KLAR TALE: - Når det gjelder overfallsvoldtekter er de aller fleste begått av menn med annen bakgrunn en norsk, sier Aps Libe Rieber-Mohn. Foto: Janne Møller-Hansen
KLAR TALE: - Når det gjelder overfallsvoldtekter er de aller fleste begått av menn med annen bakgrunn en norsk, sier Aps Libe Rieber-Mohn. Foto: Janne Møller-Hansen

Vil at asylsøkere skal psykosjekkes

Ap-topp vil ha dramatisk tiltak

INNENRIKS

Voldtektene i Oslo gjør at Arbeiderpartiets toppkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, åpner for å undersøke alle asylsøkere psykologisk for å finne mulige overgrepsmenn.

  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Oppdatert: 08.04.11 09:52

Den siste bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo får norske politikere til å tenke nytt.

- Vi må jo tørre å sette ord på virkeligheten. Når det gjelder overfallsvoldtekter er de aller fleste begått av menn med annen bakgrunn enn norsk. Vi må få mer dokumentasjon om hvem disse er. Det må vi kunne klare å snakke om, sier Rieber-Mohn til VG.

Siden natt til lørdag har fem jenter blitt voldtatt på gaten i Oslo. En person er siktet for et av tilfellene, men han ble løslatt av politiet. I de fire andre sakene står man uten mistenkte.

Hun presiserer at dette er noe man kan gjøre overfor nyankomne asylsøkere, og ikke velintegrerte innvandrere.

- Blir en utfordring

- Det kan være aktuelt med helsesjekk og psykologisk undersøkelse. Men det er en utfordring fordi man ikke nødvendigvis oppdager hvem som er potensielle overgripere. Vi skal ikke ha for store forhåpninger, sier Rieber-Mohn.

- Hva mener du bør skje hvis man klarer å oppdage potensielle overgrepsmenn, skal politiet få den informasjonen fra helsevesenet?

- Vi skal først og fremst ha helseundersøkelser for å bistå på best mulig måte og av hensyn til den enkelte. Og som jeg sa er de aller fleste både lovlydige og velintegrerte, og det er svært vanskelig å forutsi fremtidig kriminalitet, enten det gjelder drap eller voldtekt, svarer Rieber-Mohn.

Les også: Sørlandsjente voldtatt av utvist asylsøker

Allerede for halvannet år siden igangsatte Justisdepartementet et forskningsprosjekt rettet mot overgriperne. Prosjektet har som mål å kunne luke ut hvem som er i risikosonen for å begå seksuelle overgrep.

- Prosjektet er rettet mot alle typer voldtekt. Vi ønsker å gjennomføre intervjuer med folk som sitter i fengsel, dømt for voldtekt. Det er noen etiske utfordringer. Håpet er at vi skal klare å finne kjennetegn ved voldtektsmenn, og dermed bli bedre i det forebyggende arbeidet, sier statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet til VG.

Personlighetsforstyrrelser

Ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, ved Polithøgskolen i Oslo, er det mange forskningsprosjekter rettet mot overgriperne internasjonalt. Hun sier at det finnes signaler som man kan plukke opp.

- 90 prosent av sexovergripere har en form for personlighetsforstyrrelse. I tillegg er sterke narsissistiske trekk en viktig faktor. Personer som setter seg selv foran andre. De kan også ha positive holdninger til voldtekt. Det vil si at de ikke har de stopperne i hodet som andre har, som ville hindret dem fra å begå voldshandlinger som dette, sier Bjørnebekk til VG.