aldri før har statsminister Jens Stoltenberg vært mer populær.
 9. - Hun muntret opp alle

  (VG Nett) Få dager før hun dro til Utøya ga Gizem Dogan (17) et hjertesmykke til venninnen Elisabeth. Nå er hun savnet.
 10. Her skal Breivik sitte i isolasjon

  Anders Behring Breivik skal sitte åtte uker i full isolasjon på Ila fengsel.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Fikk SMS fra AUF-lederen: - Legg på svøm utover

 2. Kunne ikke svømme - måtte gjemme seg i vannkanten

 3. «MS Thorbjørn»-skipperen: Deltok i redningsarbeidet etter at samboeren ble drept

 4. Vitne om Breivik på Utøya: - Jeg tenkte nynazist

 5. - Vi vant. Han tapte. Norsk ungdom kan svømme

Fra andre aviser

 1. Skjulte to små gutter under Utøya-dramaet

  Aftenposten
 2. Beskutt av Breivik mens hun flyktet i båt

  Bergens Tidende
 3. - Det ble stadig færre bak meg som svømte

  Fædrelandsvennen
 4. Beskutt av Breivik mens hun flyktet i båt

  Aftenposten
 5. - Jeg kjente varmen fra våpenet hans

  Aftenposten
 6. Skutt på Utøya – kalte Breivik en dust

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no