INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CV-en og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CV-en og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau

SAFH skal granskes etter jukseskandalen

Publisert: Oppdatert: 01.07.10 18:37
INNENRIKS

(VG Nett) Det skal gjennomføres en ekstern granskning etter avsløringene om juks ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

- Det er i dag belsuttet å gjennomføre en bred ekstern gjennomgang av Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG Nett.

BAKGRUNN:Helsetopp forfalsket tre studiebevis

Dette skjer etter at VG de siste månedene har avslørt en rekke kritikkverdige forhold ved kontoret, som har den viktige jobben med å kontrollere at personer som søker jobb i norsk helsevesen har den påkrevde bakgrunnen.

- Det er fremkommet nye forhold som gjør at det vil være riktig med en ekstern gransking. Vi kan blant annet ikke utelukke at det er tatt hensyn som ikke burde blitt tatt i forhold til ansettelser, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Med dette mener han ansettelser som er tatt på bakgrunn av bekjentskaper. Et eksternt revisjonsfirma skal foreta granskingen.

SASH stanser søknader fra helsepersonell fra Irak, Afghanistan. Kongo og Somalia. Det vil ikke bli gitt autorisasjoner til personer med fagområdedisens fra tidligere sovjetstater.

Norske statsborgere som har tatt helseutdanning i Pakistan får nå ikke autorisasjon til å jobbe i Norge.

Forfalsket studiebevis

I mai avslørte VG at hundrevis av helsearbeidere har skaffet seg jobb i det norske helsevesenet med falske dokumenter eller manglende kvalifikasjoner. Det skjedde etter at to tidligere politietterforskere tok for seg arbeidsmetodene til SAFH.

Fredag kom det frem at også kontorets administrasjonssjef, Liv Løberg, hadde jukset seg til denne jobben og rekke andre toppstillinger over flere år. Løberg, som kun har godkjent utdannelse som hjelpepleier, sa opp sin stilling på dagen da det ble kjent at hun har forfalsket flere studiebevis som angivelig bekreftet at hun var siviløkonom.

I tillegg ble det klart at admnisterende direktør ved kontoret, Per Haugum, ikke hadde informert om uryddige økonomiske forhold da han ble ansatt i 2000.

Det var en lamslått helseminister som samme dag som VG avslørte dette krevde full opprydning ved det viktige kontoret.

- Når et kontor som nettopp har som jobb å autorisere helsepersonell og skal sjekke at andre har riktig utdannelse for å jobbe i helsevesenet, blir det ekstra alvorlig når en i ledelsen har falske papirer. Det er veldig viktig at dette kontoret har tillit i befolkningen, sa helseministeren til VG Nett forrige fredag.

VG Nett kommer tilbake med mer

Her kan du lese mer om